E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Επί 18 χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση 5 ταβερνών, που εξακολουθούν να λειτουργούν παρότι κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2017 | 13:35

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Στην αντεπίθεση περνά η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στον Σχινιά. Με σειρά αποφάσεων δίνει εντολή για την κατεδάφιση - η οποία μάλιστα εκκρεμεί 18 χρόνια - στις αρχές του νέου έτους, όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούν παράνομα εδώ και δεκαετίες πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1997-9. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με μια «χαριστική» ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου... επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ξεκίνησε και πάλι προ διετίας τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των ταβερνών, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά).

Οπως αποκάλυψε η Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη από τις δύο κατεδαφίσεις (των συνολικά πέντε ταβερνών). Την «μπλόκαρε» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, παρότι η προσφυγή του μισθωτή της παράνομης ταβέρνας δεν αφορούσε εκτελεστέες πράξεις, αλλά διαβιβαστικά και διαδικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη θορύβησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της επαπειλούμενης παραπομπής. Ετσι, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο την κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων ταβερνών (η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να αδειοδοτείται από τον Δήμο Μαραθώνα παρότι τα κτίρια είναι τελεσίδικα παράνομα και χωρίς καμία πιθανότητα νομιμοποίησης). Οι αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η αποκεντρωμένη διοίκηση τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης της πρώτης ταβέρνας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κατεδαφίσεις τελικά θα εκτελεστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεκάδες άτομα με σκοπό να την παρεμποδίσουν (η επιχείρηση αποτυγχάνει χωρίς ισχυρή αστυνομική υποστήριξη, με εξοπλισμό για απομάκρυνση βαρέων οχημάτων). Πάντως, αν η υπόθεση καταλήξει πάλι σε φιάσκο, οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση να απομακρύνουν τις παράνομες δραστηριότητες από την περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δίωξη για δωροδοκία κατ` εξακολούθηση στον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο των Χανίων

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Και οι δύο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα - Η υπόθεση συνδέεται με τη «μαφία των Χανίων» - Οι αλλοιωμένες εκθέσεις αφορούσαν υποθέσεις με ποινικό υπόβαθρο

Τζούμπιλαντ Σάικς: Ο διάσημος τενόρος δολοφονήθηκε με 73 μαχαιριές από τον γιο του – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η σύζυγός της ήταν στο μπάνιο και άκουσε τον άνδρα της να φωνάζει

Τρόμος για τουρίστες στο Κάπρι: Η βάρκα τους κόντεψε να βυθιστεί στη Γαλάζια Σπηλιά ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Βίντεο καταγράφει τη δραματική διάσωση του ζευγαριού

Βιντεο από τις επιθέσεις Χούθι με πυραύλους σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Στοχεύσαμε δύο σαουδαραβικά πετρελαιοφόρα, τα Encelia και Layla, επειδή παραβίασαν την απόφαση αποκλεισμού που έχει εκδώσει οι ένοπλες δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπός τους

Αδήλωτες περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψε έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, πολεοδομιών, νοσοκομείων και δημοσιογράφοι στο «μικροσκόπιο»

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τον αντιαεροπορικό θόλο και πάνω από 4 δισ. σε εξοπλισμούς

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Πέρα από τον πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό θόλο, εγκρίθηκαν C-390, υποβρύχια οχήματα VICTA, μικροδορυφόροι SAR και αποστολή στελεχών στο MIT για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη.

Η Αρσεναλ ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Χρήστου Τζόλη, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Ο νεαρός επιθετικός είναι και με τη βούλα παίκτης των Λονδρέζων στην ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιρστή - «Χρειάζομαι χρόνο για να συνειδητοποιήσω τη μεταγραφή μου, αλλά είμαι πάντα πεινασμένος για γκολ», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Τζόλης

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις 2026: Ποιες σχολές αυξήθηκαν πάνω από 1.000 μόρια ‑ Τα τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Για ποιες σχολές υπήρξε ζήτηση - Σύμβουλος σταδιοδρομίας εξηγεί

Πρόστιμο 890 εκατ. ευρώ στην Google από την Κομισιόν ‑ Tι πρέπει να αλλάξει άμεσα

E-Daily 2.TopNews 23.07.2026
Η Google έχει 60 ημέρες για να συμμορφωθεί, αλλιώς αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 5% του παγκόσμιου τζίρου της.

Ανδρας βάφτηκε «Τζόκερ» και βούτηξε στον Θερμαϊκό με το εσώρουχο – Το απρόσμενο περιστατικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης

E-Daily 3.Left 23.07.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση αστυνομικών