E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ακόμη αναζητείται η πηγή προέλευσης του ισοτόπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 10:34

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν στην ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας, δήλωσε στο in.gr πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας. Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο ήταν απολύτως καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» 

Σχετικά με την προέλευση αυτής της μικροποσότητας ο κ. Χουσιάδας δήλωσε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της. Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κιάτο: Νέα στοιχεία για την 40χρονη που πιάστηκαν τα μαλλιά της σε μηχάνημα εργοστασίου

Ελλάδα 03.04.2026
«Οι γιατροί έδωσαν μεγάλη μάχη στο χειρουργείο»

Θεσσαλονίκη: Απολογείται σήμερα η 77χρονη που διώκεται για τον θάνατο του 82χρονου συζύγου της

Ελλάδα 03.04.2026
Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Μυστήριο στην Κοζάνη με νεκρά πρόβατα σε πλαγιά ‑ Αγνωστο πώς θανατώθηκαν

Ελλάδα 03.04.2026
Το σημείο, που παραμένει χαρακτηρισμένο ως καταφύγιο, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τοπικές αρχές και την κοινωνία

Ανατροπή στον καιρό μέχρι το Πάσχα: Ανοδος της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια

Καιρός 03.04.2026
Μεγάλη Εβδομάδα με υψηλές θερμοκρασίες

Η Κούβα δίνει χάρη σε 2.010 φυλακισμένους ενόψει Πάσχα

Κόσμος 03.04.2026
Πρόκειται για «ανθρωπιστική χειρονομία»

Γιάννης Μπρούζος: Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο συγγραφέας του βιβλίου «24 γράμματα στον γιο μου»

Πολιτισμός 03.04.2026
Πώς είχε περιγράψει ο Γιάννης Μπρούζος τη μάχη που έδινε

Βέροια: Κατέληξε ο 7χρονος που τραυματίστηκε παίζοντας σε πάρκο

Ελλάδα 03.04.2026
Την ώρα εκείνη η μητέρα του βρισκόταν στην εκκλησία

Τι ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Allwyn στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οικονομία 03.04.2026
Η Allwyn ξεκινά διαπραγμάτευση νέων μετοχών στο ΧΑ μετά τη συνένωση με τον ΟΠΑΠ, με κεφαλαιοποίηση περίπου €11 δισ.

Τσίπρας για τα capital controls: «Έπρεπε εμείς να κλείσουμε τις τράπεζες την επομένη των εκλογών»

Πολιτική 03.04.2026
Το τρίτο μνημόνιο και τα οικονομικά στοιχεία

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός και τεράστιες καταστροφές σε Αττική και πολλές περιοχές της χώρας ‑ Πότε αναμένεται βελτίωση

Καιρός 03.04.2026
Έντονα φαινόμενα και αφρικανική σκόνη επηρέασαν μεγάλο μέρος της Ελλάδας