E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

Απειλείται ο ανθρώπινος πολιτισμός

Δημοσίευση 30/11/2017 | 10:54

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

«Κακά μαντάτα» για το μέλλον και ίσως το... παρόν της ανθρωπότητας, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, προκύπτουν από νέες επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των εκρήξεων σούπερ-ηφαιστείων στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι, βάσει των ιστορικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, το... big bang στον πλανήτη μας μπορεί να συμβεί... ανά πάσα στιγμή!

Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρήσεις, η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου συνέβαινε στη Γη σε μία συχνότητα μεταξύ 45.000 και 174.000 χρόνων. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η προσέγγιση ήταν αρκετά αόριστη, καθώς το «άνοιγμα» σχεδόν 130.000 χρόνων, ήταν αδύνατον να προσδιορίσει ένα ικανό ποσοστό πιθανοτήτων, για μία ασφαλή πρόβλεψη.

Το 2014, μεγάλη ομάδα ερευνητών κατέληξε σε έναν αρκετά πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Γη συμβαίνει ένα... big bang κάθε 17.000 χρόνια, πάντα κατά προσέγγιση. Μία άλλη έρευνα το έκανε... ακόμη χειρότερο, καθώς προσδιόριζε τη συνχνότητα κάθε 5.200 χρόνια. Η τελευταία ωστόσο, δεν έτυχε της αποδοχής του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα υπήρχαν συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές για τόσο μεγάλα γεγονότα.

Η έρευνα που προσδιορίζει τη συχνότητα του... big bang στα 17.000 χρόνια περίπου, αποτελεί τη νέα βάση των γεωλόγων. Αν οι υπολογισμοί της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιωθούν, αυτόματα η γενιά των ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον πλανήτη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το απόλυτο σενάριο του τρόμου. Και αυτό διότι η έκρηξη του υπερ-ηφαιστείου όχι μόνο είναι πιθανόν να συμβεί ακόμη και... τώρα, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές χιλιάδες χρόνια, καθώς η τελευταία, βάσει πάντα των στοιχείων, καταγράφηκε πριν από 20.000 χρόνια.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επιβεβαίωσε εν μέρει τα στοιχεία της έρευνας και το ακραίο σενάριο τρόμου για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα αρχεία του βρετανικού ιδρύματος, οι ηφαιστειακές υπερ-εκρήξεις συνέβησαν στη Γη πριν από ένα διάστημα μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων χρόνων. Η δε συχνότητα των υπερ-εκρήξεων αυτών, είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα.

Ο καθηγητής στατιστικής Jonathan Rougier δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα γεωλογικά αρχεία, οι δύο πιο πρόσφατες υπερ-εκρήξεις ήταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ετών. Ως εκ τούτου, είμαστε λίγο τυχεροί που δεν βιώσαμε καμία υπερ-έκρηξη από τότε. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι η απουσία υπερ-εκρήξεων τα τελευταία 20.000 χρόνια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα ηφαίστεια απειλούν περισσότερο τον πολιτισμό μας, απ' ότι νομίζαμε προηγουμένως. Η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μέσου χρόνου μεταξύ των υπερ-εκρήξεων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την προσέγγιση των σεισμολόγων που εξετάζουν τους σεισμούς».

Αυτή τη στιγμή, το γνωστό υπερ-ηφαίστειο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφερόμαστε φυσικά στο απόλυτο γεωλογικό πάρκο του Γέλοουστοουν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει εκταγεί τα τελευταία δύο εκατ. χρόνια, είναι το Toba Kaldera στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, το οποίο καταλάμβανε μία επιφάνεια ίση με τις μισές... Ηνωμένες Πολιτείες!

Το τελευταίο διάστημα πολλά ανενεργά ηφαίστεια έχουν εμφανίσει ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα, σε πολλά σημεία του πλανήτη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους γεωλόγους. Οι νέοι υπολογισμοί, τα σενάρια που αναπτύσσονται με βάση τα στοιχεία και η δραστηριότητα των ηφαιστείων που αυξάνεται, έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ζήσει κάποιο μεγάλο γεωλογικό γεγονός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολιτική Χτες
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.