E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: 1 στους 3 Έλληνες εργάζεται με μισθό κάτω από 400 ευρώ το μήνα

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΚΑ;

Δημοσίευση 24/10/2017 | 12:03

Έρευνα: 1 στους 3 Έλληνες εργάζεται με μισθό κάτω από 400 ευρώ το μήνα

Με καθεστώς μερικής απασχόλησης και μισθό 394,13 ευρώ το μήνα εργάζεται σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που προέρχονται από τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2017, είναι αποκαλυπτικά.

Οι 554.679 εργαζόμενοι από το συνολικά 1.751.949 που δηλώθηκαν από τους εργοδότες, ήτοι το 31,66% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, εργάζονται με μερική απασχόληση. Και λαμβάνουν μέσο μισθό 394,13 ευρώ, με το μέσο ημερομίσθιο να διαμορφώνεται μόλις στα 23,74 ευρώ. Για τους υπόλοιπους που απασχολούνται πλήρως, το μέσο ημερομίσθιο εκτιμάται σε 51,47 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.203,98 ευρώ.

Συνολικά, υποβλήθηκαν ΑΠΔ από 223.683 επιχειρήσεις και 7.212 οικοδομοτεχνικά έργα για 1.751.949 εργαζομένους, αριθμός που, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, δείχνει ότι οι ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 5,14% στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Από το σύνολο των ασφαλισμένων, το 23,14% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 14,33% στις μεταποιητικές βιομηχανίες και το 13,37% στα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Από όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα, το 23,6% απασχολείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Από όσους έχουν υπηκοότητα άλλης χώρας της Ε.Ε., το 23,15% απασχολείται στα ξενοδοχεία και εστιατόρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα 07.02.2026
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος 07.02.2026
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα

Κάρτα Καυσαερίων: Έρχονται αλλαγές ‑ Από πού θα εκδίδεται, τα πρόστιμα αν δεν την βγάλετε

Ελλάδα 07.02.2026
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών τροποποιείται το πλαίσιο χορήγησης της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων

Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να προκάλεσε τη φονική έκρηξη

Ελλάδα 07.02.2026
Εξασθενεί το σενάριο της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» ως αίτιο της διάβρωσης - Αποκάλυψαν τρία σημεία διαρροής προπανίου κοντά στο υπόγειο

Καρυστιανού: «Δεν μίλησα για εισβολείς» – «Οι ζωές των μεταναστών ίδιες με αυτές που κόπηκαν στα Τέμπη»

Ελλάδα 07.02.2026
Υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει γίνει «επί πληρωμή αποθήκη ψυχών»

Λέσβος: Τα «κομμένα» 37 λεπτά της κάμερας που γεννούν νέα ερωτήματα για τον θάνατο του λιμενικού

Ελλάδα 07.02.2026
Ανάλυση καρέ-καρέ με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης

Ταξί: Σε απεργία διαρκείας προσανατολίζονται οι οδηγοί ‑ Η αιτία «πολέμου»

Ελλάδα 07.02.2026
Στις νέες διατάξεις δεν αντιδρούν πλέον μόνον οι ταξιτζήδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Xάος τα ξημερώματα στο ΑΠΘ: Επεισόδια έξω από την Πολυτεχνική Σχολή ‑ Δεκάδες προσαγωγές

Ελλάδα 07.02.2026
Πάνω από 210 προσαγωγές έγιναν, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα έξω από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.