E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι το κεφίρ;

Μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας

Δημοσίευση 28/9/2017 | 00:25

Τι είναι το κεφίρ;

Ήρθε και φαίνεται πως θα μείνει. Το κεφίρ, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό προϊόν, μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ από μεγάλες εταιρείες γαλακτομικών και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας.

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Πρόκειται για ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ. Δεν είναι ακριβώς σπόροι, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ αφήνονται να πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι' αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει ακόμα μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Ροφήματα κεφίρ δεν προέρχονται απαραίτητα από γαλακτοκομικά προϊόντα. αλλά γίνονται και με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βάλια Χατζηθεοδώρου σε ένα urban‑edgy combo που αφήνει το cool να μιλήσει μόνο του

Style 24.12.2025
Το urban στοιχείο δεν είναι “στημένο”, αλλά φυσική προέκταση της προσωπικότητάς της!

4 μοναδικά αρώματα για να χαρίσεις στη μητέρα σου τα Χριστούγεννα

Style 24.12.2025
Πέντε επιλογές που μυρίζουν αγάπη, κομψότητα και “μαμά” - γιατί το άρωμα είναι πάντα το πιο προσωπικό δώρο

Orange flags στο dating: τα σημάδια που δεν είναι τυχαία

Σχέσεις 24.12.2025
Δεν είναι λόγος να φύγεις, αλλά είναι λόγος να προσέξεις πριν η σχέση πάρει λάθος κατεύθυνση

Τα ορεινά χωριά που ζουν ακόμα τα Χριστούγεννα όπως παλιά – Μακριά από τα πλήθη, κοντά στη μαγεία

Ταξίδια 24.12.2025
Πέτρινα σπίτια, καπνισμένες καμινάδες και σιωπή που σε γαληνεύει: οι αυθεντικοί ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας για γιορτές χωρίς συνωστισμό, μακριά από τα τουριστικά κλισέ

Πριν αγοράσεις κρέας για το γιορτινό τραπέζι, δες τι προσέχει ένας χημικός τροφίμων στο κρεοπωλείο

Food 24.12.2025
Τι παρατηρεί μια χημικός τροφίμων όταν μπαίνει σε κρεοπωλείο

Όταν το σώμα δεν κάνει ρεβεγιόν: Χρόνια νοσήματα μέσα στις γιορτές και τι να αποφύγετε

Living 24.12.2025
Προσοχή και μέτρο, θέλετε να τρέχετε στα επείγοντα;

5 body butters που μυρίζουν Χριστούγεννα

Style Χτες
Ζεστές, γλυκές και απολαυστικές μυρωδιές που μετατρέπουν το σώμα σε χριστουγεννιάτικο ritual!

Ποιο νησί βάζει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τουρισμού για το 2026

Ταξίδια Χτες
Απευθείας πτήσεις, διεθνείς διακρίσεις και μια απρόσμενη άνοδος στον τουρισμό

5 πράγματα που μπορούν να κάνουν χειρότερο το σeξ

Σχέσεις Χτες
Το καλό σeξ δεν ξεκινά στο κρεβάτι

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς τύψεις – Γιορτινές ιδέες κάτω από 500 θερμίδες

Food Χτες
Χριστούγεννα χωρίς φούσκωμα: Τι να βάλεις στο τραπέζι και να το χαρείς