E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θα ξαναμετρήσουν το Έβερεστ για να δουν αν κόντυνε

Διαφωνία για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου

Δημοσίευση 22/9/2017 | 19:48

Θα ξαναμετρήσουν το Έβερεστ για να δουν αν κόντυνε

Τις εκτιμήσεις πολλών σχετικά με την απώλεια ύψους το υψηλότερου βουνού του κόσμου, θα εξετάσουν οι Αρχές του Νεπάλ. Συγκεκριμένα, θα μετρήσουν ξανά το όρος Έβερεστ προκειμένου να διευθετηθεί η διαφωνία που έχει προκύψει για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, κυρίως αφού, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, κόντυνε μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκεται η οροσειρά των Ιμαλαΐων στην οποία περιλαμβάνονται το Έβερεστ και τα μισά από τα 14 πιο ψηλά βουνά του κόσμου, δεν έχει μετρήσει ποτέ το ύψος της κορυφής της και αναφέρει ότι είναι 8.848 μέτρα, βάσει της μέτρησης του 1954 από την Ινδία σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλοί Δυτικοί ορειβάτες χρησιμοποιούν τη μέτρηση του 1999 από την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία και του Μουσείου Επιστημών της Βοστόνης, βάσει της οποίας η κορυφή του Έβερεστ υψώνεται στα 8.850 μέτρα. Το Έβερεστ βρίσκεται στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας και το 2005 Κινέζοι ορειβάτες και ερευνητές εκτίμησαν το ύψος του στα 8.844 μέτρα.

Ο Γκάνες Πράντας Μπάτα, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ερευνών της κυβέρνησης του Νεπάλ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί μια αποστολή για να λύσει τη διαφωνία.

«Αναπτύσσουμε τώρα τη μεθοδολογία για τη μέτρηση, η οποία θα συζητηθεί με διεθνείς εμπειρογνώμονες και οι συμβουλές τους θα ενσωματωθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι το έργο μας θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και θα είναι διεθνώς αποδεκτή», τόνισε ο Μπάτα.

«Αν οι καιρικές συνθήκες στο βουνό είναι καλές, θα ξεκινήσουμε τη δουλειά κατά την καλοκαιρινή ορειβατική περίοδο ή το φθινόπωρο του 2018», δήλωσε ο Άνιλ Μαρασίνι, ένας άλλος αξιωματούχος της ίδιας υπηρεσίας. Οι αρχές του Νεπάλ επεσήμαναν ότι θέλουν να καθορίσουν αν ο σεισμός 7,8 βαθμών του Απριλίου του 2015 επηρέασε το ύψος της οροσειράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κοινή κηδεμονία των κατοικιδίων μετά το διαζύγιο

Κόσμος 02.04.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και ποιες οι εξαιρέσεις

Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε το «ροζ φεγγάρι» ‑ Πώς πήρε το όνομά του

Ελλάδα 02.04.2026
Την Πέμπτη 2 Απριλίου αναμένεται να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το ροζ φεγγάρι

Τι λέει ο CEO με το μαντρί στην ταράτσα στους Αμπελόκηπους ‑«Υπήρχε και κλιματισμός για το καλοκαίρι!»

Ελλάδα 02.04.2026
Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν τα ζώα που εντοπίστηκαν σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους δίνει εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη των ζώων

Η απάτη με τις «έξυπνες» κάμερες – Πώς να ξεχωρίσετε το αληθινό SMS από το Gov

Tech + Science 02.04.2026
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων

Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 54χρονος, «βγήκε έξω και τον παρέσυρε το νερό», λέει φίλος του

Ελλάδα 02.04.2026
Eπιχείρησε να γαντζωθεί από τα κάγκελα στην αυλή του σπιτιού του

Διάγγελμα Τραμπ για πόλεμο στο Ιράν: «Πλησιάζει στο τέλος» – Προειδοποιεί για νέα σκληρά πλήγματα

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για «απαραίτητο πόλεμο» και ζητά από χώρες που εξαρτώνται από τα Στενά του Ορμούζ να «βρουν το θάρρος»