E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε ποιο μέρος του κόσμου είναι ακριβότερο το ίδιο πιάτο φαΐ;

Τα πέντε ακριβότερα στον πλανήτη

Δημοσίευση 4/12/2017 | 18:51

Σε ποιο μέρος του κόσμου είναι ακριβότερο το ίδιο πιάτο φαΐ;

Ένα πιάτο φαΐ… Πόσο μπορεί να κοστίζει; To World Food Programme (WFP) των Ηνωμένων Εθνών και η Mastercard αποφάσισαν να ανακαλύψουν το πραγματικό κόστος για ένα πιάτο φαΐ. Μάλιστα, για να είμαστε ακριβείς, για το ΙΔΙΟ πιάτο φαΐ και συγκεκριμένα για μία σούπα με φασόλια (ή οποιοδήποτε όσπριο) συνοδευόμενη από μία μερίδα υδατάνθρακα (ψωμί ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό τοπικό προϊόν).

Υπολόγισαν, λοιπόν, το κόστος της μίας μερίδας (π.χ. $1.20 για τη Νέα Υόρκη) και την εξέφρασαν ως ποσοστό του μέσου ημερήσιου εισοδήματος της κάθε περιοχής (π.χ. 0.6% για έναν μέσο Νεοϋορκέζο). Στη συνέχεια, ο συγκεκριμένος υπολογισμός προσαρμόστηκε στα δεδομένα της κάθε περιοχής ανά τον κόσμο και, κάπως έτσι, προέκυψαν τα πέντε ακριβότερα σημεία στα οποία ακόμα και το πιο απλό γεύμα, θεωρείται… πολυτέλεια! Ποια είναι αυτά; Ρίξτε μία ματιά…

  1. Νότιο Σουδάν: Ένα πιάτο φαΐ κοστίζει 321,70 δολάρια*. Τι σημαίνει αυτό; Πως ένας κάτοικος του Σουδάν, θα πρέπει να πληρώσει 155% του ημερήσιου εισοδήματός του, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα (1!) πιάτο φαΐ για την οικογένειά του.
  2. Νιγηρία: Ένα πιάτο φαΐ κοστίζει 200.32 δολάρια*. 121% του ημερήσιου εισοδήματός του χρειάζεται ένας Νιγηριανός ούτως ώστε να πάρει ένα πιάτο φαΐ.
  3. Deir Ezzor, Συρία: Ένα πιάτο φαΐ κοστίζει 190.11 δολάρια*. 115% του ημερησίου εισοδήματος ενός Σύριου.
  4. Μαλάουι: Ένα πιάτο φαΐ κοστίζει 94.43 δολάρια*. 45% του ημερήσιου εισοδήματός του χρειάζεται να πληρώσει ένας κάτοικος του Μαλάουι για ένα πιάτο φαΐ.
  5. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ένα πιάτο φαΐ κοστίζει 82.10 δολάρια*. Ένας Κονγκολέζος θα πρέπει να πληρώσει 40% του ημερησίου εισοδήματός του για ένα πιάτο φαΐ.

*(οι υπολογισμοί έχουν γίνει, όπως αναφέραμε στην αρχή, σε σχέση με το μέσο ημερήσιο εισόδημα ενός κατοίκου της Νέας Υόρκης)

Ένας πόλεμος… Μία φυσική καταστροφή… Το ανύπαρκτο οδικό δίκτυο… Τα κατεστραμμένα λιμάνια και οι ισοπεδωμένες αγορές… Όλοι αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που κάνουν την τιμή ενός απλού πιάτου φαγητού να εκτοξεύεται στα ύψη και να αποτελεί είδος πολυτελείας για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών.

Αλήθεια, τι θα γινόταν αν υπήρχε μία αναπροσαρμογή των τιμών βάσει της αγοραστικής δύναμης της κάθε περιοχής; Αν, δηλαδή, δεν επικεντρωνόμασταν στην ονομαστική τιμή ενός προϊόντος, αλλά στην τιμή την οποία θα έπρεπε να αντιστοιχεί στον κάθε αγοραστή του; Μήπως αυτό θα μπορούσε να εξισορροπήσει λίγο τις ανισότητες και να κάνει κάποια αγαθά προσιτά σε όλους (και όχι μόνο σε εκείνους που τα θεωρούν δεδομένα);

Τροφή για σκέψη… Εάν θέλετε, να γνωρίσετε καλύτερα το Project "Counting the Beans" μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ και να ανακαλύψετε εδώ το κόστος για ένα πιάτο φαΐ σύμφωνα με τη δική σας χώρα διαμονής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεχόμαστε με την Ιωάννα Τούνη απειλητικά μηνύματα ότι θα μας σκοτώσουν και θα μας κάνουν κομματάκια»

Tabloid 01.12.2025
Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος εξήγησε γιατί μετανιώνει που ζήτησε η δίκη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών

Η Λατινoπούλου έκανε τον σταυρό της όταν τη συνέκριναν με την Κωνσταντοπούλου

TV Buzz 01.12.2025
Την έντονη αντίδραση της Αφροδίτης Λατινοπούλου προκάλεσε η σύγκρισή της

Διάσημη ηθοποιός γέννησε το δεύτερο παιδί της ‑ «Λοιπόν έκανα κι άλλο μωρό!»

Tabloid 01.12.2025
Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια με ανάρτησή της στο Instagram

Μακόλεϊ Κάλκιν: Τα παιδιά μου βλέπουν το Μόνος στο Σπίτι αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι είμαι εγώ

Tabloid 01.12.2025
Περιοδεύει με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ταινία

H Μπρίτνεϊ Σπίαρς χορεύει με λεοπάρ κορμάκι, γράφει για «πόνο» και «σκοτάδι»

Social 01.12.2025
Δείτε τις αλλαγές που έκανε στη λεζάντα της ανάρτησης η διάσημη τραγουδίστρια

Σίντνεϊ Σουίνι: Ντύθηκε σeξι δράκος για την Ημέρα των Ευχαριστιών ‑ Δείτε φωτογραφίες

Tabloid 01.12.2025
«Εβδομάδα φίλων», έγραψε στη λεζάντα των φωτογραφιών η ηθοποιός για τις ημέρες που πέρασε στη Disneyland

Πριν γίνει σύζυγος δισεκατομμυριούχου, ήταν ήδη σταρ: Πώς μια Αυστραλή έφτασε στην κορυφή

Tabloid 01.12.2025
Σήμερα είναι χωρισμένη από τον δισεκατομμυριούχο συζυγό της

Στράτος Τζώρτζογλου για Γιώργο Λιάγκα: «Στεναχωρήθηκα γιατί μου την έστησε, είναι πιο πονηρός από εμένα»

Tabloid Χτες
Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Εδώ TV» παραχώρησε ο Στράτος Τζώρτζογλου, ο οποίος μίλησε για όλους και για όλα

Ο πρώτος AI Έλληνας τραγουδιστής, Αχιλλέας Δελφός, μιλά για το τραγούδι του

Media Χτες
Λίγες ημέρες πριν κυκλόφορήσει το τραγούδι του πρώτου ολοκληρωμένου AI Έλληνα τραγουδιστή, που φέρει το όνομα Αχιλλέας Δελφός, ο ίδιος μίλησε στην εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ»