E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εθνική Πινακοθήκη: Tο καινούριο κόσμημα της Ελλάδας

Θα ανοίξει τις πύλες, στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες και φιλότεχνους, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για την πανδημία.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2021 | 12:48

Εθνική Πινακοθήκη: Tο καινούριο κόσμημα της Ελλάδας

Ένα έργο εθνικής σημασίας, παρουσία σπουδαίων πολιτικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, ανοίγει τις πύλες του σήμερα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σηματοδοτώντας την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων.

Μετά από δέκα χρόνια εργασιών, η νέα υπερσύγχρονη Πινακοθήκη έχει συνολική έκταση 20.760 τ.μ. αφού μπορεί να φιλοξενήσει 1.000 εκθεσιακά μόνιμα έργα.


Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πύλες, στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες και φιλότεχνους, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για την πανδημία, με την περιοδική έκθεση "Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της" με έργα από τις συλλογές της του 19ου αιώνα. Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί «το πρώτο μεγάλο έργο του uπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη νέα δεκαετία», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.


Η Γεωργία Παράσχου, Διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων τόνισε πως «Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί ένα σπουδαίο έργο, κληρονομιά για το Ελληνικό Έθνος, συμπληρώνοντας έτσι τους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς που διαθέτει η Ελλάδα και αναδεικνύοντας τη φυσιογνωμία του Πολιτισμού μας».


Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ επισημαίνεται ότι «η Εθνική Πινακοθήκη αποδίδεται συμβολικά σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021, όπως όρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΠΟΑ, στις 2 Αυγούστου 2019. Η Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟΑ:

«Η Εθνική Πινακοθήκη, με την επέκταση και ανακαίνιση των χώρων της, αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη νέα δεκαετία. Αποδίδεται συμβολικά σήμερα Τετάρτη, 24 Μαρτίου, όπως όρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο ΥΠΠΟΑ, στις 2 Αυγούστου 2019. Η Εθνική Πινακοθήκη σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα, που φιλοξενείται στις αίθουσες της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, εξελίσσεται παράλληλα με την Ιστορία της ελεύθερης Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.


Η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει τις πύλες, στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες και φιλότεχνους, μόλις το επιτρέψουν τα μέτρα για τη πανδημία, με την περιοδική έκθεση "Το 1821 στη ζωγραφική. Η Ελλάς απαιτεί την ιστορικήν Πινακοθήκην της". Τα έργα της έκθεσης προέρχονται αποκλειστικά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές συλλογές της, με ζωγραφική του 19ου αιώνα. Εκτίθενται κατ' εξαίρεση δύο πίνακες Ιταλών καλλιτεχνών, οι οποίοι ανήκουν στο Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Παραχωρήθηκαν, γενναιόδωρα, για τις ανάγκες του επετειακού αφιερώματος. Όλοι οι πίνακες της έκθεσης είναι εμβληματικά έργα, τα οποία οι δημιουργοί τους τα εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τοξικός ο καπνός από τη φωτιά στα Τσαΐρια

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε επιχωματώσεις, έτσι ώστε οι μικρές εστίες να μην επεκταθούν και γίνει κάποια αναζωπύρωση

Αργολίδα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επίδαυρο

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Δυστύχημα στην Αργολίδα με θύμα 49χρονο. Μάθετε περισσότερα για το περιστατικό στην Επίδαυρο. Ενημερωθείτε τώρα!

Η κορυφαία μαμά μπλόγκερ Jill Smokler έφυγε από τη ζωή στα 48 της από καρκίνο εγκεφάλου

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η Jill Smokler είχε ιδρύσει το Scary Mommy, μια πλατφόρμα που μιλούσε για τις καθημερινές δυσκολίες της μητρότητας με ειλικρίνεια και χιούμορ.

Ηλεία: 70χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του ‑ Τον ανακάλυψαν γείτονες μετά από μέρες

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Περίπου δέκα μέρες είχαν να δουν οι γείτονες τον ηλικιωμένο, γεγονός που τους ώθησε να πάνε να τον αναζητήσουν στο σπίτι του

Τραγωδία στα Ιωάννινα: 72χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε από στενό συγγενικό του πρόσωπο

Ρύθμιση για δάνεια νόμου Κατσελη 3869/2010 ‑ Τι κερδίζουν οι οφειλέτες σε δόσεις και αποπληρωμή

Ελλάδα 23.06.2026
Ξεκαθαρίζεται ότι ο τόκος υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί από τη δικαστική απόφαση και μόνο για το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών καταβολών, και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής

Tobias Gough: Ποιος είναι ο «καυτός» ηχολήπτης της Ντάουνινγκ Στριτ που έγινε viral

Κόσμος 23.06.2026
Ο Tobias Gough, ο «καυτός» ηχολήπτης της Ντάουνινγκ Στριτ έχει γίνει viral, κατορθώνοντας να κλέψει την παράσταση από τους Βρετανούς πρωθυπουργούς και το έντονο πολιτικό παρασκήνιο

Καλάβρυτα: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 60χρονου που έπεσε σε γκρεμό

Ελλάδα 23.06.2026
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της Τρίτης, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βοήθησαν τις δυνάμεις διάσωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας

Αγία Παρασκευή: Γυναίκα πεζή έχασε τη ζωή της από παράσυρση αυτοκινήτου

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η αρμόδια Τροχαία ανέλαβε την προανάκριση για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος

Έξαλλη η Πατουλίδου: «Έφτυσα αίμα για αυτά τα μηχανήματα»

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βανδάλισαν το Seatrac στους Νέους Επιβάτες – «Μεγαλώνουμε παιδιά με νεκρωμένα σπλάχνα»

Μουντιάλ 2026: Ανατροπή για την Αλγερία, πρόκριση για Νορβηγία και Γαλλία, νίκη και για τον Μέσι

Αθλητικά Νέα 23.06.2026
Η Αλγερία γύρισε το ματς με την Ιορδανία, η Νορβηγία λύγισε τη Σενεγάλη και προκρίθηκε στα νοκ άουτ, ενώ η Γαλλία του Μπαπέ καθάρισε το Ιράκ. Νίκη με 2-0 και για την παρέα του Μέσι.