LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ακόμη αναζητείται η πηγή προέλευσης του ισοτόπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 10:34

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν στην ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας, δήλωσε στο in.gr πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας. Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο ήταν απολύτως καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» 

Σχετικά με την προέλευση αυτής της μικροποσότητας ο κ. Χουσιάδας δήλωσε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της. Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κακοκαιρία Elias: Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Καιρός 26.09.2023
Κικίλιας από τη Λαμία: Όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό

Συναγερμός για την εξαφάνιση 25χρονου στην Κυψέλη

Ελλάδα 26.09.2023
Δείτε την ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

Η μητέρα της 13χρονης που ανήλικη έσβησε τσιγάρο πάνω της ‑ «Έγινε για το φιλί ενός αγοριού»

Ελλάδα 26.09.2023
«Το παιδί μου έκλαιγε… “Μαμά θα με σκοτώσει”»

Οπλοστάσιο στο Κολωνάκι: Τυφέκια M1, χειροβομβίδες και φυσίγγια μέσα σε μπαούλο – Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 26.09.2023
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές από νωρίς το μεσημέρι όταν ενημερώθηκαν για τον εντοπισμό πολεμικού υλικού στο Κολωνάκι

Ιρλανδία: «Δεν ήταν ρατσισμός» είπε αξιωματούχος για τη σκηνή με το μαύρο κορίτσι σε τουρνουά ενόργανης

Κόσμος 26.09.2023
«Έγινε μπέρδεμα με τα μετάλλια», υποστήριξε η επικεφαλής της Sports Ireland ενώπιον συγγενών της αθλήτριας και άλλων προσώπων - Δήλωση και από το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας

Σοκαριστικός τραυματισμός στο αυτί σε αγώνα μποξ γυναικών

Αθλητισμός 26.09.2023
Ο αγώνας τίτλου στην Αργεντινή ανάμεσα στην Λουκρεσία Μανζούρ και στην Ντανιέλα Μπερμούδες σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό της πρώτης

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια θέση έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης

Ελλάδα 26.09.2023
Ο νέος πρόεδρος του κόμματος συνεχίζει τις κινήσεις του

Η απειλή της «υπερηπείρου»: Σε πόσα χρόνια μπορεί η Γη να μην είναι κατοικήσιμη

Επιστήμη 26.09.2023
Οι δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τον πλανήτη μας ο σχηματισμός υπερ-ηπείρων

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα 112 για Αττική, Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα

Ελλάδα 26.09.2023
«Αποφύγετε τις μετακινήσεις»