E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

Απειλείται ο ανθρώπινος πολιτισμός

Δημοσίευση 30/11/2017 | 10:54

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

«Κακά μαντάτα» για το μέλλον και ίσως το... παρόν της ανθρωπότητας, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, προκύπτουν από νέες επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των εκρήξεων σούπερ-ηφαιστείων στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι, βάσει των ιστορικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, το... big bang στον πλανήτη μας μπορεί να συμβεί... ανά πάσα στιγμή!

Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρήσεις, η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου συνέβαινε στη Γη σε μία συχνότητα μεταξύ 45.000 και 174.000 χρόνων. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η προσέγγιση ήταν αρκετά αόριστη, καθώς το «άνοιγμα» σχεδόν 130.000 χρόνων, ήταν αδύνατον να προσδιορίσει ένα ικανό ποσοστό πιθανοτήτων, για μία ασφαλή πρόβλεψη.

Το 2014, μεγάλη ομάδα ερευνητών κατέληξε σε έναν αρκετά πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Γη συμβαίνει ένα... big bang κάθε 17.000 χρόνια, πάντα κατά προσέγγιση. Μία άλλη έρευνα το έκανε... ακόμη χειρότερο, καθώς προσδιόριζε τη συνχνότητα κάθε 5.200 χρόνια. Η τελευταία ωστόσο, δεν έτυχε της αποδοχής του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα υπήρχαν συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές για τόσο μεγάλα γεγονότα.

Η έρευνα που προσδιορίζει τη συχνότητα του... big bang στα 17.000 χρόνια περίπου, αποτελεί τη νέα βάση των γεωλόγων. Αν οι υπολογισμοί της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιωθούν, αυτόματα η γενιά των ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον πλανήτη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το απόλυτο σενάριο του τρόμου. Και αυτό διότι η έκρηξη του υπερ-ηφαιστείου όχι μόνο είναι πιθανόν να συμβεί ακόμη και... τώρα, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές χιλιάδες χρόνια, καθώς η τελευταία, βάσει πάντα των στοιχείων, καταγράφηκε πριν από 20.000 χρόνια.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επιβεβαίωσε εν μέρει τα στοιχεία της έρευνας και το ακραίο σενάριο τρόμου για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα αρχεία του βρετανικού ιδρύματος, οι ηφαιστειακές υπερ-εκρήξεις συνέβησαν στη Γη πριν από ένα διάστημα μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων χρόνων. Η δε συχνότητα των υπερ-εκρήξεων αυτών, είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα.

Ο καθηγητής στατιστικής Jonathan Rougier δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα γεωλογικά αρχεία, οι δύο πιο πρόσφατες υπερ-εκρήξεις ήταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ετών. Ως εκ τούτου, είμαστε λίγο τυχεροί που δεν βιώσαμε καμία υπερ-έκρηξη από τότε. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι η απουσία υπερ-εκρήξεων τα τελευταία 20.000 χρόνια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα ηφαίστεια απειλούν περισσότερο τον πολιτισμό μας, απ' ότι νομίζαμε προηγουμένως. Η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μέσου χρόνου μεταξύ των υπερ-εκρήξεων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την προσέγγιση των σεισμολόγων που εξετάζουν τους σεισμούς».

Αυτή τη στιγμή, το γνωστό υπερ-ηφαίστειο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφερόμαστε φυσικά στο απόλυτο γεωλογικό πάρκο του Γέλοουστοουν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει εκταγεί τα τελευταία δύο εκατ. χρόνια, είναι το Toba Kaldera στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, το οποίο καταλάμβανε μία επιφάνεια ίση με τις μισές... Ηνωμένες Πολιτείες!

Το τελευταίο διάστημα πολλά ανενεργά ηφαίστεια έχουν εμφανίσει ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα, σε πολλά σημεία του πλανήτη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους γεωλόγους. Οι νέοι υπολογισμοί, τα σενάρια που αναπτύσσονται με βάση τα στοιχεία και η δραστηριότητα των ηφαιστείων που αυξάνεται, έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ζήσει κάποιο μεγάλο γεωλογικό γεγονός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

SOS για καύσωνα: Ο Λυκαβηττός «φλέγεται» στους 50°C – Πού αλλού χτυπάει κόκκινο

Κόσμος Χτες
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν κάτω από τους 26-28°C στα αστικά κέντρα ενώ την ίδια στιγμή, η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Ανατριχίλα στη Φωκίδα: Το καμπαναριό που ακούγεται σε 100 χλμ. σήμανε ξανά!

Ελλάδα Χτες
Όταν χτυπάει συνολικά το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ακούγεται έως την Πάτρα

Σάλος στη Λίβερπουλ: Η κίνηση του Λουίς Ντίας που θεωρήθηκε ασέβεια στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον Λουίς Ντίας εξόργισε τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το θεώρησαν ασέβεια προς τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα

Τέξας: Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι – Συγκλονιστικό βίντεο

Κόσμος Χτες
Η στιγμή που ο χείμαρρος σαρώνει ολόκληρο σπίτι στο πέρασμά του

Τραγωδία στο Αγρίνιο: 46χρονος βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του

Ελλάδα Χτες
O άτυχος 46χρονος εντοπίστηκε από οικεία πρόσωπα στην αυλή του σπιτιού του

Αγρίνιο: Τρόμος σε σχολείο ‑ Πυροβολούσε με αεροβόλο πάνω από τα κεφάλια παιδιών

Κόσμος Χτες
Ο 65χρονος άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο 65χρονος

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καπάνι ‑ Ζημιές σε τρία μαγαζιά, στο νοσοκομείο 4 πυροσβέστες

Ελλάδα Χτες
Τουλάχιστον τρία καταστήματα υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά - Τέσσερις πυροσβέστες στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Χιόνισε στην έρημο Ατακάμα ‑ Σε «κατάσταση επιβίωσης» το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο

Κόσμος Χτες
Στην περιοχή βρίσκεται μία από τις κορυφαίες συστοιχίες τηλεσκοπίων στον κόσμο

Ζέττα Μακρή: Ελεύθερος ο δημοσιογράφος που φέρεται να εκβίασε τη βουλευτή

Ελλάδα Χτες
Ο γνωστός δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση της Εισαγγελέως Βόλου - Δικάζεται αύριο στο Αυτόφωρο

Μίλτος Τεντόγλου: Νικητής στα «Δρόμεια 2025» στο τελευταίο του άλμα ‑ «Ήθελα να κάνω κάτι παραπάνω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Τη νίκη μέσα από τα… χέρια του Νικόλα Σταματονικολού «έκλειψε» στο τελευταίο του άλμα ο Μίλτος Τεντόγλου στα «Δρόμεια 2025»

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στο Καπάνι – Στο σημείο ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η περιοχή έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας