Το «αρχαίο» νερό που είναι παγιδευμένο για 2.000 χρόνια
Η άγρια και παράξενη ομορφιά της φύσης
Δημοσίευση 22/11/2017 | 21:19
Η φύση και ιδιαίτερα ο βυθός των θαλασσών κρύβει άπειρα μυστικά, γοητευτικά και παράξενα, με ακόμα πιο παράξενα πλάσματα να κατοικούν στα απέραντα νερά των ωκεανών.
Κάθε φορά που ακούμε για μια ανακάλυψη, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Πρόσφατα λοιπόν, επιστήμονες ανακάλυψαν μια «Σκιώδη Ζώνη», χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βόρειου Ειρηνικού, όπου το φως δεν έφτασε ποτέ και μια ποσότητα νερού είχε παγιδευτεί στο ίδιο σημείο για περισσότερα από 2.000 χρόνια!
Όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» από Αυστραλούς επιστήμονες, το «αρχαίο» νερό 'ηταν γνωστό ότι υπήρχε εκεί αλλά μέχρι τώρα δεν κανείς δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες για το πώς έγινε κάτι τέτοιο.
«Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί το πιο παλιό νερό στον κόσμο συνωστιζόταν σε βάθος 2 χιλιομέτρων», είπε ο ωκεανογράφος και ερευνητής του πανεπιστημίου New South Wales, Casimir de Lavergne.
Όπως διαπιστώθηκε από την ανακάλυψη, φαίνεται πως το νερό παγιδεύτηκε σε εκείνο το σημείο για τόσα χρόνια λόγω της φυσιογνωμίας εκείνης της περιοχής του ωκεανού και του βάθους της «Σκιώδους Ζώνης».
Η «Σκιώδης Ζώνη» σχηματίζει ένα ορθογώνιο, φτάνοντας σε έκταση 4.830 χιλιομέτρων από τα ανατολικά προς τα δυτικά και τα 1.610 χιλιόμετρα από τον βορρά προς τον νότο, οπότε είναι σαν να λέμε λίγο μεγαλύτερη από την Ευρώπη!
Το έδαφος στον βυθό της είναι απόκρημνο και άνισο, κάτι που σε συνδυασμό με τα ρεύματα της περιοχής που επηρέαζαν μόνο την επιφάνεια, συνηγόρησαν ώστε το «αρχαίο» νερό να παραμείνει στατικό στο βυθό για χιλιάδες χρόνια. Φανταστείτε δηλαδή μια πισίνα που δεν ανανεώνει το νερό της.
Παρόλ’ αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν έχει παγιδευτεί μόνο το νερό. Τα εγκλωβισμένα μόρια του νερού μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στον ωκεανό (και ίσως στο παγκόσμιο κλίμα), αν το νερό κάποια στιγμή δραπετεύσει από την «κρυψώνα» του.
«Όταν η ‘Σκιώδης ζώνη’ παγιδεύει ύδατα χιλιάδων ετών, παγιδεύει επίσης και θρεπτικά συστατικά αλλά και άνθρακα, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα του ωκεανού να τροποποιήσει το κλίμα σε μεγάλες κλίμακες χρόνου», δήλωσε ο Δρ. του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Fabien Roquet.
Το σίγουρο είναι πως η φύση δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει.