E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανικό σούπερ μάρκετ άδειασε τα ράφια του από ξένα προϊόντα για έναν πολύ σοβαρό λόγο

Marketing ή ευαισθητοποίηση;

Δημοσίευση 29/8/2017 | 00:06

Γερμανικό σούπερ μάρκετ άδειασε τα ράφια του από ξένα προϊόντα για έναν πολύ σοβαρό λόγο

Το ζήτημα της μετανάστευσης σχεδόν μονοπωλεί την πολιτική ατζέντα του Δυτικού Κόσμου τον τελευταίο χρόνο. Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην εσωστρέφεια, με αποκορύφωμα το Brexit, ενώ η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, που κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας μιλούσε για τείχος με το Μεξικό, «χτίζει» αν μη τι άλλο μια νέα ρητορική.

Ωστόσο, όσο οι συζητήσεις γίνονται γύρω από τους τρόπους μείωσης των μεταναστευτικών ροών, άλλο τόσο, πολιτικοί και πολίτες, αγνοούν πόσο κάθε χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές ξένων προϊόντων.

Η Γερμανία τράβηξε τα περισσότερα φώτα όσον αφορά την μετανάστευση. Η μετανάστευση για την ακρίβεια, αποτελεί και ένα από τα πιο μεγάλα προεκλογικά ζητήματα για τα κόμματα. Όταν το 2015 η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να δεχθεί περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, η απόφασή της βρήκε σφοδρές αντιδράσεις, αν και επικροτήθηκε από πολλούς.

Αυτή την εξάρτηση από τα ξένα προϊόντα έφερε στο προσκήνιο ένα σούπερ μάρκετ στην πόλη το Αμβούργου, που αποφάσισε να τα αφαιρέσει από τα ράφια του και να αφήσει μόνο τα γερμανικά, θέλοντας να αποδείξει την υποκριτική στάση των δυτικών κοινωνιών απέναντι στον ρατσισμό και την μετανάστευση. Και η πράξη αυτή ήταν σίγουρα ένα σπάνιο θέμα για όλους τους πελάτες του καταστήματος.

Το σούπερ μάρκετ ανήκει στην μεγαλύτερη αλυσίδα της Γερμανίας, την Edeka. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό με τον δικό τους τρόπο, αποδεικνύοντας πόσο στενόμυαλοι μπορούμε να γίνουμε. Έβαλαν λοιπόν διάφορα μηνύματα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπως «αυτό το ράφι είναι βαρετό, χωρίς ποικιλία», «οι επιλογές σήμερα έχουν σύνορα» ή «πόσο άδειο είναι ένα ράφι χωρίς ξένους».

Η έξυπνη ιδέα έδειξε πως δεν υπήρχαν ντομάτες από την Ισπανία ή ελιές από την Ελλάδα για τους πελάτες, ενώ δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου τυριά. Τα περισσότερα ράφια ήταν γuμνά.

Η Edeka εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Edeka υποστηρίζει την διαφορετικότητα και παράγουμε διάφορα προϊόντα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας. Όμως μόνο μαζί με προϊόντα από άλλες χώρες μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτή την διαφορετικότητα, την οποία εκτιμούν οι πελάτες μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου μετά από αυτή την πράξη».

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρόκειται για μια εκστρατεία marketing λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές. Ο περισσότερος κόσμος αντέδρασε θετικά στην κίνηση του σούπερ μάρκετ, εκτός από μερικά μέλη της δεξιάς, που θεωρούν πως δεν είναι πρέπον για ένα σουπερ μάρκετ να δυναμιτίζει το κλίμα.

Είτε πάντως πρόκειται για marketing, είτε για μια πράξη ευαισθητοποίησης ή και τα δυο, η εταιρία Edeka πρωτοτύπησε και πέρασε ένα πολύ σοβαρό και απλό μήνυμα στο καταναλωτικό κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς γεννήθηκε το δώρο Πάσχα

Ιστορικά 03.04.2026
«Θέλομεν ολίγα γρόσια διά ν’ απεράσωμεν ταύτας τας εορτασίμους ημέρας»

Εxplainer: Πάσχα με σασπένς ‑ Το Αγιο Φως σε αποστολή… επικίνδυνη

Stories 03.04.2026
Το θρίλερ της μεταφοράς και τα σενάρια

Το σκοτεινό σκάνδαλο των 17,3 εκατ. ευρώ στο Έβερεστ

Stories 03.04.2026
Μια απάτη που αρνείται να πεθάνει

Το μυστικό του Google Maps που δεν υπάρχει στον χάρτη

Νέα Εποχή 03.04.2026
Η «παγίδα» του Agloe και η γέννηση ενός μύθου

Στα 64 της έκανε το αδύνατο και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Πρόσωπα Χτες
Η ιστορία που αλλάζει όσα πιστεύεις για την ηλικία

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

Πρόσωπα Χτες
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Η χώρα που ψάχνει εργαζομένους και πληρώνει μέχρι 6.500 ευρώ

Stories Χτες
Πού υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες

Διαζύγια με AI: H νέα τάση που αλλάζει τους κανόνες

Stories Χτες
Το διαζύγιο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, και για τη Gen Z φαίνεται πως γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories Προχτές
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε