LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κουρεύτηκε το πρώτο στεγαστικό δάνειο στην Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους δανειολήπτες

Δημοσίευση 19/11/2017 | 11:14

Κουρεύτηκε το πρώτο στεγαστικό δάνειο στην Ελλάδα

Ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων βάσει του ιρλανδικού μοντέλου επιχειρούν για πρώτη φορά οι τράπεζες.

Αυτό προβλέπει το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, ένα βιώσιμο, που θα εξυπηρετείται με καταβαλλόμενες δόσεις, ανάλογα με την εισοδηματική δυνατότητα του οφειλέτη, και ένα «παγωμένο», το οποίο θα τίθεται σε σταδιακό κούρεμα, σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του πρώτου μέρους.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε επιστολή τράπεζας προς δανειολήπτη, που του δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης για χρονικό διάστημα 293 μηνών, με το διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα:

α) Ένα έντοκο, ποσού 52.164 ευρώ, για σχεδόν 24 χρόνια, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 241 ευρώ, με βάση το ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor + περιθώριο + εισφορά 0,12%) και

β) Ένα δεύτερο, ποσού 52.239 ευρώ, το οποίο παραμένει «παγωμένο», άτοκα και χωρίς καμία απαίτηση για τα πρώτα 15 έτη. «Με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι αναλογούσες μηνιαίες δόσεις στο τμήμα Α της οφειλής, επιτυγχάνεται απομείωση του Β τμήματός της κατά 4% ετησίως για 15 έτη (συνολική απομείωση 60% επί του τμήματος Β)», επισημαίνει η ΕΤΕ και προσθέτει: «Ενδεικτικά, για το ποσό του τμήματος Β της οφειλής, που ανέρχεται σε 52.239 ευρώ αντιστοίχως, για κάθε έτος, που τακτοποιείτε εμπρόθεσμα τις δόσεις του τμήματος Α, θα διαγράφεται από το τμήμα Β το 4%, δηλαδή, συνολικά μέσα στη 15ετία μπορεί να διαγραφεί ποσό 31.343 ευρώ, διαμορφώνοντας μετά την πάροδο του επίμαχου διαστήματος ενδεικτική μηνιαία δόση 209 ευρώ αντιστοίχως, με βάση το ως άνω κυμαινόμενο επιτόκιο για το ανεξόφλητο ποσό του τμήματος Β».

Οσον αφορά στην οφειλή καταναλωτικής πίστης του ίδιου δανειολήπτη, η ΕΤΕ ενημερώνει πως αυτή θα θεωρηθεί ολοσχερώς εξοφλημένη, εφόσον καταβληθεί το ποσό των 3.323 ευρώ σε 150 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ύψους 22,15 ευρώ εκάστη. «Εάν παραμένετε συνεπής στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης, θα επιτευχθεί συνολική διαγραφή ποσού 1.329 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 60 μηνιαίες δόσεις», καταλήγει η τράπεζα.

Οι διαγραφές αυτού του τύπου προσφέρονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και περιμένουν να συζητηθεί το τελικό δικαστήριο, δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστόπουλος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Ιωαννίδης: Την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η κηδεία

Ελλάδα 04.10.2023
Το πρωί της Πέμπτης θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Αγιο Ιωάννη Βούλας για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη

FIFA: Το Μουντιάλ του 2030 ανακοινώθηκε σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους

Κόσμος 04.10.2023
Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο οι βασικές διοργανώτριες του τουρνουά ενώ τρεις αγώνες θα γίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο εκρηκτικός Γιάννης Ιωαννίδης – Οι μεγάλες επιτυχίες, τα γούρια και τα «γαλλικά»

Ελλάδα 04.10.2023
Ο καλύτερος Έλληνας προπονητής, οι εκρήξεις και τα Final Four

Γκάλης για Ιωαννίδη: Έφυγε ο μεγάλος μου αδερφός

Ελλάδα 04.10.2023
Διαβάστε την συγκινητική ανάρτηση του

Νάξος: Οργισμένη η οικογένεια της 13χρονης που γέννησε χωρίς να γνωρίζει πως είναι έγκυος

Ελλάδα 04.10.2023
Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών της της 13χρονης εγκύου – «Είμαστε σε σοκ»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο

Κόσμος 04.10.2023
Τι θα σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες;

Πέθανε ο «Ξανθός» του μπάσκετ Γιάννης Ιωαννίδης

Άνθρωποι 04.10.2023
Ο 78χρονος πρώην προπονητής του Αρη, του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας έφυγε σήμερα από τη ζωή

Πονοκέφαλος το λάδι: Για τεράστια αισχροκέρδεια και για «πόλεμο» προπαγάνδας μιλά το ΚΕΠΚΑ

Οικονομία 04.10.2023
Το χειμώνα μπορεί να φτάσει στα 12-14 ευρώ το κιλό

Μητσοτάκης: «Μετρό στη Θεσσαλονίκη εντός του 2024»

Ελλάδα 04.10.2023
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο flyover στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης