E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πατούσαμε ο ένας τον άλλον για να σωθούμε: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων από την έκρηξη στο Λονδίνο

Επιβάτες υπέστησαν εγκαύματα αλλά και ισχυρό σοκ

Δημοσίευση 15/9/2017 | 16:47

Πατούσαμε ο ένας τον άλλον για να σωθούμε: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων από την έκρηξη στο Λονδίνο

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από την έκρηξη αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε πλαστικό δοχείο σε ισοθερμική σακούλα του σούπερ-μάρκετ σε βαγόνι συρμού του λονδρέζικου υπόγειου.

Σύμφωνα με το AFP, 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και τέσσερις μετέβησαν εκεί μόνοι τους. Κανένας από τους τραυματίες δεν φέρει βαριά τραύματα.

Η έκρηξη, που χαρακτηρίστηκε "τρομοκρατικό συμβάν" από την αστυνομία, σημειώθηκε σε ώρα αιχμής (08:20 τοπική ώρα) στον σταθμό Parsons Green δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας και ενώ το βαγόνι ήταν κατάμεστο και το τρένο κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας Μαρκ Ρόουλεϊ αρνήθηκε να απαντήσει αν οι αρχές γνωρίζουν ποιός ευθύνεται για την έκρηξη ή αν ο φερόμενος δράστης επέβαινε στο τρένο και πρόσθεσε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία συνεργάζεται με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5.

«Κινητά, καπέλα, τσάντες διάσπαρτα παντού»

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους που παρέπεμπαν στις παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες έχει ζήσει η βρετανική πρωτεύουσα.

Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα, κάποιων κάηκαν τα μαλλιά και οι περισσότεροι υπέστησαν σοκ. Ο κόσμος έστελνε μηνύματα στους δικούς του ανθρώπους από το κινητό ή ανέβαζε πληροφορίες στο Twitter και κάποιοι πιο ψύχραιμοι τραβούσαν με το κινητό τους φωτογραφίες και βίντεο.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται να βγαίνουν φλόγες από τη ισοθερμική σακούλα και να προεξέχουν καλώδια.

"Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν", δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

"Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα..."

Έξω από τον σταθμό μια γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο με τυλιγμένο το πόδι της με γάζες και δίπλα της περιπολούσαν ένοπλοι αστυνομικοί. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε μια γυναίκα να απομακρύνεται με φορείο και τα πόδια της να είναι τυλιγμένα με ισοθερμική κουβέρτα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός".

Βίντεο δείχνει τον κουβά που εξερράγη, ενώ ακόμα φλέγεται μέσα στο βαγόνι

«Διατηρήστε την ψυχραιμία σας»

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν αμέσως πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πυροσβέστες, πυροτεχνουργοί, ασθενοφόρα και αστυνομικοί. Η εφημερίδα Sun έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι υπήρχε κάποιος άνδρας που διέφευγε ο οποίος ήταν οπλισμένος με μαχαίρι και ότι η αστυνομία κλήθηκε να εξουδετερώσει και δεύτερη βόμβα, πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι επέστρεψε στην επίσημη κατοικία της στην Ντάουνινγκ Στριτ από την εκλογική της περιφέρεια στη νότια Αγγλία και θα προεδρεύσει της Επιτροπής Ασφαλείας COBRA που συγκαλείται εκτάκτως. Η Μέι είπε ότι "οι σκέψεις της βρίσκονται με τους τραυματίες" και εξήρε το έργο όλων των εμπλεκομένων αρχών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έκανε έκκληση για ψυχραιμία μιλώντας στο Sky News. "Προφανώς, όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας, όσο κανονικά μπορούμε", είπε.

Η αστυνομία ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή του Parsons Green.

Από την πλευρά του ο νυν δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε στο ραδιόφωνο LBC: "(οι πολίτες) θα δουν στη διάρκεια της σημερινής μέρας και μέσα στις επόμενες μέρες αυξημένη αστυνομική παρουσία, όχι μόνο στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών αλλά και σε ολόκληρο το Λονδίνο".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας όπως συνηθίζει το Twitter, καταδίκασε την επίθεση, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, διέπραξαν "αποτυχημένοι τρομοκράτες" και κάλεσε τις βρετανικές αρχές να λάβουν πιο "δραστικά μέτρα".

Παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο

Το 2005, 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν τέσσερις Βρετανοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε τρία τρένα του μετρό του Λονδίνου και ένα λεωφορείο ενώ φέτος η Βρετανία έζησε τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Μάρτιο ένας άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην γέφυρα Γουέστμίνστερ του Λονδίνου σκοτώνοντας τέσσερις πεζούς προτού κατέβει από το όχημά του και τραυματίσει θανάσιμα με μαχαίρι έναν αστυνομικό έξω από το κοινοβούλιο.

Επίσης, τον Μάιο 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της ποπ στο Μάντσεστερ, ενώ ένα μήνα αργότερα τρεις ένοπλοι ισλαμιστές έπεσαν με το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν θαμώνες γειτονικών εστιατορίων και μπαρ. Ο απολογισμός ήταν οκτώ νεκροί.

Τον Ιούνιο, ένα οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε πιστούς κοντά σε τέμενος του βόρειου Λονδίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις