E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας

Δημοσίευση 12/1/2018 | 14:22

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας

Βραβείο για τη συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως πήρε στην Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η πρωτοβουλία για την απονομή του βραβίου ανήκει στο δήμαρχο του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν δήμαρχοι, βουλευτές και εκπρόσωποι των Γραμμάτων.

Το βραβείο παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί. «Ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας», ανέφερε.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Eκρέμ Ιμάμογλου για την προσήλωση του στις αρχές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και αφιέρωσε το βραβείο «όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι που «μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές». Αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας» και επανέλαβε ότι απαιτείται πνεύμα συνεργασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Η βία, ο πόλεμος, οι διώξεις, τα βασανιστήρια, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους είναι σημάδια μιας κοινωνίας σε κρίση. Μιας κοινωνίας που χάνει τη δυνατότητα να είναι δημιουργική, ασφαλής, με ευημερία για όλους.

Αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά την ευρύτερη περιοχή μας, οι υπάρχουσες συγκρούσεις συνοδεύονται από χιλιάδες θύματα, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών, πρόσφυγες που υποδεχόμαστε και στις χώρες μας.

Ας αναλογισθούμε τι συνέβη στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Πόσο γρήγορα η κατάσταση εξελίχθηκε σε έναν αιματηρό πόλεμο που εξακολουθεί να καταστρέφει και σήμερα τη χώρα. Πως, με την υπόθαλψη τρίτων, ο πόλεμος αυτός έγινε πηγή αστάθειας για όλες τις γειτονικές χώρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, σε μια εποχή που ευδοκιμούν οι ψυχροπολεμικές θεωρίες που οδηγούν σε εκτόξευση απειλών και αυξανόμενες εντάσεις, ποιο είναι το συμφέρον μας, το συμφέρον των λαών μας;

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός αυτής της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν κινούμαστε με πνεύμα συνεργασίας. Μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όταν περνάμε το μήνυμα ότι παρά τις διάφορες μας επενδύουμε στο αμοιβαίο όφελος.

Αυτό το όραμα μοιράστηκα με τον Ισμαΐλ Τζέμ κι αλλάξαμε τη ροή των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά την κρίση των Ιμίων. Ασφαλώς, δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά βάλαμε τα θεμέλια για μια συνύπαρξη που διαρκεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια.

Σε μια συγκυρία όπου σημειώνεται άνοδος του εξτρεμισμού, των ψευδών ειδήσεων, της ξενοφοβίας, αποτελεί πειρασμό για τους πολιτικούς που αποσκοπούν σε μια γρήγορη εκτόξευση της δημοτικότητάς τους να προτάξουν τον φόβο και τον ακραίο εθνικισμό. Αντί ο πατριωτισμός τους να τρέφεται από την υπερηφάνεια για την πατρίδα τους, τρέφεται σκορπώντας το μίσος για τους άλλους.

Το μήνυμα μου είναι σαφές και το επαναλαμβάνω παντού. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η υποδαύλιση του φόβου και του εξτρεμισμού αποτελεί επικίνδυνο μονοπάτι. Μπορεί να φέρνει ψήφους αλλά δημιουργεί και καταστροφές, μερικές φορές από ατύχημα, όταν δημιουργείται κλιμάκωση της έντασης. Και είναι βέβαιο, ότι στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία θα βγουν κερδισμένες. Μόνο όσοι αποσκοπούν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής μας σε βάρος των χωρών και των λαών μας θα βγουν κερδισμένοι.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία