E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Φοίβος Δεληβοριάς αποχαιρετά τον Τζιμάκο

«Κι εγώ είμ’εδώ μαζί με τη γενιά μου ολόκληρη, θα βγούμε απόψε που είναι Σάββατο και θα σε συζητήσουμε»

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 13/1/2018 | 20:33

Ο Φοίβος Δεληβοριάς αποχαιρετά τον Τζιμάκο

Με μια τρυφερή ανάρτηση στο Facebook επέλεξε ο Φοίβος Δεληβοριάς να αποχαιρετήσει τον Τζίμη Πανούση. Οι δύο καλλιτέχνες συνδέονταν από βαθειά φιλία και αυτό αποτυπώνεται και στα λόγια που διάλεξε ο Φοίβος, όπως για παράδειγμα η κατακλείδα: 

«Κι εγώ είμ’εδώ μαζί με τη γενιά μου ολόκληρη, θα βγούμε απόψε που είναι Σάββατο και θα σε συζητήσουμε. Και θα αναγνωρίζουμε ο ένας στον άλλον το αγκάθινο στεφάνι σου.»

Οι δύο τραγοδοποιοί συνδέονται θα λέγαμε από μια "εκλεκτική (καλλιτεχνική) συγγένεια" εκτός από την προσωπική φιλία. Όπως η μοναδική ζωντανή εκτέλεση από τον Φοίβο Δεληβοριά στο "γυφτάκι" του Πανούση. Αλλά κι εκείνη η φορά το 2015 όταν ο Δεληβοριάς ανέβασε στη σκηνή του Passport τον Τζιμάκο και τραγούδησαν μαζί τη διασκευή του ρεμπέτικου τραγουδιού «Θέε μου μεγαλοδύναμε» με αλλαγμένους -σατιρικούς- στίχους διαχειρός Τζίμη Πανούση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κείμενο του 2011 από τον Φοίβο Δεληβοριά για τη μουσική του Πανούση, βρίσκεται ακόμα και σήμερα αναρτημένο στο προσωπικό site του καλλιτέχνη. Σε αυτό το σημείωμα ο Δεληβοριάς έγραφε:

Μπαίνω κάθε φορά σ’εκείνο το περίεργο μέρος, σ’εκείνο το μαύρο μαγαζί, κάτι ανάμεσα σε σκυλάδικο και βερολινέζικη ντίσκο. Δίπλα μου κάθονται οπαδοί ομάδων, παλαιοροκάδες, κυρίες του καλού κόσμου, μέταλλα και φλωράκια, ναρκισσευόμενοι διανοητές και έντεχνοι μουτζαχεντίν. Όλοι νιώθουν αμήχανα ο ένας πλάι στον άλλον, αν τους αφήσεις μόνους λίγη ώρα εκεί μέσα θ’αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Και ξαφνικά εμφανίζεται ένα παιδί με γελαστά μάτια, που έχει ντυθεί παπάς ή μαρξιστής του 19ου αιώνα ή έχει φορέσει απλώς τα ρούχα της μαμάς του. Χειροκροτάει τον εαυτό του σα μωρό κι αμέσως θέλουμε να τον προστατεύσουμε, ενώ ξέρουμε πως ήρθε να γκρεμίσει... Μέσα σε τρεις ώρες - κι ενώ εσύ παγιδεύεσαι απ’το γέλιο σου - εκείνος έχει κλέψει την ταυτότητα απ’την τσάντα σου, δεν μπορείς να’σαι πια οπαδός, στεγνός ιδεολόγος, να θεωρείς πως όσα επιθυμεί η γλώσσα έχουν όρια. Υπάρχουν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη βία απέναντι στο κοινό για να αντιληφθεί εκείνο την άλλη βία, που προκύπτει από την κοινωνία. Δεν είναι αυτή η περίπτωση του Τζίμη Πανούση. Η βία του Τζίμη είναι χαρμόσυνο γεγονός, είναι η συνειδητοποίηση πως όλα όσα μάζευες, όλα τα φράγματα που έβαζες στη ζωή σου, δεν τα χρειάζεσαι, μπορεί κάποιος να στα κλέψει κι εσύ απλά να αισθανθείς ελεύθερος. Ο Πανούσης δεν σε «προβληματίζει». Αυτό το κάνουν οι φιλότιμες μετριότητες. Ο Πανούσης σε καθαρίζει εντελώς, πληρώνοντας ο ίδιος ό,τι ψυχικό κόστος χρειάζεται. Στην Ελλάδα, χώρα που οι διάφορες ορθοδοξίες ξαγρυπνούν για να βρουν τι έκανες λάθος, σε διαγράφουν, σε αφορίζουν, σε ταπεινώνουν στην δημόσια πλατεία έτσι κι αγγίξεις το νερό με το ποδαράκι σου, ο Τζίμης έρχεται ήρεμος και φιλικός και σε πετάει κατ’ευθείαν στην κολυμπήθρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Οικονομία Χτες
Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Ελλάδα Χτες
Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Ελλάδα Χτες
Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

Γυναικοκτονία σοκ στον Βόλο: «Καλά της έκανα» είπε ο δολοφόνος

Ελλάδα Χτες
Την σκότωσε, άλλαξε ρούχα, πέταξε τα δικά του και κρυβόταν

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Ελλάδα Χτες
Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Ελλάδα Χτες
Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Ελλάδα Χτες
Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Κόσμος Χτες
Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Ελλάδα Χτες
Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Ελλάδα Χτες
Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια