E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Επί 18 χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση 5 ταβερνών, που εξακολουθούν να λειτουργούν παρότι κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2017 | 13:35

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Στην αντεπίθεση περνά η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στον Σχινιά. Με σειρά αποφάσεων δίνει εντολή για την κατεδάφιση - η οποία μάλιστα εκκρεμεί 18 χρόνια - στις αρχές του νέου έτους, όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούν παράνομα εδώ και δεκαετίες πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1997-9. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με μια «χαριστική» ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου... επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ξεκίνησε και πάλι προ διετίας τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των ταβερνών, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά).

Οπως αποκάλυψε η Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη από τις δύο κατεδαφίσεις (των συνολικά πέντε ταβερνών). Την «μπλόκαρε» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, παρότι η προσφυγή του μισθωτή της παράνομης ταβέρνας δεν αφορούσε εκτελεστέες πράξεις, αλλά διαβιβαστικά και διαδικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη θορύβησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της επαπειλούμενης παραπομπής. Ετσι, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο την κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων ταβερνών (η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να αδειοδοτείται από τον Δήμο Μαραθώνα παρότι τα κτίρια είναι τελεσίδικα παράνομα και χωρίς καμία πιθανότητα νομιμοποίησης). Οι αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η αποκεντρωμένη διοίκηση τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης της πρώτης ταβέρνας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κατεδαφίσεις τελικά θα εκτελεστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεκάδες άτομα με σκοπό να την παρεμποδίσουν (η επιχείρηση αποτυγχάνει χωρίς ισχυρή αστυνομική υποστήριξη, με εξοπλισμό για απομάκρυνση βαρέων οχημάτων). Πάντως, αν η υπόθεση καταλήξει πάλι σε φιάσκο, οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση να απομακρύνουν τις παράνομες δραστηριότητες από την περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Η δεύτερη δόση πληρώνεται αύριο – Πόσα χρήματα θα λάβετε

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Ακατάσχετο και αφορολόγητο το επίδομα, χωρίς συμψηφισμό με οφειλές προς το Δημόσιο

Ικαρία: Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα σε παραλία

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Η 77χρονη ανασύρθηκε στη θαλάσσια περιοχή του Καραβόσταμου

Γυναίκα έπεσε σε λακκούβα και χρειάστηκε 40 ράμματα – Βίντεο από Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Το σημείο «μπαλώθηκε» πρόχειρα και σε λίγες ώρες η τρύπα ξανάνοιξε

Επίθεση με μαχαίρι στην Ελβετία: Βίντεο καταγράφει τον δράστη να φωνάζει «Allahu Akbar»

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σε βίντεο αποτυπώνεται η προσπάθεια δασκάλου να θωρακίσει τους μαθητές του από την επίθεση του δράστη

Ντάνιελ Ίνγκαμ: Ο αστέρας του μηχανοκίνητου αθλητισμού σκοτώθηκε σε κατατακτήριες δοκιμές

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο 33χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και προετοιμαζόταν για έναν επικίνδυνο αγώνα

Το Κίεβο θα αγοράσει 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ενώ νωρίτερα η Στοκχόλμη θα δωρίσει παλαιότερου τύπου μαχητικά

Κόσμος 28.05.2026
«Το Gripen είναι η καλύτερη και βέλτιστη επιλογή για την Ουκρανία. Έτσι σήμερα κάναμε το επόμενο μεγάλο βήμα σε αυτό το κοινό μας ταξίδι», δήλωσε ο Κρίστερσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι

Δείτε βίντεο με την πτώση επικοντιστή στην άσφαλτο από τα 5,45 μέτρα, τέλος η σεζόν για τον Τόρμπεν Μπλεχ

E-Daily 3.Left 28.05.2026
Ο Μπλεχ φαίνεται να χάνει την ισορροπία του κατά τη διάρκεια άλματος και να προσγειώνεται μόνο εν μέρει στο προστατευτικό στρώμα

Ρωσία και Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

Κόσμος 28.05.2026
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τους ολοένα και πιο στενούς δεσμούς που αναπτύσσει το Κρεμλίνο με το καθεστώς των Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Σχέδιο για νέο χαρτονόμισμα 250 δολαρίων με το πορτρέτο του Τραμπ ‑ Αποκάλυψη Washington Post

Κόσμος 28.05.2026
Τελευταία φορά που εμφανίστηκε εν ζωή πρόσωπο σε αμερικανικό νόμισμα ήταν το 1866

Φρίκη στην Γαλλία: Κρατούσαν 9χρονο κλειδωμένο σε ντουλάπα για μήνες ‑ Τον έσωσε η γειτόνισσά του

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
«Τον έβγαλα από την κόλαση», δήλωσε η γυναίκα που διέσωσε το παιδί στο Βοκλίζ της Γαλλίας - Ήταν κλειδωμένο σε ντουλάπα 4 τμ. χωρίς νερό και φως

Απίστευτη κομπίνα από 27χρονο στο Παγκράτι: «Έκλεβε» τα στοιχεία, νοίκιαζε Airbnb και έπαιρνε προκαταβολές

E-Daily 2.TopNews 28.05.2026
Σε μια περίπτωση μόνο μέσα σε μόλις δύο ημέρες κατάφερε να εξαπατήσει 21 υποψήφιους ενοικιαστές