E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Αθήνας

Έκτακτη σύσκεψη στον ΟΑΣΠ - Τα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2019 | 08:43

Στους 49 οι μετασεισμοί μετά τα 5,1 Ρίχτερ της Αθήνας

Δεκάδες μετασεισμοί, με ένταση έως και 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τη μεγάλη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής (19/7) στην περιοχή της Μαγούλας. Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Εκτός από τη σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν μέχρι το πρωί του Σαββάτου (20/7) άλλοι δύο μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, 12 δονήσεις άνω των 2 Ρίχτερ και 27 δονήσεις μικρότερες των 2 Ρίχτερ. Συνολικά έχουν σημειωθεί 42 μετασεισμοί, σε διάφορα σημεία του δυτικού άκρου του ρήγματος της Πάρνηθας, στην ευρύτερη περιοχή της Μαγούλας (βορειοδυτική Αττική).

Έκτακτη σύσκεψη στον ΟΑΣΠ: Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και του προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστα Μαρκόπουλου.

Στην έκτακτη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα την Παρασκευή την Αττική. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:

  1. Έχουμε ομαλή σεισμική ακολουθία
  2. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στον σεισμό του 1999
  3. Οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο ανησυχίας και θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, σε όσες περιπτώσεις κριθεί αυτό απαραίτητο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί. Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διυλιστήριο στη Χάιφα από ιρανική επίθεση

Κόσμος 19.03.2026
Η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι το διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα αποτέλεσε στόχο ως αντίποινα για την επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάουθ Παρς.

Κύπρος: Ηχούν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι ‑ «Σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας»

Ελλάδα 19.03.2026
Σειρήνες συναγερμού ηχούν αυτή τη στιγμή στο Ακρωτήρι, στη Λεμεσό

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Ελεύθερος με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Θα απολογηθεί ξανά ο 19χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βαθμό κακουργήματος

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ιαπωνία λένε ότι θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ

Ελλάδα 19.03.2026
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Σοκαριστικό βίντεο από το Λίβανο – Πύραυλος πέφτει σε απόσταση αναπνοής από δημοσιογράφο

Κόσμος 19.03.2026
Το υλικό αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι

Ηράκλειο: 16χρονος κατέρρευσε μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε σχολική εκδρομή

Ελλάδα 19.03.2026
Για το περιστατικό συνελήφθη ο 45χρονος ιδιοκτήτης του περιπτέρου

Τι είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars και γιατί η επίθεση του Ισραήλ αποτελεί κλιμάκωση;

Κόσμος 19.03.2026
Η ισραηλινή επίθεση στο South Pars βυθίζει τη Μέση Ανατολή σε νέα ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση

Συμφωνία στη συνάντηση Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Απομακρύνονται οι κινητοποιήσεις

Πολιτική 19.03.2026
Η συμφωνία περιλαμβάνει επιχορήγηση των πρατηριούχων με voucher 3.000 ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών, καθώς και δέσμευση για λήξη του πλαφόν στις 30 Ιουνίου

Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξήθηκαν σε 27 τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Κόσμος 19.03.2026
Δύο νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - Σε εξέλιξη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού

Απεργία ταξί: Πώς καλούμε οδηγό για έκτακτο περιστατικό εν μέσω κινητοποιήσεων

Ελλάδα 19.03.2026
Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ εξηγεί τη διαδικασία

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Βλέπω καθημερινά τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Brexit»

Κόσμος 19.03.2026
«Είναι αναπόφευκτη, κάποια στιγμή, η επανένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση»