E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

Απειλείται ο ανθρώπινος πολιτισμός

Δημοσίευση 30/11/2017 | 10:54

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Το ηφαιστειακό Big Bang πιο κοντα από ποτέ

«Κακά μαντάτα» για το μέλλον και ίσως το... παρόν της ανθρωπότητας, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, προκύπτουν από νέες επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, αναθεωρούνται οι εκτιμήσεις για τη συχνότητα των εκρήξεων σούπερ-ηφαιστείων στη Γη, κάτι που σημαίνει ότι, βάσει των ιστορικών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, το... big bang στον πλανήτη μας μπορεί να συμβεί... ανά πάσα στιγμή!

Σύμφωνα με τις αρχικές θεωρήσεις, η έκρηξη ενός σούπερ-ηφαιστείου συνέβαινε στη Γη σε μία συχνότητα μεταξύ 45.000 και 174.000 χρόνων. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, η προσέγγιση ήταν αρκετά αόριστη, καθώς το «άνοιγμα» σχεδόν 130.000 χρόνων, ήταν αδύνατον να προσδιορίσει ένα ικανό ποσοστό πιθανοτήτων, για μία ασφαλή πρόβλεψη.

Το 2014, μεγάλη ομάδα ερευνητών κατέληξε σε έναν αρκετά πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Γη συμβαίνει ένα... big bang κάθε 17.000 χρόνια, πάντα κατά προσέγγιση. Μία άλλη έρευνα το έκανε... ακόμη χειρότερο, καθώς προσδιόριζε τη συνχνότητα κάθε 5.200 χρόνια. Η τελευταία ωστόσο, δεν έτυχε της αποδοχής του επιστημονικού κόσμου, καθώς θα υπήρχαν συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές για τόσο μεγάλα γεγονότα.

Η έρευνα που προσδιορίζει τη συχνότητα του... big bang στα 17.000 χρόνια περίπου, αποτελεί τη νέα βάση των γεωλόγων. Αν οι υπολογισμοί της ερευνητικής ομάδας επιβεβαιωθούν, αυτόματα η γενιά των ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον πλανήτη, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το απόλυτο σενάριο του τρόμου. Και αυτό διότι η έκρηξη του υπερ-ηφαιστείου όχι μόνο είναι πιθανόν να συμβεί ακόμη και... τώρα, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές χιλιάδες χρόνια, καθώς η τελευταία, βάσει πάντα των στοιχείων, καταγράφηκε πριν από 20.000 χρόνια.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, επιβεβαίωσε εν μέρει τα στοιχεία της έρευνας και το ακραίο σενάριο τρόμου για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τα αρχεία του βρετανικού ιδρύματος, οι ηφαιστειακές υπερ-εκρήξεις συνέβησαν στη Γη πριν από ένα διάστημα μεταξύ 20 και 30 χιλιάδων χρόνων. Η δε συχνότητα των υπερ-εκρήξεων αυτών, είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι πρόσφατα.

Ο καθηγητής στατιστικής Jonathan Rougier δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα γεωλογικά αρχεία, οι δύο πιο πρόσφατες υπερ-εκρήξεις ήταν μεταξύ 20.000 και 30.000 ετών. Ως εκ τούτου, είμαστε λίγο τυχεροί που δεν βιώσαμε καμία υπερ-έκρηξη από τότε. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε ότι η απουσία υπερ-εκρήξεων τα τελευταία 20.000 χρόνια, δεν σημαίνει ότι υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα ηφαίστεια απειλούν περισσότερο τον πολιτισμό μας, απ' ότι νομίζαμε προηγουμένως. Η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του μέσου χρόνου μεταξύ των υπερ-εκρήξεων, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την προσέγγιση των σεισμολόγων που εξετάζουν τους σεισμούς».

Αυτή τη στιγμή, το γνωστό υπερ-ηφαίστειο βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφερόμαστε φυσικά στο απόλυτο γεωλογικό πάρκο του Γέλοουστοουν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει εκταγεί τα τελευταία δύο εκατ. χρόνια, είναι το Toba Kaldera στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, το οποίο καταλάμβανε μία επιφάνεια ίση με τις μισές... Ηνωμένες Πολιτείες!

Το τελευταίο διάστημα πολλά ανενεργά ηφαίστεια έχουν εμφανίσει ασυνήθιστα έντονη δραστηριότητα, σε πολλά σημεία του πλανήτη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους γεωλόγους. Οι νέοι υπολογισμοί, τα σενάρια που αναπτύσσονται με βάση τα στοιχεία και η δραστηριότητα των ηφαιστείων που αυξάνεται, έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν ανοιχτά ότι «είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε ζήσει κάποιο μεγάλο γεωλογικό γεγονός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξιχνίαση του θανάτου του ιδρυτή της Mango: Τα καθοριστικά στοιχεία και τα μοιραία λάθη του κληρονόμου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τζόναθαν Αντιτς έδωσε αντιφατικές πληροφορίες στην αστυνομία – ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του σταματούσε για φωτογραφίες

ΗΠΑ: Κατηγορείται για φόνο ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Κόσμος Χτες
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για αλλαγή καθεστώτος στο νησί, χαρακτήρισε την Κούβα κράτος-παρία που φιλοξενεί εχθρικές ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

Σάλος στην Πορτογαλία: Τι είναι οι «Θηριανοί» που ζητούν να τους εξετάζουν κτηνίατροι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια «κοινότητα» που συνεχώς μεγαλώνει - άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως ζώα και τώρα απαιτούν κτηνιατρική περίθαλψη

Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν επικίνδυνα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα ρωσικά μαχητικά εκτέλεσαν επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του βρετανικού αεροσκάφους, που πετούσε χωρίς οπλισμό σε προγραμματισμένη αποστολή

Συναγερμός στον Όλυμπο: Επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου ορειβάτη

Ελλάδα Χτες
Ο ορειβάτης κατευθύνθηκε από το καταφύγιο προς την κορυφή του βουνού και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται

Καιρός: Καταιγίδες το επόμενο 24ωρο από ψυχρές αέριες μάζες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Καιρός Χτες
Η μετεωρολογική πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Γιγάντια λύρα 10 μέτρων στην Κρήτη διεκδικεί ρεκόρ Γκίνες

Ελλάδα Χτες
Στα Πιτσίδια Ηρακλείου, κοντά στα Μάταλα, η εντυπωσιακή κατασκευή του Μιχάλη Ζουριδάκη διεκδικεί τον τίτλο της μεγαλύτερης κρητικής λύρας στον κόσμο

Θανατική ποινή σε άνδρα που δολοφόνησε ανήλικη influencer, επειδή τον απέρριψε

Κόσμος Χτες
Επιπλέον, πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατομμύρια ρουπίες ως αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος

Κηφισός: Καραμπόλα με επτά αμάξια στο ύψος της Λυκόβρυσης

Ελλάδα Χτες
Εγκλωβισμένοι στην κίνηση οι οδηγοί

Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός παρά τη διεθνή κατακραυγή: «Δεν θα γυρίσουμε και το άλλο μάγουλο»

Κόσμος Χτες
Με νέα ανάρτηση το Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απάντησε στον Ισραηλινός ΥΠΕΞ ο οποίος καταδίκασε τις πράξεις του σε βίντεο κατά ακτιβιστών

Τραμπ για Ιράν: Ο Νετανιάχου θα «κάνει ό,τι θέλω εγώ»

Κόσμος Χτες
Νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο επανέναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν