E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι το κεφίρ;

Μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας

Δημοσίευση 28/9/2017 | 00:25

Τι είναι το κεφίρ;

Ήρθε και φαίνεται πως θα μείνει. Το κεφίρ, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό προϊόν, μπήκε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ από μεγάλες εταιρείες γαλακτομικών και διεκδικεί τη θέση του και στα ψυγεία της κουζίνας μας.

Το κεφίρ προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη Keyif, που σημαίνει “καλή αίσθηση” μετά το φαγητό.

Πρόκειται για ρόφημα, που παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη “σπόρων” κεφίρ. Δεν είναι ακριβώς σπόροι, με τη συμβατική έννοια της λέξης, αλλά καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κομμάτι από κουνουπίδι στην εμφάνιση.

Για περίπου μία ημέρα αυτοί οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ αφήνονται να πολλαπλασιαστούν και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Έτσι, βασικά, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η απαραίτητη “πρώτη ύλη” για να παραχθεί αυτό το ρόφημα. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν την λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ και γι' αυτό έχει ξινή γεύση, όπως το γιαούρτι, αλλά με μια λεπτότερη υφή.

Μία μερίδα γάλα κεφίρ (ένα ποτήρι 175 ml) περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορο: 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη Β12: 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Μαγνήσιο: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Αρκετή ποσότητα βιταμίνης D
  • Περίπου 100 θερμίδες
  • 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιείται

Περιέχει ακόμα μια ευρεία ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια που συμβάλλουν στην υγεία.

Ροφήματα κεφίρ δεν προέρχονται απαραίτητα από γαλακτοκομικά προϊόντα. αλλά γίνονται και με νερό καρύδας, γάλα καρύδας, ή άλλα γλυκά υγρά. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν την ίδια θρεπτική αξία όπως εκείνα με βάση το κανονικό γάλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Spa & θερμές πηγές: τα πιο αναζωογονητικά μέρη στην Ελλάδα για φθινοπωρινή απόδραση

Ταξίδια 05.11.2025
Τα πιο μαγικά spots για να “λιώσεις” στο νερό και να ανανεωθείς εκ των έσω!

Η Σίσσυ Χρηστίδου με look που λέει ‘less is more’ με τον πιο κομψό τρόπο

Style 05.11.2025
Το minimal look που κάνει τη Σίσσυ να ξεχωρίζει χωρίς καμία προσπάθεια!

Γιατί το δέρμα σου δείχνει «θαμπό» το φθινόπωρο και πώς να του ξαναδώσεις λάμψη

Style Χτες
Μόλις αλλάξει η εποχή, αλλάζει και το δέρμα σου - και όχι πάντα προς το καλύτερο

Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται

Food Χτες
Μόλις το βλέπουν οι τουρίστες, «παθαίνουν πλάκα και το δοκιμάζουν» -

Το βραστό, ταπεινό λαχανικό με τη μεγάλη αξία

Food Χτες
Πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και Κ

Ο τρόπος ζωής και διατροφής που σώζει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Body+Mind Προχτές
Ετσι μπορείς να προστατευτείς

Το πιο punk σημείο της Ευρώπης: Η πιο «παράνομη» γειτονιά που έγινε τουριστικό αξιοθέατο

Ταξίδια Προχτές
Πώς μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση μετατράπηκε σε εργαστήριο ελευθερίας

Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο πωλείται πλέον στο Ντουμπάι – και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο

Food Προχτές
«Είναι σοκαριστικό, αλλά αυτό είναι το Ντουμπάι» λένε

Το μυστικό των κατοίκων της Νικόγια που ζουν πάνω από 100 χρόνια: Τι τρώνε;

Food Προχτές
Τα 3 φτηνά τρόφιμα που τρώνε καθημερινά στην Κόστα Ρίκα

Μήπως τα ψυχολογικά βάρη που κουβαλάς δεν είναι δικά σου;

Σχέσεις Προχτές
Στο νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» μιλάμε για τα βάρη που δε φαίνονται αλλά σε κρατούν κάτω - εκείνα που δεν είναι καν δικά σου, μα τα κουβαλάς σαν να σου ανήκουν.