E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Είναι αξιολάτρευτος», είπε η Ουρανία Μιχαλολιάκου για μια φωτογραφία του πατέρα της με την σβάστικα

Δείτε το τρειλερ του ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls» (Οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής)

Δημοσίευση 9/11/2017 | 19:42

«Είναι αξιολάτρευτος», είπε η Ουρανία Μιχαλολιάκου για μια φωτογραφία του πατέρα της με την σβάστικα

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σκηνή αλλά και στην ευρύτερη ελληνική πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο που απασχόλησε πολύ κόσμο, εντός και εκτός της χώρας και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της ελληνικής κοινωνίας.

Τώρα, ο Νορβηγός σκηνοθέτης Håvard Bustnes επιχειρεί να ρίξει φως σε μια άλλη πλευρά της Χρυσής Αυγής: τη γυναικεία πλευρά.

Golden Dawn Girls: Οι γυναίκες της Χρυσής Αυγής πρωταγωνιστούν σε ένα πραγματικά ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Νορβηγός σκηνοθέτης που έχει εστιάσει στις γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Την κόρη του ιδρυτή της, Ουρανία Μιχαλολιάκου, και σύζυγο του «Καιάδα», Ευγενία Γερμενή.

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τον εξής διάλογο: Ο σκηνοθέτης δείχνει στην Ουρανία Μιχαλολιάκου, τη φωτογραφία του πατέρα της, ο οποίος φοράει το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα, πίσω του βρίσκεται μια μεγάλη σημαία των ναζί με τη σβάστικα και εκείνος χαιρετάει ναζιστικά. Ο σκηνοθέτης λοιπόν ρωτάει την Ουρανία, «είναι αυτός ο πατέρας σου» και εκείνη του απαντάει: «Μμμμ…Είναι αξιολάτρευτος».

Σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης έχει μπει μέσα στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης. Εκεί, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα, όταν βλέπει το τηλεοπτικό συνεργείο, ρωτάει τη σύζυγο του Γερμενή: «Δεν είναι από την Ελληνική τηλεόραση; Σωστά» και μόλις εκείνη του απαντά ότι «είναι Νορβηγοί», επιτρέπουν την λήψη βίντεο.

Κάποια στιγμή μάλλον ο Νορβηγός μπήκε άσχημα στο μάτι των γυναικών της νεοναζιστικής οργάνωσης και σε μια παραλιακή ταβέρνα όπου τρώνε η Ουρανία Μιχαλολιάκου με τη σύζυγο του Καιάδα, εκείνη εξαγριώνεται και του λέει έντονα: «Αυτή είναι τελευταία φορά που συζητάμε για το παρελθόν. Εντάξει; Δε χρειάζεται να παίρνουμε Βάλιουμ, κάθε φορά που έρχεσαι».

Η περίληψη του ντοκιμαντέρ:

«“Τι συνέβη στην Ελλάδα;” αναρωτιέται δυνατά ο σκηνοθέτης Håvard Bustnes στην αρχή αυτού του δύσκολου ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της ως μια χώρα με ηλιόλουστες παραλίες και φιλικούς ανθρώπους έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που βρίσκονται τρομακτικά κοντά στον Ναζισμό. Με πολλά από τα εξέχοντα μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται τώρα στη φυλακή, μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμά της -και όλες τους είναι αρκετά σκληραγωγημένες για να αποφύγουν τυχόν παρεκκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Αλλά, ενώ σταματούν συχνά τη συνέντευξη για να βεβαιωθούν πως πήγε όπως θέλουν, ο Bustnes αφήνει την κάμερα να γράφει. Το υλικό που προέκυψε, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την αλλοτριωμένη πλευρά του κόμματος, αποκαλύπτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα ξεκάθαρα γεγονότα και τη διαμόρφωση των εικόνων στην πολιτική. Παρότι που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είναι τόσο πιστές στις απόψεις τους, (το ντοκιμαντέρ) απεικονίζει το πώς η επιλογή του να φοράς παρωπίδες μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη κοινωνία».

Το «Golden Dawn Girls» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αχαΐα: Ανατίναξαν ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ στην Οβρυά

Ελλάδα 07.05.2024
Αρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν

Με αυτοκίνητα, ΚΤΕΛ και πλοία επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα

Ελλάδα 07.05.2024
Υπολογίζεται πως είχαν φύγει πάνω από 700.000 ΙΧ

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει ότι δέχεται τους όρους για κατάπαυση πυρός

Κόσμος Χτες
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Αυξημένη η κίνηση στα διόδια των Εθνικών Οδών

Ελλάδα Χτες
Μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να επιστρέψουν στην Αττική περίπου 400.000 οχήματα

Ποια καταστήματα είναι ανοικτά Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα – Πότε θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Ελλάδα Χτες
Εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ δεν θα λειτουργήσουν

Παραλίγο τραγωδία στην Καλαμάτα ‑ Έπεσε ναυτική φωτοβολίδα σπίτι τους, τραυματίστηκαν πατέρας και κόρη

Ελλάδα Χτες
Η οικογένεια ετοιμαζόταν για το γιορτινό τραπέζι του Πασχα, όταν έπεσε στον κήπο η αδέσποτη φωτοβολίδα

Επιτέθηκε και χτύπησε τη μητέρα του ο μεγάλος γιος του Νίκολας Κέιτζ

Ελλάδα Χτες
Ο Weston Cage αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα