E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι με την δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ για «δήθεν κατοχή»

Χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ

Δημοσίευση 6/9/2017 | 22:08

Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι με την δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ για «δήθεν κατοχή»

Στα «σκοπευτικά» των Παλαιστινίων μπήκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, καθώς έκανε λόγο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το εβραϊκό κράτος. Συγκεκριμένα οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε επιστολή που απευθύνεται σε διπλωμάτες, σε αντίγραφο της οποίας είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ υπογράμμισε πως το Ισραήλ επέσπευσε τους τελευταίους μήνες τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

«Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων στις συζητήσεις με το Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, τα σχόλια του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Jerusalem Post, στις οποίες αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» (των παλαιστινιακών εδαφών), ισοδυναμούν με σιωπηρή έγκριση της ισραηλινής πρακτικής. «Θεωρούμε πως η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, που αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει στην επιστολή του.

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη, που είναι παλαιστινιακό έδαφος, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Στη συνέχεια προσάρτησε το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης. Ο ΟΗΕ θεωρεί πως η κατοχή και η προσάρτηση είναι παράνομες, όπως και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το επίμαχο σχόλιο «δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική».

Ο Φρίντμαν, που ήταν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν διοριστεί πρεσβευτής στο Ισραήλ, επικρίθηκε πολλές φορές από τους Παλαιστινίους για την υποστήριξή του στον ισραηλινό εποικισμών των παλαιστινιακών εδαφών. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το 2014. Ο εποικισμός είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Συνεχίζεται από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις μετά το 1967 και περισσότεροι από 600.000 ισραηλινοί έποικοι βιώνουν μια συχνά συγκρουσιακή συνύπαρξη με περίπου τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη λύση των δύο κρατών –-ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ-- για τη διευθέτηση μίας από τις πιο παλιές διενέξεις στον κόσμο. Η λύση των δύο κρατών είναι το σημείο αναφοράς ενός μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τον ΟΗΕ έως τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις