E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Επί 18 χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση 5 ταβερνών, που εξακολουθούν να λειτουργούν παρότι κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2017 | 13:35

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Στην αντεπίθεση περνά η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στον Σχινιά. Με σειρά αποφάσεων δίνει εντολή για την κατεδάφιση - η οποία μάλιστα εκκρεμεί 18 χρόνια - στις αρχές του νέου έτους, όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούν παράνομα εδώ και δεκαετίες πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1997-9. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με μια «χαριστική» ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου... επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ξεκίνησε και πάλι προ διετίας τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των ταβερνών, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά).

Οπως αποκάλυψε η Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη από τις δύο κατεδαφίσεις (των συνολικά πέντε ταβερνών). Την «μπλόκαρε» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, παρότι η προσφυγή του μισθωτή της παράνομης ταβέρνας δεν αφορούσε εκτελεστέες πράξεις, αλλά διαβιβαστικά και διαδικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη θορύβησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της επαπειλούμενης παραπομπής. Ετσι, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο την κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων ταβερνών (η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να αδειοδοτείται από τον Δήμο Μαραθώνα παρότι τα κτίρια είναι τελεσίδικα παράνομα και χωρίς καμία πιθανότητα νομιμοποίησης). Οι αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η αποκεντρωμένη διοίκηση τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης της πρώτης ταβέρνας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κατεδαφίσεις τελικά θα εκτελεστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεκάδες άτομα με σκοπό να την παρεμποδίσουν (η επιχείρηση αποτυγχάνει χωρίς ισχυρή αστυνομική υποστήριξη, με εξοπλισμό για απομάκρυνση βαρέων οχημάτων). Πάντως, αν η υπόθεση καταλήξει πάλι σε φιάσκο, οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση να απομακρύνουν τις παράνομες δραστηριότητες από την περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid 29.03.2026
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα 29.03.2026
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα 29.03.2026
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα 29.03.2026
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος 29.03.2026
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος 29.03.2026
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα 29.03.2026
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα 29.03.2026
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα 29.03.2026
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας