E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος, δυνατός, σεισμός 4 Ρίχτερ στο Κιλκίς

Οι σεισμολόγοι δηλώνουν αισιόδοξοι

Δημοσίευση 2/1/2018 | 22:12

Νέος, δυνατός, σεισμός 4 Ρίχτερ στο Κιλκίς

Ενας νέος δυνατός μετασεισμός εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:36 στην περιοχή του Κιλκίς.

Η δόνηση, που ήρθε μετά τον σεισμό της τάξης των 4,7 Ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί το πρωί, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη.

Το επίκεντρο του μετασεισμού είναι 28 χιλιόμετρα βόρεια του Κιλκίς, μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης και το εστιακό βάθος μόλις στα 2 χιλιόμετρα,

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4 βαθμών και έγινε στις 7.36 μ.μ.. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με τις δονήσεις των 4 και των 4,7 βαθμών που έγιναν λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα και στις 6.24 π.μ. τα ξημερώματα, αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά και πως ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ' όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. "Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό", δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη "Σερβομακεδονική Ζώνη", στο παρελθόν δεν "έδωσε" ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ και δέος: Ο τορπιλισμός της ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοιχτά της Σρι Λάνκα ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Κόσμος 04.03.2026
Το πλοίο επέστρεφε στο Ιράν μετά τη συμμετοχή του στις πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις MILAN 2026 στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας.

Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του

Ελλάδα 04.03.2026
Ο 73χρονος Βρετανός είχε εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια

Voucher 750 ευρώ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το πάρετε

Οικονομία 04.03.2026
Ανοιξε ο δρόμος για το voucher 750 ευρώ της ΔΥΠΑ. Δείτε ποιοι το δικαιούνται, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και πώς θα πληρωθείτε.

Στο τραπέζι η απαγόρευση της μπούρκας στην Ελλάδα: Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και τι ισχύει στην Ευρώπη

Πολιτική 04.03.2026
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς της χρήσης της σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Συγκίνηση, κλάματα και χειροκροτήματα για την επιστροφή των εφήβων αθλητών του Αρη στη Θεσσαλονίκη

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Η Κ18 των κιτρινόμαυρων επέστρεψε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη, μετά τον εγκλωβισμό στο Αμπου Ντάμπι

Κουτσούμπας: «Τουλάχιστον τα δύο από τα τέσσερα drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο είχαν κατεύθυνση στη Σούδα»

Πολιτική 04.03.2026
«Το ξέρουμε», ανέφερε με βεβαιότητα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Γιάννενα: Νεκρός φοιτητής μετά από πτώση στην Πανεπιστημιούπολη

Ελλάδα 04.03.2026
Εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Δρόμος «ρούφηξε» μηχάνημα καθαρισμού στα Γιάννενα

Ελλάδα 04.03.2026
Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

Διάδοχος Χαμενεΐ: Ποιος είναι ο γιος του, Μοτζτάμπα, που θεωρείται «πιο σκληροπυρηνικός από τον πατέρα του»

Κόσμος 04.03.2026
Το προφίλ του επικρατέστερου διαδόχου του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν την εκλογή

Σρι Λάνκα: Αμερικανικό το υποβρύχιο που βύθισε με τορπίλη την ιρανική φρεγάτα

Κόσμος 04.03.2026
Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν περισυλλέξει 78 τραυματίες, αρκετοί σε πολύ κρίσιμη κατάσταση

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο: Εκκενώνεται ο χώρος

Ελλάδα 04.03.2026
Συναγερμός στην Αστυνομία