E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια μπύρα ζυμώνεται με τη βοήθεια αραχνών

Μια παραδοσιακή βελγική ζυθοποιία δεν έχει πρόβλημα με λίγους ιστούς στα βαρέλια της

Δημοσίευση 1/11/2017 | 21:23

Μια μπύρα ζυμώνεται με τη βοήθεια αραχνών

Κάποιοι βέλγοι ζυθοποιοί όχι μόνο δεν χαλάνε τους ιστούς των αραχνών πάνω από τα βαρέλια του ζύθου αλλά τους καλωσορίζουν κιόλας.

Κι αυτό γιατί οι αράχνες είναι εκεί για να προστατεύουν την πολύτιμη φρουτώδη μπίρα από τις μύγες!

Και σαν να μη φτάνει αυτό, οι αράχνες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για τον ζύθο, λες και πρόκειται για μαγεία.

Το ζυθοποιείο παραμένει παραδοσιακό και απορρίπτει όλες τις σύγχρονες τεχνικές παρασκευής μπίρας, γι’ αυτό και καταφεύγει σε παλιές και δοκιμασμένες συνταγές για τη μαγιά του.

Η φρουτώδης lambic απαιτεί εξάλλου τελείως διαφορετικές τεχνικές από την απλή μπίρα για να παραχθεί και σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας η καζανιά πρέπει να παραμείνει εκτεθειμένη στον αέρα. Από τον αέρα θα πάρει άλλωστε τα βακτήρια (σακχαρομύκητες) για τη ζύμωση, την «αυθόρμητη ζύμωση» όπως τη λένε, που είναι πανάρχαια στη σύλληψή της.

Την ώρα λοιπόν που τα άλλα ζυθοποιεία είναι στις μέρες μας εντελώς αποστειρωμένα, τα εργαστήρια παρασκευής της lambic έχουν μείνει σε εποχές πολύ μακρινές. Τα ξύλινα βαρέλια παραμένουν άβαφα και ξεσκέπαστα, όπως προστάζει η παράδοση.

Μόνο που όμως ξέρουν καλά αυτοί οι ζυθοποιοί, η φρουτένια μαγιά είναι σωστός παράδεισος για τις μύγες, κι έτσι οι αράχνες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο εδώ.

«Ανεχόμαστε τις αράχνες από βαρέλι σε βαρέλι», λέει ο Werner Van Obberghen, διευθυντής του βέλγικου ζυθοποιείου Drie Fonteinen, «γιατί οι αράχνες τρώνε τις μύγες».

Μόνο που οι σύγχρονες υγειονομικές αρχές δεν εκτιμούν πάντα αυτή την πατροπαράδοτη τεχνική. Το Βέλγιο είχε επιβάλει περιορισμούς και αυστηρότερα μέτρα υγιεινής στα ζυθοποιεία της lambic στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αν και τα πράγματα ξαναπήραν προοδευτικά την πεπατημένη.

«Ευτυχώς, οι πολιτικοί κατάλαβαν γρήγορα ότι για την αυθόρμητη ζύμωση, κάποιες χειροτεχνικές και βιοτεχνικές παραγωγές χρειάζονται ένα πιο φυσικό περιβάλλον παρά ένα αποστειρωμένο», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Van Obberghen.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατερίνα Στικούδη: Η υποβρύχια πόζα ‑ Δείτε τη φωτογραφία

Social 19.07.2025
Η τραγουδίστρια ταξίδεψε στην Αίγινα και μοιράστηκε στιγμιότυπα από την καλοκαιρινή της εξόρμηση

Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer μετά την αγκαλιά στη συναυλία των Coldplay που έγινε viral

Tabloid 19.07.2025
Το βίντεο με το ζευγάρι να λικνίζεται στη μουσική και στη συνέχεια να προσπαθεί γρήγορα να κρυφτεί, έκανε τον γύρο του διαδικτύου

Πώς είναι σήμερα, στα 61 της η Bridget Fonda, 35 χρόνια μετά τον «Νονό ΙΙΙ»

Celebrity Stories 19.07.2025
Η απόλυτη μούσα των ‘90s εξαφανίστηκε από τα φώτα

Οι Σταρ Ελλάς που μας έχουν μείνει αξέχαστες με τη σπάνια ομορφιά τους

Tabloid 19.07.2025
Τα κορίτσια που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό ομορφιάς!

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Γιορτάζει τα 48 της χρόνια με μια toρless φωτογραφία

Social Χτες
«48 καλοκαίρια πάνω στη γη και είμαι πιο εγώ από ποτέ»

Η 55χρονη Τζένιφερ Λόπεζ «βάζει φωτιά» στη σκηνή του Μπιλμπάο με νέα τολμηρή εμφάνιση

Celebrity Stories Χτες
Η διάσημη σταρ συνδύασε ένα χαμηλοκάβαλο δερμάτινο παντελόνι με ένα μικροσκοπικό λαμπερό σουτιέν