E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πλοιοκτήτης: Αν συμβεί κάτι, το Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα

Κίνδυνοι εγκυμονούν από την παρουσία ενός πλοίου με φορτίο εκρηκτικών

Δημοσίευση 11/1/2018 | 11:51

Πλοιοκτήτης: Αν συμβεί κάτι, το Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα

Έκδηλη είναι η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου για την ύπαρξη ενός πλοίου γεμάτου με εκρηκτικά, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου και λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών αναμένεται να παραμείνει σε αυτό για αρκετές ημέρες.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από τις λιμενικές αρχές, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την παρουσία ενός πλοίου με τέτοιο φορτίο σε ένα λιμάνι κατεξοχήν επιβατικό, είναι τεράστιοι.

Μετά την επιθεώρηση και τον έλεγχο που έγινε στους χώρους του πλοίου, το πλήρωμα του, που αποτελείται από δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό συνελήφθη, ενώ τα δεκάδες κιβώτια με τους 410 τόνους εκρηκτικών κατασχέθηκαν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε, μιλώντας στο cretapost, o διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας Θεόδωρος Ρέλλος, ο οποίος επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου, ένα λιμάνι όπως επισημαίνει ο ίδιος, κατ’ εξοχήν επιβατικό. Μεταξύ άλλων ο κ. Ρέλλος τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών. Φοβάμαι ότι το ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ θα μείνει για πολύ καιρό εκεί, εφόσον η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα. Θυμηθείτε την υπόθεση στο Μαρί της Κύπρου το 2011. Εκεί εξερράγησαν δύο κοντέινερ και το ωστικό κύμα έφτασε σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων. Πρέπει να ενημερωθεί και ο δήμαρχος Ηρακλείου για τον κίνδυνο».

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ρέλλος αναφερόμενος στο χρονικό του ταξιδιού του πλοίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το πλοίο φόρτωσε στο λιμάνι του Ισκεντερούν στις 18 Νοεμβρίου, συνολικά 11 φορτηγά τρέιλερ υγραεριοφόρα και στις 23 Νοεμβρίου στη Μερσίνα 29 κοντέινερς εκρηκτικά για τέσσερεις παραλήπτες στην Αθιοπία. Στις 25 Νοεμβρίου το πλοίο ήταν στο Σουέζ έτοιμο να περάσει τη διώρυγα με κατεύθυνση Τζιμπουτί. Οι Τούρκοι ναυλωτές όμως δεν έδειχναν διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε εμάς ούτε για τη διέλευση από τη διώρυγα.

Έπρεπε να καταβάλουν συνολικά 440.000 δολάρια εκ των οποίων τα 175.000 θα ήταν για τη διέλευση από το Σουέζ. Εν ολιγοις η εταιρεία μας έπεσε θύμα ναυταπάτης. Έτσι, από τις 25 Νοεμβρίου έχουμε ένα καράβι που γυρίζει την ανατολική Μεσόγειο χωρίς να μπορεί να πάει πουθενά, λόγω του επικίνδυνου φορτίου του. Καμία χώρα δεν δέχεται την προσέγγιση του πλοίου. Κατ’ εξαίρεση πήγαμε στην Κύπρο, δύο φορές, Λεμεσό και Λάρνακα, αποβιβάσαμε έναν άρρωστο ναυτικό και κάναμε ανεφοδιασμό, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πλοίο γύριζε γύρω – γύρω γιατί έπρεπε να βρει αγκυροβόλιο. Στις γιορτές μπορέσαμα να δέσουμε στη Σητεία. Το πλοίο έμεινε πέντε μέρες εκεί και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια το έφεραν στο Τελωνείο στο Ηράκλειο όπου οι αρχές το έκαναν ΄΄φύλλο και φτερό΄΄. Όπως αποδείχθηκε όλα ήταν νόμιμα, το φορτίο του, το πλήρωμά του, τα χαρτιά του, όλα. Το πλοίο λόγω του ελέγχου καταστράφηκε. Έβλεπα σε βίντεο πως ξεφόρτωναν τα κοντέινερ με τα εκρηκτικά χρησιμοποιώντας κάτι ΄΄λύκους΄΄ που σκάγανε κάτω…».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ρέλλος διευκρίνισε ότι η πλοικτήτρια εταιρεία είναι πιστοποιημένη για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων τέτοιου είδους. «Εμείς είμαστε πιστοποιημένοι γιατί αυτή τη δουλειά, την κάνουμε για χρόνια και λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας. Οι πελάτες μας είναι υπουργεία άμυνας, ορυχεία κ.λπ».

Στόχος της εταιρείας τώρα, όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος της είναι να διασφαλίσει αφενός τα συμφέροντά της αλλά παράλληλα, να επισημάνει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η παραμονή των εκρηκτικών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Θέλουν να δώσουν το φορτίο στους Τούρκους ναυλωτές, αλλά αυτό δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του μεταφορέα και δεν πρόκειται να φύγει από το Ηράκλειο. Θα κάνουμε επίσχεση του φορτίου για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας. Στην Κύπρο είχαμε πολύ καλή αντιμετώπιση, ενώ τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μη χάσουμε τα δικαιώματά μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Ελλάδα 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση