E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προειδοποίηση: To χωριό Ανάργυροι στο Αμύνταιο πρέπει να εκκενωθεί

Τι είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού

Δημοσίευση 13/9/2017 | 13:33

Προειδοποίηση: To χωριό Ανάργυροι στο Αμύνταιο πρέπει να εκκενωθεί

Την εκτίμησή του ότι το χωριό Ανάργυροι στη δυτική Μακεδονία «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολό του» εξέφρασε εκ νέου κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά τη νέα αυτοψία και τις μετρήσεις από τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί, προκειμένου να παρακολουθούν την δραστηριότητα του εδάφους, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα και πρόσθεσε: «Αυτό που είδαμε ως αποτέλεσμα στους Αναργύρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να "φύγει"».

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση τέτοιων φαινομένων. Η επιστημονική ομάδα τού κ. Λέκκα, ύστερα από συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους και την τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και ο Ροδώνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει, ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα».

Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, σημείωσε: «Μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στη νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού». Ο πρόεδρος της κοινότητας περιέγραψε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι μετά και τις νέες εξελίξεις.

«Μας λένε να φύγουμε από το χωριό και να νοικιάσουμε σπίτια αλλά δεν μας απαντά κανείς ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα ενοίκια των κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν» σημείωσε. Το κόστος ενοικίου των 30 οικογενειών των οποίων οι κατοικίες, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης, όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα, έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της έκτακτης διαμονής των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, δήλωσε ότι με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλει στην προσπάθεια αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου των υπολοίπων 45 οικογενειών που μένουν στον οικισμό.

Όπως εξήγησε, υπάρχει προφορική δέσμευση της επιχείρησης για το θέμα ενώ με την όλη πρωτοβουλία συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νομοθετική ρύθμιση της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γενικός διευθυντής της Βιολάντα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
O ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος

Αυτός θα είναι ο καιρός του Ιουνίου ‑ Δυσοίωνη πρόβλεψη για αυξημένες θερμοκρασίες

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την ανάκληση των κουλουριών - Τι εντοπίστηκε

Βγήκε από τη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης ‑ Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Μετά από σχεδόν έναν μήνα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, ο Γιώργος Μυλωνάκης βγήκε από τη ΜΕΘ καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε βελτίωση

Οπαδοί της Γουέστ Χαμ «πέταξαν» φίλο της Αρσεναλ από τα σκαλιά του γηπέδου μετά το γκολ τίτλου των «κανονιέρηδων»

E-Daily 3.Left 11.05.2026
Το νικητήριο γκολ του Τροσάρ έφερε τους πανηυρισμούς των οπαδών της Αρσεναλ στην κερκίδα των γηπεδούχων

Δολοφονία 54χρονου στον Λουδία: Tον σκότωσαν γιατί πίστευαν ότι τους έκλεψε περιστέρια

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ενώπιον της δικαιοσύνης οι 2 συλληφθέντες

Politico: Χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν τη θανάτωση της άγριας ζωής για την ανάπτυξη βιομηχανικών έργων

Κόσμος 11.05.2026
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι αυστηρές περιβαλλοντικές διατάξεις την εμποδίζουν να επεκταθεί