E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ακόμη αναζητείται η πηγή προέλευσης του ισοτόπου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/10/2017 | 10:34

Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τα ίχνη ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα

Ανησυχία στην κοινή γνώμη προκάλεσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) πριν λίγες ημέρες που αναφερόταν στην ανίχνευση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργού στοιχείου στην ατμόσφαιρα της χώρας μας, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αντίστοιχα ευρήματα όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία ενώ οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχάσθηκες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας, δήλωσε στο in.gr πως «Ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις του ισοτόπου ρουθήνιο-106 (Ru-106) στην ατμόσφαιρα της χώρας. Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Ωστόσο, η ανακοίνωση των ευρημάτων από την ΕΕΑΕ είναι επιβεβλημένη, ακόμη κι αν δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, μιας και ο οργανισμός εφαρμόζει πολιτική διαφάνειας για όλα τα θέματα που αφορούν τη ρυθμιστική του λειτουργία».

Για το συγκεκριμένο περιστατικό με το ρουθήνιο ήταν απολύτως καθησυχαστικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι βέβαια αναμενόμενο να ανιχνεύονται ανθρωπογενή ραδιοϊσότοπα στο περιβάλλον, αλλά ενίοτε συμβαίνει, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα μικροποσότητες ραδιενεργού ιωδίου από διαρροή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ραδιοφαρμάκων» 

Σχετικά με την προέλευση αυτής της μικροποσότητας ο κ. Χουσιάδας δήλωσε: «Ο ρόλος μας δεν είναι να κάνουμε εικασίες, ωστόσο είναι γνωστό πως η έκλυση ενός ραδιοϊσοτόπου στην ατμόσφαιρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα π.χ. από λιώσιμο ραδιενεργού πηγής κατά την ανακύκλωση παλαιών μετάλλων (scrap) ή διαρροής από κάποια εγκατάσταση (για παράδειγμα παραγωγής ραδιοϊσοτόπων ή επεξεργασίας ραδιενεργών υλικών). Υπάρχει και το ευφάνταστο σενάριο της καταστροφής δορυφόρου που περιελάμβανε αυτό το υλικό στους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Μαθηματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κίνηση του «νέφους» εξαρτάται από την μετεωρολογία και δεν γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη πηγή προέλευσης και την πιθανή συμπεριφορά της. Ωστόσο, οι μετρήσεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν απομείωση των -πάντα βέβαια πολύ μικρών- επιπέδων συγκέντρωσης. Πρακτικά, λοιπόν, η πιθανότητα να δούμε αύξηση είναι αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε πλοία του Global Sumud Flotilla με προορισμό τη Γάζα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Τέσσερα ισραηλινά πολεμικά πλοία έδωσαν εντολή στους ακτιβιστές να σβήσουν τις μηχανές - 100 συλλήψεις σύμφωνα με το Al Jazeera

Βενζίνη: Πάνω από τα 2,10 ‑ Πού οδεύουν οι τιμές και τι ζητά τώρα η αγορά

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Η αμόλυβδη έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για περαιτέρω ανατιμήσεις έως και τα 2,5 ευρώ, ζητώντας παράταση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Κύκλωμα με πλαστά φάρμακα: Οι δύο παραπλανητικές πρακτικές που απαιτούν προσοχή

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Τα φάρμακα που πωλούνται παράνομα, μπορεί να είναι από αδρανή μέχρι και επικίνδυνα

Δακρυγόνα, ξύλο και ουρές για ένα ρολόι 400 ευρώ: Χάος σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ελλάδα 18.05.2026
Επεισόδια, σπρωξίματα και χημικά για τη νέα συλλεκτική έκδοση ρολογιού της Swatch

Πάτρα: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ βρισκόταν εν κινήσει

Ελλάδα 18.05.2026
Η οδηγός μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 22χρονο και βιντεοσκόπησαν την πράξη τους

Ελλάδα 18.05.2026
Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

«Ιπτάμενος» στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης – Έτρεχε με 209 χιλιόμετρα

Ελλάδα 18.05.2026
Το ραντάρ της Τροχαίας τον κατέγραψε στον Εύοσμο

Θεσσαλονίκη: Δελφίνι ξεβράστηκε νεκρό στην ακτή – Το πέταξαν δίπλα σε κάδο σκουπιδιών

Ελλάδα 18.05.2026
Δελφίνι εντοπίστηκε νεκρό δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

«Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026»: Σήμερα λήγουν οι αιτήσεις – Πώς να εξασφαλίσετε το voucher διακοπών

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα, 18 Μαΐου

Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό ‑ Πού θα σημειωθούν βροχές ‑ Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα

E-Daily 2.TopNews 18.05.2026
Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς