E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ακόμη αναζητείται η πηγή προέλευσης του ισοτόπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 10:34

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν στην ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας, δήλωσε στο in.gr πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας. Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο ήταν απολύτως καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» 

Σχετικά με την προέλευση αυτής της μικροποσότητας ο κ. Χουσιάδας δήλωσε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της. Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια

Κόσμος Χτες
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Ο χάρτης με τους καρχαρίες στην Ελλάδα ‑ Σε ποιες θάλασσες κόβουν βόλτες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποια είδη και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας κάνουν την εμφάνισή τους