E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Αρχές της Σουηδίας βρίσκονται κοντά στη εξιχνίαση της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε

34 χρόνια μετά τον θάνατό του

Δημοσίευση 19/2/2020 | 19:43

Οι Αρχές της Σουηδίας βρίσκονται κοντά στη εξιχνίαση της δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε

Οι Αρχές της Σουηδίας ευελπιστούν πως βρίσκονται κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986. Οριστικό τέλος στο αίνιγμα της δολοφονίας του πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε το 1986, ενδέχεται να δώσει η Σουηδία, με τον επικεφαλής των ερευνών να τονίζει πως βρίσκεται κοντά είτε στην άσκηση διώξεων ή στο τελειωτικό κλείσιμο της υπόθεσης, λόγω του θανάτου του υπόπτου.   

Μία αίσθηση ενόχλησης και τύψεων κυριαρχεί στην κοινή γνώμη για το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά τη δολοφονία του Πάλμε, τον Φεβρουάριο του 1986 στη Στοκχόλμη μετά μία έξοδο με τη σύζυγό του στον κινηματογράφο, η αστυνομία αδυνατεί ακόμη να συλλάβει τον δολοφόνο του. Η υπόθεση αυτή έχει δώσει τροφή σε μία πλειάδα από θεωρίες συνωμοσίας.   

Σήμερα ο επικεφαλής των ερευνών Κρίστερ Πέτερσον (Krister Paetersson) αναμόχλευσε τις ελπίδες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, δηλώνοντας πως βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των ερευνών.   

«Πλέον εργαζόμαστε σε οδούς που είναι πολύ ενδιαφέρουσες και στόχος μου είναι μέσα στο πρώτο μισό του 2020 να είμαστε σε θέση να λάβουμε μία απόφαση για το εάν θα πρέπει να ασκήσουμε διώξεις», τόνισε ο Πέτερσον μιλώντας στην εκπομπή «Το έγκλημα της εβδομάδας» της σουηδικής τηλεόρασης. «Εξακολουθώ να αισθάνομαι βέβαιος ότι θα είμαστε ικανοί να παρουσιάσουμε τι έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 1986. Τι συνέβη τη στιγμή της δολοφονίας και ποιος ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε.   

Ο Πέτερσον ωστόσο εξήγησε πως η έρευνα ενδέχεται να κλείσει χωρίς να ασκηθούν διώξεις. Τούτο θα συμβεί εάν αποδειχθεί πως ο ύποπτος για τη δολοφονία του Πάλμε έχει αποβιώσει ήδη.   

Οι δηλώσεις του υπεύθυνου των ερευνών για τη δολοφονία του Πάλμε πυροδότησε αμέσως νέες εικοτολογίες σχετικά με την ταυτότητα του υπόπτου. Αλλά και νέες αμφιβολίες για το εάν όντως ο Πέτερσον κατόρθωσε, έπειτα από τόσα χρόνια, να ανασύρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία—πιθανόν το όπλο της δολοφονίας, που ποτέ δεν βρέθηκε.   

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε χρημάτισε πρωθυπουργός της Σουηδίας το διάστημα 1969-76 και ξανά μεταξύ 1982-86. Ιδιαίτερα αντιπαθής στους συντηρητικούς κύκλους της Σουηδίας για τις αντι-αποικιακές απόψεις του, την κριτική του κατά του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, θεωρείτο από πολλούς ότι ήταν κατάσκοπος της KGB, ενώ η συνομωσιολογία για τον θάνατό του κατά καιρούς ενέπλεξε τους Κούρδους αυτονομιστές, τις μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Αφρικής ή τη μυστική αστυνομία της Γιουγκοσλαβίας.   

Μόνος ύποπτος στην υπόθεση υπήρξε ένας μικροεγκληματίας ονόματι Κρίστερ Πέτερσον (Christer Paetersson), σχεδόν συνονόματος του ερευνητή), που ταίριαζε στην περιγραφή του δολοφόνου κι αρχικά καταδικάσθηκε το 1989 για τη δολοφονία του Πάλμε, αλλά απαλλάχθηκε κατόπιν για λανθασμένη αναγνώρισή του στην έφεση που άσκησε. Η εικόνα του να επιστρέφει σπίτι του με ένα μπουκάλι βότκα κι ένα Bailys έχει μείνει θρυλική στη Σουηδία, ενώ ένα νέο κοκτέιλ (βότκα με Bailys) κατέκτησε τη νυκτερινή ζωή με το όνομα «Τhe Killer», ο δολοφόνος. Ο Πέτερσον πέθανε το 2004. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξάρχεια: Ξέσπασε φωτιά στην κουζίνα εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στα Εξάρχεια, λόγω φωτιάς που ξέσπασε στην κουζίνα εστιατορίου της περιοχής.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Αντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα ακολούθησε «λάθος δρόμους» τη δεκαετία του 1980 και ότι οι συνέπειες γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα - «Ας κάνουμε την αρχή ώστε η Βρετανία να πιστεύει ξανά»

Επίσημη η μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο διεθνής Τούρκος σταρ υπέγραψε συμβόλαιο με το «Δικέφαλο» έως και τη σεζόν 2028-29 και αναμένεται η παρουσίασή του στο «PAOK Sports Arena»

Εφιαλτικές διακοπές στην Κρήτη για οικογένεια – Xτύπησε τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ατομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο κάλεσαν την Αστυνομία μετά την ένταση

Σε ποια περιοχή της Αθήνας η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από 29,1°C τη νύχτα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αρναούτογλου: Η Ελλάδα αντιμετώπισε σήμερα δύο εντελώς διαφορετικά καλοκαίρια

«Εξέγερση της κατσαρίδας» στην Ινδία, με δακρυγόνα και ξύλο απαντά η αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και φοιτητών μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πανεπιστημιακές εξετάσεις

Εξολοθρευτής 2: Έφυγε από τη ζωή ο Γουίλιαμ Γουίσερ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συνσεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2» μαζί με τον Τζέιμς Κάμερον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Οδηγίες προστασίας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 43°C, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες πρόληψης και προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Champions League

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πότε είναι το πρώτο παιχνίδι

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.