E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

TAZ: Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί

Ποιες επιλογές είναι ανοιχτές

Δημοσίευση 5/9/2017 | 08:45

TAZ: Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί

«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW) «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα. Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία. «Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία'». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας. Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα έπειτα από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας

Ελλάδα 27.11.2025
Η γυναίκα εντοπίστηκε στο οδόστρωμα το πρωί της Πέμπτης

Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη αλλαγή χρώματος ματιών στην Ελλάδα

Ελλάδα 27.11.2025
Πρόκειται για μία αισθητική επέμβαση - Χειρουργός οφθαλμίατρος εξήγησε πώς γίνεται

Εμπρηστική επίθεση σε συνεργείο στον Νέο Κόσμο: Έσπασαν την τζαμαρία και έβαλαν φωτιά

Ελλάδα 27.11.2025
H πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του μαγαζιού, ενώ στο σημείο δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 35χρονο που παρενοχλούσε συστηματικά 39χρονη

Ελλάδα 27.11.2025
Ο 35χρονος πίεζε κατ΄εξακολούθηση την 35χρονη να συνευρεθούν ερωτικa

Κακοκαιρία «Adel»: Εκτεταμένες ζημιές στη Μεσσηνία ‑ Χωρίς ρεύμα η Φοινικούντα

Ελλάδα 27.11.2025
Τζαμαρίες σε σπίτια έσπασαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και στέγαστρα ξηλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους

Tραμπ σε δημοσιογράφο των NYT: «Eίσαι άσχημη μέσα και έξω» ‑ Γιατί τον εξόργισε το άρθρο της

Κόσμος 27.11.2025
Ο Τραμπ αποκάλεσε δημοσιογράφο των New York Times «άσχημη» σε μια νέα προσβολή προς γυναίκα δημοσιογράφο

Σαλαμίνα: Αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια η 46χρονη ‑ «Μετανιώνω κάθε λεπτό εκείνης της νύχτας»

Ελλάδα 27.11.2025
«Ζητάω συγγνώμη αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε μεταξύ άλλων μέσα από τη φυλακή η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της για 1.100 ευρώ

Η Γαλλία μαζεύει στρατό ‑ Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μακρόν

Κόσμος 27.11.2025
ι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται σήμερα από περίπου 200.000 άτομα ενεργό προσωπικό και 47.000 εφέδρους.

Εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο στην Κύπρο: Red Sprites εμφανίστηκαν στον ουρανό ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 27.11.2025
Τα Red Sprites παρουσιάζουν κυρίως ερυθρό χρώμα, παρατηρούνται κατά κύριο λόγο πάνω από ισχυρές καταιγίδες σε υψόμετρο περίπου 40-50 χιλιομέτρων έως και περίπου τα 90 χιλιόμετρα και συνδέονται έμμεσα με κεραυνούς θετικού φορτίου

Τσίπρας: Εγώ θα μιλήσω στις 3 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 27.11.2025
Ο πρώην πρωθυπουργός σε νέο βίντεο παραθέτει δηλώσεις από Μητσοτάκη, Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπα, Κασσελάκη, Βαρουφάκη και Μαρινάκη σχετικά με το βιβλίο του

Ρόδος: Η συγκινητική μαντινάδα του πατέρα του 19χρονου Ραφαήλ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα

Ελλάδα 27.11.2025
«Πότε δεν θα το πίστευα, όμως κι αυτό το είδα, ένα κοπέλι έσβησε από μια χειροβομβίδα», γράφει μεταξύ άλλων στη σπαρακτική ανάρτησή του ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ