E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον Αρειο Πάγο οι υπήκοοι ΠΓΔΜ μετά την απόφαση έκδοσης τους

Από το Συμβούλιο Εφετών

Δημοσίευση 5/1/2018 | 15:06

Στον Αρειο Πάγο οι υπήκοοι ΠΓΔΜ μετά την απόφαση έκδοσης τους

Στον Άρειο Πάγο προσφεύγουν οι δύο υπήκοοι ΠΓΔΜ που καταζητούνται από τις διωκτικές Αρχές της πατρίδας τους για εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι δύο εκζητούμενοι άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που προηγουμένως γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα της γειτονικής χώρας για έκδοση τους κι έτσι η υπόθεση θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ενόψει της διαδικασίας αυτής, ο δικηγόρος τους Κωνσταντίνος Χατζηιωάννου σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Άρειος Πάγος θα δικαιώσει τους εντολείς του.

«Έχουμε 15 λόγους αρνήσεως και άλλους πέντε λόγους ακυρώσεως της κρισιολογούμενης απόφασης του Συμβουλίου» ανέφερε. Από την πλευρά του, ο Πέτερ Βασίλεφ, δικηγόρος των εκζητούμενων στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει διαφορετικά την υπόθεση.

Τα δύο πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ΠΓΔΜ, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε εκτέλεση διεθνών ενταλμάτων της Ιντερπόλ, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά διαβατήρια στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ τους κατηγορούν για «παράνομη παρακολούθηση μέσω σύστασης συμμορίας» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», κατηγορίες που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης εξέτασε την υπόθεση πριν από τις γιορτές και διέκοψε για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εκδώσει την απόφαση. Η διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από σχετικά αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης που επικαλέστηκαν λόγους προστασίας των εντολέων τους.

Απευθυνόμενοι στους δικαστές και εξηγώντας τους λόγους που δεν επιθυμούν την έκδοσή τους, οι εκζητούμενοι εξέφρασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- «φόβους για τη ζωή τους», ενώ ισχυρίστηκαν ότι στην πατρίδα τους «δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης».

Φέρονται δε να αρνήθηκαν τις εις βάρος τους κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» τη δίωξή τους. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι τους, στις αγορεύσεις έκαναν λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες. Νωρίτερα, την έκδοσή τους είχε προτείνει προς το Συμβούλιο κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Να σημειωθεί ότι οι εκζητούμενοι παραμένουν υπό κράτηση, ενώ -στο μεταξύ- έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού