E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ακόμη αναζητείται η πηγή προέλευσης του ισοτόπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 10:34

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν στην ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας, δήλωσε στο in.gr πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας. Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο ήταν απολύτως καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» 

Σχετικά με την προέλευση αυτής της μικροποσότητας ο κ. Χουσιάδας δήλωσε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της. Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Tech + Science Χτες
Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Πολωνία: Bουλευτής σηκώνει στη Βουλή σημαία του Ισραήλ με σβάστικα – «Διαπράττει γενοκτονία»

Κόσμος Χτες
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή της Πολωνίας η ενέργεια βουλευτή της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης να υψώσει ισραηλινή σημαία με ναζιστική σβάστικα, προκαλώντας οργή εντός και εκτός κοινοβουλίου

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα Χτες
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία Χτες
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία Χτες
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος Χτες
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος Χτες
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο