E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: Βήμα καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα η ανταλλαγή ομολόγων από την Ελλάδα

Επιχειρεί να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους

Δημοσίευση 29/11/2017 | 20:57

Bloomberg: Βήμα καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα η ανταλλαγή ομολόγων από την Ελλάδα

Η Ελλάδα έλαβε προσφορές για ανταλλαγή ομολόγων άνω των 25 δισ. ευρώ, καθώς επιχειρεί να αφήσει πίσω την αναταραχή της οκταετούς κρίσης χρέους. Η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξομαλύνει την  καμπύλη απόδοσης και να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, δήλωσε ο Ι. Σώκος, της Nomura (παγκόσμια επενδυτική τράπεζα).

Αν η Ελλάδα καταφέρει να έχει πρόσβαση στις αγορές 2 ή 3 φορές πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή, εκτίμησε. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής, η Ελλάδα πρέπει να τοποθετήσει τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ στη θέση τους,  ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές σε μόνιμη βάση και να εξέλθει από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, χωρίς να χρειαστεί νέο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης,  που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια  η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοκιμάσει τις αγορές με νέα ομόλογα και να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης των 15 δισ. ευρώ, σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το ζήτημα και το οποίο ζήτησε να μη κατονομαστεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2019 ανέρχονται περίπου σε 19 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 εκδίδοντας νέα ομόλογα. Η επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι επιβεβλημένη  για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εξόδου από το πρόγραμμα το 2108, δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι (Wolfango Piccoli) της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει  και άλλα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων της ολοκλήρωσης της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και της δημιουργίας ενός ταμειακού αποθέματος ασφαλείας ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο W.  Piccoli.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τα highlights από τους αγώνες της Πέμπτης για την 3η αγωνιστική της League Phase

Αθλητικά Νέα 18.09.2025
Δείτε τα highlights από τους αγώνες που έλαβαν χώρα την Πέμπτη (18/09) για την 3η αγωνιστική της League Phase του Champions League

Φωτιά: Συνελήφθη ιερέας για εμπρησμό από πρόθεση στο Μαρκοπούλο

Ελλάδα 18.09.2025
Ο ιερέας υποστήριξε, πως προσπάθησε να κάψει εκκλησιαστικά έγγραφα

Παναθηναϊκός: Ανακοίνωσε ως προπονητή τον Χρήστο Κόντη

Αθλητικά Νέα 18.09.2025
Η ανακοίνωση των «πράσινων»

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τρίτη

Πολιτική 18.09.2025
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Αλβανία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βουλή για την πρώτη Al υπουργό

Κόσμος 18.09.2025
Η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα

Κάρπαθος: Ηλεκτροπληξία υπέστη ανήλικος σε επιβατικό πλοίο ‑ Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Ελλάδα 18.09.2025
Ηλεκτροπληξία για παιδί που άγγιξε προβολέα πλοίου στην Κάρπαθο.

Συναγερμός για την αρπαγή 5χρονου από την Αθήνα

Ελλάδα 18.09.2025
Το παιδί το άρπαξε η μητέρα του και εξαφανίσθηκαν - Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»

Ελλάδα 18.09.2025
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».