E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2018

Για ποια οχήματα εξετάζονται αυξήσεις

Δημοσίευση 18/9/2017 | 08:14

Σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2018

Νέα σενάρια για σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στο επόμενο δίμηνο έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Καταρχήν περίπου 800.000 ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων αναμένεται να επιβαρυνθούν από την εφαρμογή του νέου μοντέλου μέτρησης των εκπομπών ρύπων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των εκπομπών ρύπων και την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας

Ο αυξήσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, με τις νέες μετρήσεις, στις εκπομπές ρύπων θα φέρουν και αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Οι αυξήσεις υπολογίζονται από 15% ως και 235%.

Για έναν κάτοχο αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων 180 γραμματίων CO2 τα τέλη, εάν οι εκπομπές αυξηθούν στα 182 γραμμάρια, τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν από τα 441 ευρώ στα 505 ευρώ.

Αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με εκπομπές ρύπων στα 250 γραμμάρια, εάν αλλάξουν οι τιμές ρύπων και πλέον υπολογιστεί το όχημά του με 280 γραμμάρια τότε τα τέλη κυκλοφορίας θα εκτιναχθούν από τα 762 ευρώ το 2017 στα 1,041 ευρώ το 2018.

Νέα σενάρια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο (Καθημερινή της Κυριακής) κάνουν λόγο για αλλαγές των κλιμακίων κυβικών εκατοστών των τελών κυκλοφορίας με στόχο να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις για τους κατόχους παλαιών αυτοκινήτων κυρίως υψηλού κυβισμού. Αυτό που επιδιώκουν στο οικονομικό επιτελείο είναι να μην παρατηρηθεί στα τέλη του έτους το φαινόμενο των μαζικών καταθέσεων πινακίδων και αρκετοί από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που είχαν καταθέσει τις πινακίδες να τις πάρουν πίσω.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στη διεύρυνση των κλιμακίων από 11 που είναι σήμερα σε ενδεχομένως και 20, προκειμένου να κλείσουν οι μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται. Για παράδειγμα στην κλίμακα 1.739-1.928 κ.ε. τα τέλη διαμορφώνονται στα 320 ευρώ (έτος ταξινόμησης 2006-2010), ενώ στην αμέσως επόμενη (1.929-2.357) τα τέλη φθάνουν τα 690 ευρώ. Σε αυτές τις κατηγορίες η κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει ακόμα τρεις, δηλαδή από τα 1.739 κ.ε. έως τα 2.357 να υπάρχουν συνολικά πέντε κατηγορίες τελών.

Επίσης σχεδιάζει τη μικρή επιβάρυνση των οχημάτων των οποίων τα τέλη υπολογίζονται με βάση τους ρύπους. Μάλιστα στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή για τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν ρύπους έως 90 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται των τελών, υπάρχει ενδεχόμενο να καταβληθεί ένα μικρό τέλος.

Στόχος είναι να διευρυνθούν τα κλιμάκια κυβικών εκατοστών από 11 που είναι σήμερα, ακόμα και σε 20.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρία φορτηγά πλοία δέχτηκαν πυρά στο Στενό του Ορμούζ σήμερα, ανάμεσά τους και το ελληνόκτητο «Epaminondas»

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ιρανικό πρακτορείο μετέδωσε ότι πλοίο «αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων»

Νέα μέτρα: Πόσο αυξάνεται το επίδομα στους συνταξιούχους και ποιοι το δικαιούνται

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Η αύξηση του επιδόματος στους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στα 8 νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Το Ελ Σαλβαδόρ διεξήγαγε μαζική δίκη για 486 φερόμενα μέλη της διαβόητης συμμορίας MS‑13

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Οι κατηγορίες αφορούν πάνω από 47.000 εγκλήματα, ανάμεσά τους και ανθρωποκτονίες

Τα 8 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
«Η κυβέρνηση επιστρέφει το πλεόνασμα στην κοινωνία»

Αδωνις Γεωργιάδης: Το ρουσφέτι δεν πρέπει να έχει ποινικές κυρώσεις

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
«Αυτοί είναι οι ΠΑΣΟΚοι μια ζωή οι ίδιοι, ψεύτες και υποκριτές. Δεν ντρέπονται;».

«Δεν με προσκάλεσε στο δωμάτιο»: Τι λέει ο σύντροφος της Μυρτώς για την επικοινωνία τους το βράδυ του θανάτου της

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
«Αφού την άφησα με την Ολίβια, γιατί εγώ πήγα σπίτι να πάρω ένα powerbank»

Νεαρός έβγαλε όπλο και απείλησε υπαλλήλους καθαριότητας στη Νέα Ιωνία

Ελλάδα 22.04.2026
Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 4:40 με τον 53χρονο υπάλληλο να καταγγέλλει πως του επιτέθηκε φραστικά γιατί, όπως τους είπε, χτύπησαν με έναν κάδο το αυτοκίνητό του

Έρχονται αυξήσεις έως και 30% στα προφυλακτικά λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Κόσμος 22.04.2026
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία προφυλακτικών παγκοσμίως αναφέρει πως το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευτεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε στο Ομάν

Ελλάδα 22.04.2026
Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στη γέφυρα του πλοίου, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή

Πετρούπολη: Σκηνές σοκ σε λεωφορείο – 19χρονη βρέθηκε ημίγυμνη

E-Daily 2.TopNews 22.04.2026
Ο πατέρας της την μετέφερε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας