E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκλονιστικές οι εικόνες της ρύπανσης από τον βυθό της Σαλαμίνας

Ανυπολόγιστο το κόστος της πετρελαιοκηλίδας

Δημοσίευση 18/9/2017 | 08:47

Συγκλονιστικές οι εικόνες της ρύπανσης από τον βυθό της Σαλαμίνας

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό και οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ είναι ανυπολόγιστες.

Οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» και δείχνουν τον βυθό της Σαλαμίνας είναι σοκαριστικές: Το πετρέλαιο έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

H πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού θυμίζει «Λερναία Ύδρα». Εκεί που καθαρίοζυν τα συνεργεία επανεμφανίζονται κηλίδες κανονικές ή ιριδίζουσας μορφής προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έιναι η περίπτωση του Ελληνικού. «Κάποια κομμάτια της πετρελαιοκηλιδας που ήταν κολλημενα στα βράχια αποκολούντια και επιστρέφουν στη θάλασσα δημιουργώντας το πρόβλημα αυτό» επεσήμανε στο "protothema.gr" χθες το μεσημέρι μελος της επιχείρησης απορρύπνασης που βρέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συντονιστικού.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ό,τι πλωτό φράγμα υπάρχει, ακόμη και από τη Θεσσαλονικη, το έχουνμεταφέρει στον Σαρωνικό, αφού τα μέτωπα δεν μειώνονται: «Έχουμε αφήσει κάτι λίγα πλωτά φράγματα στο Λαύριο για προληπτικούς λόγους, μήπως φθάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα», τόνιζαν στο "protothema.gr" πηγές του Λιμενικού Σώματος.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης έιναι και το γεγονός ότι ιστιοπλοϊκοί όμιλοι έκαναν μαθήματα ιστιοπλοίας στα μικρά παιδιά σε... πισίνα για να μη χάσουν τις προπονήσεις, όπως συνέβη στον Πειραιά στις εγκαταστάσεις στα Βοτσαλάκια.

Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης διαφαίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο αφού η ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία άφησε να επεκτείνεται η καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στην περιοχή της Σαλαμίνας δίχως άμεση παρέμβαση επί δύο ημέρες, έχει επιφέρει τεράστια πλήγματα στους δήμους.

Παραλιακές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους ενώ στα beach bars, που πριν την ρύπανση έκαναν έκαναν οι Αθηναίοι τα μπάνια τους, πλέον δεν πατάει ψυχή.

Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.

Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο θρύλος της νυχτερινής διασκέδασης Λάκης Ραπτάκης: Ο άνθρωπος που άλλαξε το nightlife σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ελλάδα 05.02.2026
Τη δεκαετία του `80 και του `90 ήταν κυρίαρχος έχοντας φτάσει μάλιστα στο σημείο να έχει 46 (!) μαγαζιά διασκέδασης

O Έλον Μασκ γράφει ότι τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία!

Κόσμος 05.02.2026
Για μια προκλητική δήλωση του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου ή μια ένδειξη πραγματικής δυστυχίας, κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Χάρης Παυλίδης κάλεσε τάιμ άουτ μόνο για να αποθεώσει τα κορίτσια της Εθνικής πόλο γυναικών

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
“Κάνατε το καλύτερο σας παιχνίδι. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που παίξατε”

Κελίφ: «Δεν είμαι τρανς, είμαι κορίτσι ‑ Έκανα ορμονοθεραπεία, δέχομαι οποιονδήποτε έλεγχο»

Αθλητικά Νέα 05.02.2026
Αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη στη «L`Equipe» για την ορμονοθεραπεία και το γονίδιο SRY

Μαρουσάκης: Έρχεται νέα οργανωμένη κακοκαιρία

Καιρός 05.02.2026
Ψυχρές αέριες μάζες και χιόνια στα βουνά

Ομολόγησε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας ο 50χρονος σμήναρχος

Ελλάδα 05.02.2026
Η δράση του και πώς εντοπίστηκε

Πρόστιμα έως 1.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων

Οικονομία 05.02.2026
Αναλυτικά τα πρόστιμα