E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Πού και πώς θα λειτουργούν – Τι θα προσφέρουν και σε ποιους απευθύνονται

Δημοσίευση 22/8/2017 | 20:57

Ξεκινούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Σε 30 δήμους της χώρας και 24 Περιφερειακές Ενότητες αρχίζουν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.).

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για δομή που εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τότε εγκαινιάσθηκε το πρώτο Γραφείο Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Στόχος είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Από τα 30 Κ.Ε.Υ.Δ., τα 11 θα λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, τρία στη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και από ένα σε άλλους δήμους της χώρας.

Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν τρία Γραφεία Υποστήριξης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών (Γ.Υ.Ε.Δ.) (ένα στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά και ένα στην περιοχή του Ρέντη, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), τα οποία έχουν εξυπηρετήσει συνολικά 1.152 πολίτες.

Συνολικά προβλέπεται η ίδρυση 120 ΓΕΥΔ, 30 εκ των οποίων μετεξελίσσονται σε ΚΕΥΔ και θα εδρεύουν σε αντίστοιχο αριθμό δήμων της χώρας.

Πού θα λειτουργούν

Η λειτουργία Κ.Ε.Υ.Δ. προβλέπεται στους δήμους: Αθηναίων, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Περιστερίου, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αχαρνών, Φυλής, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Κορεδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βέροιας, Σερρών, Κοζάνης, Ιωαννιτών, Λάρισας, Βόλου, Χαλκιδέων, Πατρέων, Αγρινίου, Κορινθίων, Καλαμάτας, Ρόδου, Ηρακλείου και Χανίων.

Ήδη λειτουργούν από τις 16 Αυγούστου τα Κ.Ε.Υ.Δ. στο δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Πειραιά. Ουσιαστικά πρόκειται για μετεξέλιξη των δύο υφιστάμενων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) που είχαν δημιουργηθεί την άνοιξη.

Από τις 21 Αυγούστου λειτουργούν πέντε νέα ΚΕΥΔ στις ακόλουθες περιοχές: δύο στον Νομό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων ένα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα στον Δήμο Παύλου Μελά, και από ένα στον Δήμο Λάρισας, στον Δήμο Ιωαννιτών (στα Ιωάννινα) και στον Δήμο Κοζάνης.

Σε ποιους απευθύνονται

Τα ΓΕΥΔ απευθύνονται σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ οικονομικά αδύναμους), ανέργους, αγρότες και εργάτες, μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, μικροέμπορους, μικροεπιχειρηματίες.

Τι προσφέρουν

Τα Κ.Ε.Υ.Δ. παρέχουν «συμβουλευτικές υπηρεσίες (οικονομικής και νομικής φύσεως) και ενημέρωση των πολιτών για θέματα διαχείρισης οφειλών εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων».

Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματά τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.

Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης των οφειλών.

Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς.

Συμβάλλουν στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων, όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

Οικονομία 03.05.2024
Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής

Βούλα: «Βλέπουν» κόντρες μηχανών πίσω από την παράσυρση της 72χρονης από δύο μοτοσικλέτες

Ελλάδα 03.05.2024
Ο σύζυγός της άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδε δύο μηχανές να έρχονται από το φανάρι η μία δίπλα από την άλλη με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Ελλάδα 03.05.2024
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 π.μ. στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Γιατί δεν μπορεί ο ιός της γρίπης των πτηνών να προκαλέσει, προς το παρόν, πανδημία

Κόσμος 03.05.2024
Διευκρινίσεις από τον αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς

Καιρός 03.05.2024
«Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη ``Μαύρη Μέρα"" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση

Έπεσε ξύλο στο Αγρίνιο μετά την νίκη του Ολυμπιακού στην Αγγλία

Ελλάδα 03.05.2024
Την επίθεση φέρεται να δέχθηκαν τρεις 18χρονοι οπαδοί των ερυθρολεύκων

Η τρίτη ισχυρότερη μαγνητική καταιγίδα του 2024 έπληξε τη Γη ‑ Τι συνέβη στη Ρωσία

Κόσμος 03.05.2024
Μια ζώνη σέλας έχει σχηματιστεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της Ρωσία

Ζευγάρι προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση στο Ηράκλειο

Ελλάδα 03.05.2024
Δείτε πως ζητωκραύγασαν οι επιβάτες για την απομάκρυνσή του

Starbucks, KFC και McDonald’s: Οι καταναλωτές τους γυρνούν την πλάτη

Οικονομία 03.05.2024
Μείωση πωλήσεων για τις αλυσίδες fast food

Κιργιστάν: Τρομακτικό ατύχημα ‑ Φορτηγό παρέσυρε και τραυμάτισε 29 μαθητές, ο οδηγός ξέχασε να βάλει χειρόφρενο

Κόσμος 03.05.2024
Ηλικίας 9 έως 16 ετών οι τραυματισμένοι μαθητές - Οχτώ νοσηλεύονται σε ΜΕΘ