E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

TAZ: Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί

Ποιες επιλογές είναι ανοιχτές

Δημοσίευση 5/9/2017 | 08:45

TAZ: Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί

«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW) «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.

Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα. Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία. «Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο 'Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία'». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας. Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».

Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβαλαν φωτιά σε ελέφαντα και τον έκαψαν ζωντανό

Κόσμος 19.12.2025
Προσοχή σκληρό βίντεο

Συναγερμός σε σχολείο στα Χανιά – Μαθήτρια λυκείου διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Ελλάδα 19.12.2025
Νοσηλεύεται στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου της πόλης - Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Παππάς: Δεν με αναζήτησε κανείς, δεν φυγαδεύτηκα – Ντρέπομαι για το επεισόδιο

Πολιτική 19.12.2025
Οι πρώτες δηλώσεις μετά το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο

Καμήλα κλώτσησε γυναίκα θεατή σε χριστουγεννιάτικη παράσταση εκκλησίας στο Χιούστον, δείτε βίντεο

Κόσμος 19.12.2025
Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι σταματά τη διέλευση ζώων από τους χώρους των θεατών

«Αλμυρό» το νερό των Αθηναίων: Αυξήσεις προτείνει η ΕΥΔΑΠ

Ελλάδα 19.12.2025
Από τις αυξήσεις εξαιρούνται όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου

Χρέη στην εφορία: Σε ρύθμιση μόλις 4 στα 100 ευρώ

Οικονομία 19.12.2025
Οφειλές 500 - 10.000 ευρώ βάζουν σε ρύθμιση τα νοικοκυριά – από 10.000 έως 100.000 ευρώ οι επιχειρήσεις

Διαμαντής Καραναστάσης: Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ – Του πήραν το δίπλωμα και «έφαγε» πρόστιμο 350 ευρώ

Ελλάδα 19.12.2025
Ο πρώην βουλευτής ελέγχθηκε σε μπλόκο της τροχαίας στη λεωφόρο Αμαλίας

Περιορίζονται οι αναβολές στράτευσης – Στο χακί θα ντύνονται οι φοιτητές υποχρεωτικά στα 25 τους σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Ελλάδα 19.12.2025
Για σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων έξω από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Για λίγο ακόμα ο ηλιόλουστος καιρός – «Κλείδωσε» η πρόγνωση για τις ημέρες των Χριστουγέννων

Καιρός 19.12.2025
Γενικά αίθριος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: «Ναι» στον διάλογο, αλλά δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλιστικά αιτήματα

Πολιτική 19.12.2025
«Κάποιοι αγρότες αισθάνονται την ανάγκη να διαφωνήσουν με τις προτάσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες