E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Κώστας Γαβράς θα κάνει ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

Η αποκάλυψη έγινε κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2017 | 21:41

Ο Κώστας Γαβράς θα κάνει ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έγινε απόψε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η βραδιά έβγαλε και μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση, η οποία κρυβονταν σε μια... επιστολή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για επιστολή του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, η οποία διαβάστηκε και η οποία ανακοινώνει ότι το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη θα αποτελέσει τη βάση για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. 

Όπως αποκαλύφθηκε από την επιστολή Γαβρά ο πρώην υπουργός οικονομικών του έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα του βιβλίου, το οποίο μάλιστα του το έστελνε σε «τεύχη», κάθε φορά που ολοκληρώνονταν δηλαδή ένα κεφάλαιό του.

Για την ιστορία πρέπει να πουμε ότι ανάλογες φήμες είχαν κυκλοφορήσει και τον Σεπτέμβριο του 2015, όμως τότε είχαν διαψευστεί κατηγορηματικά από τη σύζυγο του Γαβρά και κινηματογραφική παραγωγό Μισέλ Γαβρά με την δήλωση: «Ούτε ο Κώστας Γαβράς ούτε κάποιος από το γραφείο παραγωγής μας σκοπεύει να κάνει ταινία για την ελληνική κρίση».

Το βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι» είναι ένα εκ των έσω χρονικό των έξι πρώτων μηνών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την δραματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας. Η από πρώτο χέρι μαρτυρία του Βαρουφάκη, ενός εκ των πρωταγωνιστών μιας περιπέτειας που κατέληξε στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, έχει ιδιαίτερη σημασία. Τόσο ως ιστορικό ντοκουμέντο, όσο και σαν πολιτικό κείμενο.

Το βιβλίο περιέχει αναλυτικές περιγραφές, ημέρα την ημέρα, καθώς και διαλόγους που ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ είτε ηχογράφησε με το κινητό του, είτε μεταφέρει βάσει των σημειώσεών του, γραπτών αλλά και νοερών.

Οι «Ανίκητοι Ηττημένοι» είναι η μεταφορά στα ελληνικά του αγγλόφωνου πρωτοτύπου με τίτλο «Adults in the room» που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσθήκες που έχει κάνει ο Βαρουφάκης, ειδικά για το ελληνόφωνο κοινό και οι οποίες φωτίζουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες για πρόσωπα και πράγματα.

Ομιλητές στην σημερινή εκδήλωση είναι η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Θεοχαράκης. Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει ο Κωνσταντίνος Πουλής, ενώ αποσπάσματα από τους «Ανίκητους Ηττημένους» διάβασε η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορίτσια για πάντα: 3 καλοκαιρινές ταινίες για την απόλυτη γυναικοπαρέα

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Το καλοκαίρι είναι για να πίνεις κοκτέιλ με φίλες και να βλέπεις ταινίες

Τα πιο εμβληματικά φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου

E-Daily 3.Left 19.07.2026
Σου μένουν στο μυαλό για πάντα

5 ταινίες για να νιώσεις το καλοκαίρι στο πετσί σου

E-Daily 3.Left Χτες
Tέλειες για το Σαββατοκύριακο

Επικό βίντεο: Το καστ της «Οδύσσειας» αφηγείται Όμηρο σε δακτυλικό εξάμετρο μέσα σε ένα λεπτό

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το δεκαετές ταξίδι του Οδυσσέα συμπυκνώνεται σε 60 μόλις δευτερόλεπτα με τους πρωταγωνιστές σε ρόλο... ποιητών

Ποιο πραγματικό πλοίο των Βίκινγκ επέλεξε ο Νόλαν για την «Οδύσσεια» ‑ και γιατί δεν είναι απλώς σκηνικό

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το Draken Harald Hårfagre, ένα λειτουργικό ωκεάνιο longship κατασκευασμένο με παραδοσιακές τεχνικές στη Νορβηγία, πρωταγωνιστεί στο νέο blockbuster του Κρίστοφερ Νόλαν ως το πλοίο του Οδυσσέα.

«Οικία Κοκοβίκου»: Το περίφημο σπίτι της Ελενίτσας και του Αντωνάκη στην Πλάκα, επί της οδού Τριπόδων 32

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τριπόδων 32, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα παλαιάς αθηναϊκής κατοικίας, αποτέλεσε σκηνικό της αγαπημένης ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

«Οδύσσεια»: Η ταινία του Νόλαν σαρώνει τις κριτικές και χαρακτηρίζεται «ορισμός του έπους»

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η κινηματογραφική απόδοση της Οδύσσειας του Ομήρου από τον Σερ Κρίστοφερ Νόλαν αποθεώνεται από κριτικούς παγκοσμίως, με πολλές πεντάστερες κριτικές και χαρακτηρισμούς-ορόσημα.

Ποιος δημιούργησε με AI μια εναλλακτική «Οδύσσεια» και γιατί το κάνει τώρα

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Η Fountain O κυκλοφορεί το «Odysseus: The Fall», μια ταινία 135 λεπτών φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη, ακριβώς την ώρα που η υπερπαραγωγή του Νόλαν κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες.

Η τελευταία σκηνή της Μάρως Κοντού στη «Γη της Ελιάς»

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Η Μάρω Κοντού, που υποδυόταν τη «Μαρία Αναγνώστου» στη δημοφιλή σειρά, έπαιξε την τελευταία της σκηνή στις 7 Μαΐου 2025.

Το ήξερες; Οι The Cure έχουν μια ιστορία γεμάτη παράξενες συμπτώσεις και απίθανες στιγμές που ελάχιστοι γνωρίζουν

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Από στίχους γραμμένους πάνω σε φακελάκι ζάχαρης μέχρι δύο συναυλίες την ίδια βραδιά, η πορεία των The Cure είναι γεμάτη ιστορίες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία.