E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Επί 18 χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση 5 ταβερνών, που εξακολουθούν να λειτουργούν παρότι κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2017 | 13:35

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Στην αντεπίθεση περνά η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στον Σχινιά. Με σειρά αποφάσεων δίνει εντολή για την κατεδάφιση - η οποία μάλιστα εκκρεμεί 18 χρόνια - στις αρχές του νέου έτους, όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούν παράνομα εδώ και δεκαετίες πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1997-9. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με μια «χαριστική» ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου... επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ξεκίνησε και πάλι προ διετίας τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των ταβερνών, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά).

Οπως αποκάλυψε η Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη από τις δύο κατεδαφίσεις (των συνολικά πέντε ταβερνών). Την «μπλόκαρε» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, παρότι η προσφυγή του μισθωτή της παράνομης ταβέρνας δεν αφορούσε εκτελεστέες πράξεις, αλλά διαβιβαστικά και διαδικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη θορύβησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της επαπειλούμενης παραπομπής. Ετσι, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο την κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων ταβερνών (η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να αδειοδοτείται από τον Δήμο Μαραθώνα παρότι τα κτίρια είναι τελεσίδικα παράνομα και χωρίς καμία πιθανότητα νομιμοποίησης). Οι αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η αποκεντρωμένη διοίκηση τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης της πρώτης ταβέρνας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κατεδαφίσεις τελικά θα εκτελεστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεκάδες άτομα με σκοπό να την παρεμποδίσουν (η επιχείρηση αποτυγχάνει χωρίς ισχυρή αστυνομική υποστήριξη, με εξοπλισμό για απομάκρυνση βαρέων οχημάτων). Πάντως, αν η υπόθεση καταλήξει πάλι σε φιάσκο, οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση να απομακρύνουν τις παράνομες δραστηριότητες από την περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης

Πάφος: Τρίχρονο παιδί Βρετανών τουριστών έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αγοράκι βρισκόταν στην αγκαλιά του πατέρα του τη στιγμή που έπεσε από τον τέταρτο όροφο – Αναμένεται ένταλμα σύλληψης

Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου της 43χρονης Αμερικανίδας στην Ιρλανδία – Διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον 28χρονο σύντροφό της

E-Daily 3.Left Χτες
Η 13χρονη κόρη της βρήκε τη σορό της μητέρας της το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου, μέσα στο υπνοδωμάτιο του κοινού τους σπιτιού

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν πάνω από δύο τόνοι ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις τόσο για το υπέρβαρο φορτίο όσο και για την επικινδυνότητα των τροφίμων σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΦΕΤ

Αργος: Βίντεο‑ντοκουμέντο με 21 πυροβολισμούς – Αναβαθμίζεται σε ανθρωποκτονία η κατηγορία

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Οι πυροβολισμοί δεν ήταν εκφοβιστικοί» δηλώνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης

Αυτοκίνητο «πετάει» στον αέρα και καταλήγει σε δέντρο και σταθμευμένα οχήματα στην Κρήτη – Δείτε το βίντεο

Πολιτική Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας αποτύπωσε την ανεξέλεγκτη πορεία του οχήματος πριν την ανατροπή – Πανικός στο σημείο

Crypto και φόρος: Τι αλλάζει για τους επενδυτές με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ολοκληρωμένο φορολογικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα με αφορολόγητο όριο, συμψηφισμό ζημιών και αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025.

Kάμερα ασφαλείας στη Χερσόνησο: Δείτε τι έγινε με το αυτοκίνητο που «πέταξε» στον αέρα

Ελλάδα Χτες
Βίντεο-ντοκουμέντο αποτυπώνει καρέ-καρέ την ανεξέλεγκτη πορεία οχήματος που έπεσε πάνω σε δέντρο και σταθμευμένα αυτοκίνητα στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Θρήνος στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο 25χρονος πολίστας Στάθης Λαλιάς – Έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο

Αθλητικά Νέα Χτες
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 14 Ιουλίου

15χρονη μαθήτρια κατάφερε να εκπλήξει τους επιστήμονες με εφεύρεση κόστους 10 euro

E-Daily 3.Left Χτες
Η Χάνα Χερμπστ από τη Φλόριντα σχεδίασε σε ηλικία 15 ετών μια συσκευή παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια ρεύματα με κόστος μόλις 12 δολαρίων και κέρδισε διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό.