E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Επί 18 χρόνια εκκρεμεί η κατεδάφιση 5 ταβερνών, που εξακολουθούν να λειτουργούν παρότι κρίθηκαν τελεσίδικα παράνομα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2017 | 13:35

Εντολή κατεδάφισης όλων των ταβερνών στον Σχινιά

Στην αντεπίθεση περνά η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου να «μπλοκάρει» την κατεδάφιση αυθαίρετης ταβέρνας στον Σχινιά. Με σειρά αποφάσεων δίνει εντολή για την κατεδάφιση - η οποία μάλιστα εκκρεμεί 18 χρόνια - στις αρχές του νέου έτους, όλων των παράνομων ταβερνών στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση έπαιξε ρόλο το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα.

Στην παραλία του Σχινιά λειτουργούν παράνομα εδώ και δεκαετίες πέντε ταβέρνες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1997-9. Η κατεδάφιση είχε ανασταλεί μόνο για ένα έτος, μεταξύ 2014-2015, με μια «χαριστική» ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ενόψει της μετεγκατάστασής τους σε περιοχή όπου... επίσης απαγορευόταν). Μάλιστα, όπως διαπίστωσε το 2016 το δασαρχείο Καπανδριτίου, τα τελευταία χρόνια οι αυθαίρετες ταβέρνες έχουν επεκταθεί, προσθέτοντας νέες παράνομες κατασκευές.

Η αποκεντρωμένη διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για τις κατεδαφίσεις σε δάση και αιγιαλούς, ξεκίνησε και πάλι προ διετίας τις διαδικασίες για την κατεδάφιση των ταβερνών, καθώς οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία που οδηγεί στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (οι ταβέρνες βρίσκονται στη ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα - Σχινιά).

Οπως αποκάλυψε η Καθημερινή, την προηγούμενη εβδομάδα επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη από τις δύο κατεδαφίσεις (των συνολικά πέντε ταβερνών). Την «μπλόκαρε» το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας, παρότι η προσφυγή του μισθωτή της παράνομης ταβέρνας δεν αφορούσε εκτελεστέες πράξεις, αλλά διαβιβαστικά και διαδικαστικά έγγραφα.

Η εξέλιξη θορύβησε και το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της επαπειλούμενης παραπομπής. Ετσι, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, προγραμματίζοντας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο την κατεδάφιση των υπολοίπων τεσσάρων ταβερνών (η λειτουργία των οποίων εξακολουθεί να αδειοδοτείται από τον Δήμο Μαραθώνα παρότι τα κτίρια είναι τελεσίδικα παράνομα και χωρίς καμία πιθανότητα νομιμοποίησης). Οι αποφάσεις έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η αποκεντρωμένη διοίκηση τοποθετήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενόψει της εξέτασης της υπόθεσης της πρώτης ταβέρνας.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι κατεδαφίσεις τελικά θα εκτελεστούν. Την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και επρόκειτο να εκτελεστεί η πρώτη κατεδάφιση, συγκεντρώθηκαν στο σημείο δεκάδες άτομα με σκοπό να την παρεμποδίσουν (η επιχείρηση αποτυγχάνει χωρίς ισχυρή αστυνομική υποστήριξη, με εξοπλισμό για απομάκρυνση βαρέων οχημάτων). Πάντως, αν η υπόθεση καταλήξει πάλι σε φιάσκο, οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να υποστηρίξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση να απομακρύνουν τις παράνομες δραστηριότητες από την περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής