E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα ωραιότερα ιστιοφόρα του κόσμου σε μια... πλωτή παρέλαση στη Χάβρη

Πολλά χρονολογούνται από το εμπορικό ναυτικό των αρχών του 20ού αιώνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/9/2017 | 23:02

Τα ωραιότερα ιστιοφόρα του κόσμου σε μια... πλωτή παρέλαση στη Χάβρη

Μερικά από τα ωραιότερα ιστιοφόρα στον κόσμο όπως το Belem, το Mir, το Sagres II, το Shabad Oman, και άλλα μεγάλα, εμβληματικά, μετείχαν στην θαλάσσια "παρέλαση" ενώπιον δεκάδων χιλιάδων θεατών χθες, στα ανοικτά της Χάβρης. Το μοναδικό αυτό event έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 500ή επέτειο της ίδρυσης της νορμανδικής πόλης από τον Φραγκίσκο Α' το 1517. Η Χάβρη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Γαλλίας, μετά τη Μασσαλία.

Η διοργάνωση με την επωνυμία «Τα μεγάλα Ιστία της Χάβρης» ήταν η μοναδική συγκέντρωση μεγάλων ιστιοφόρων του 2017 που οργανώθηκε στη Γαλλία και επίσης ο τελευταίος σταθμός της «Ρεγκάτας Μεγάλων Ιστιοφόρων» (RDV2017 Tall Ships Regatta), του ιστιοπλοϊκού αγώνα εκπαιδευτικών ιστιοφόρων που έχει στόχο την εκπαίδευση των νέων στη ναυτιλία.

Συνολικά 400.000 λάτρεις του είδους επισκέφθηκαν δωρεάν τα πλοία από την περασμένη Πέμπτη και παρακολούθησαν την παρέλαση. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί περιμέναμε 300.000», ανακοίνωσε η δημαρχία.

Νωρίς χθες το πρωί, 31 ιστιοφόρα απέπλευσαν από τις βάσεις τους στην περιοχή της Χάβρης και στη συνέχεια πέρασαν μπροστά από την αποβάθρα του Σαουθάμπτον, εκεί όπου άρχισε η κατασκευή του λιμανιού της Χάβρης. Τα ιστιοφόρα αναπτύχθηκαν έως το ακρωτήρι βόρεια της πόλης της Χάβρης, πριν επανέλθουν κατά μήκος της ακτής και στη συνέχεια κατευθυνθούν προς τις χώρες τους.

Φημισμένο για τον εξοπλισμό του, το Belem που χρονολογείται από το 1896, το πιο γνωστό από τα μεγάλα ιστιοφόρα της Γαλλίας, άνοιξε τον δρόμο. Ακολούθησαν το Kruzenshtern (1926), το μεγαλύτερο ακόμη εν ενεργεία (114,4 μέτρα μήκος), το Mir, πολύ γρήγορο, επίσης υπό ρωσική σημαία, το Sagres II (1937), περηφάνια του πορτογαλικού ναυτικού, το Cisne Branco (1999) και το Shabab Oman II (2014), υπέροχοι πρεσβευτές αντίστοιχα της Βραζιλίας και του Σουλτανάτου του Ομάν.

Το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο ήταν το γερμανικό πλοίο Alexander Von Humboldt II (2011) με τα πράσινα πανιά του. Το πιο γραφικό ήταν το Shtandart (1999), αντίγραφο της ομώνυμης ρωσικής φρεγάτας που είχε παραγγείλει ο τσάρος Μεγάλος Πέτρος το 1703, με ένα λιοντάρι στην πλώρη του.

Οι εορτασμοί της 500ής επετείου της Χάβρης θα συνεχιστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου με την άφιξη του βρετανικού επιβατικού πλοίου Queen Mary II που θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, αναβιώνοντας την εποχή των υπερατλαντικών ταξιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις