E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Δεν διαψεύδονται από κανέναν οι φήμες των τελευταίων ημερών

Δημοσίευση 12/8/2017 | 18:10

Φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Στις 4 Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group, δεν είναι σαφές αν ο Ε. Τσακαλώτος θα παραμένει στο πόστο του, ωστόσο στόχος είναι να γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς η οργάνωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο 12μηνο ήτοι το αν η 3η αξιολόγηση θα ξεκινήσει πριν ή μετά από τις γερμανικές εκλογές, πόσες ακόμα αξιολογήσεις θα γίνουν ως τον επόμενο Αύγουστο, πώς θα μοιραστούν τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση του Προγράμματος.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα γίνουν δύο ακόμα αξιολογήσεις- το ΔΝΤ έχει ήδη προαναγγγείλει την πρώτη του δικού του προγράμματος στις αρχές Φεβρουαρίου- ενώ στόχος είναι να έχουν ολολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση τα 90 από τα 113 προαπαιτούμενα ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ευρωπαϊκές πηγές διατυπώνουν, ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις, λαμβάνοντας υπόψιν το κακό προηγούμενο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την 1η και τη 2η αξιολόγηση.

Αυτό που “καίει”, πάντως, την κυβέρνηση- τουλάχιστον όσους βλέπουν λίγο πιο μπροστά- δεν είναι τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο οι παγίδες της 3ης αξιολόγησης, η οποία μόνο υγιεινός περίπατος δεν είναι, όπως διατείνονται κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το φιάσκο της αξιολόγησης στο Δημόσιο κρίνεται ως ανησυχητικό σημάδι, με δεδομένο ότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα στο πεδίο της κινητικότητας, με την περιγραφή θέσεων και την αναδιάρθρωση των 15 βασικών υπουργείων. Εκείνο που τρομάζει περισσότερο τους υποψιασμένους είναι, πάντως, η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για περιορισμό ή και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Με “μπούσουλα” την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου καλείται να χειριστεί όλες τις ανατροπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, στις εκπτώσεις και απαλλαγές που ισχύουν στις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς, στο επίδομα ενοικίου, στο φοιτητικό επίδομα, ενώ η επόμενη σεζόν θα έχει “πετσοκομμένο” κατά 50% και το επίδομα θέρμανσης.

Θέμα πρόσθετων μέτρων για το 2018 εκτιμάται ότι δεν τίθεται, παρά το ότι το ΔΝΤ επιμένει στις προβλέψεις του πως το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς δεν θα ξεπεράσει το 2,2%. Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν όντως οι Ευρωπαίοι αναθεωρήσουν προς τα κάτω το στόχο του 3,5%, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ- αυτό αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο- ή αν θα ασκήσουν εκείνοι πιέσεις προς την Αθήνα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όπως παραδέχονται εντός της κυβέρνησης, αφορά στα μέτρα και αντίμετρα του 2019- 2020, καθώς αν όχι τώρα τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα, αναμένονται πιέσεις για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου και “πάγωμα” των αντίμετρων ως το 2023. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, με αποτέλεσμα ο ούτως ή άλλως φιλόδοξος στόχος της “καθαρής” εξόδου από το Μνημόνιο, δηλαδή χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, να “θολώνει” ακόμα περισσότερο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα βήμα πριν την ύφεση οι οικονομίες του Περσικού Κόλπου λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του Κόλπου

Ιστορικός θρίαμβος της Βενεζουέλας μέσα στο σπίτι των ΗΠΑ και η αντίδραση του Τραμπ για την... 51η πολιτεία

Αθλητικά Νέα 18.03.2026
Κατέκτησε το παγκόσμιο Κύπελλο Μπέιζμπολ στο Μαϊάμι

Instagram: Αυτή η λειτουργία ασφαλείας στα μηνύματα σταματά από τον Μάιο

Tech + Science 18.03.2026
Η συγκεκριμένη λειτουργία είχε ήδη απενεργοποιηθεί για ορισμένους χρήστες στην Αυστραλία

Νέο επεισόδιο Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Την κατήγγειλε ότι τον τραβούσε βίντεο στη συνεδρίαση

Πολιτική 18.03.2026
Η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε προσωρινή διακοπή - «Η κατάσταση στη Βουλή με την κυρία αυτή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης υπομονής»

Κρήτη: Μαθητές γυμνασίου έφτιαξαν με AI γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών τους

Ελλάδα 18.03.2026
Δύο ανήλικοι φέρεται παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση - Πώς αποκαλύφθηκε

Αυτό είναι το κτίριο όπου θα γίνει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Ελλάδα 18.03.2026
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την αποφυγή απροόπτων

Ιράν: Παίκτες στοιχηματικής απείλησαν δημοσιογράφο να αλλάξει ρεπορτάζ για να πληρωθούν

Κόσμος 18.03.2026
Ρεπόρτερ στο Ισραήλ πιέστηκε να αλλάξει δημοσίευμα για να κριθεί στοίχημα εκατομμυρίων

Ο πιο αξιολάτρευτος γάμος: Νηπιαγωγός στη Κομοτηνή παντρεύτηκε με παρανυφάκια τους 20 μαθητές της

Ελλάδα 18.03.2026
«Είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου, δεν γινόταν να λείπουν από αυτή τη σημαντική μας στιγμή. Τα χαμόγελα, η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών έκαναν ακόμα πιο ξεχωριστό όλο το κλίμα του γεγονότος», τόνισε η νύφη

Νέο εύρημα στο ναυάγιο του πλοίου του Έλγιν στα Κύθηρα: Βρέθηκε θραύσμα πιθανόν από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα

Πολιτισμός 18.03.2026
Ήταν από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αγαλμα του Ιησού Χριστού 26 μέτρων τοποθετήθηκε στα σύνορα Λιβάνου‑Συρίας ως μήνυμα ειρήνης

Κόσμος 18.03.2026
Το έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από κάτοικο της περιοχής

Ανέγερση 2.350 κοινωνικών κατοικιών από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο ‑ Οι δικαιούχοι

Ελλάδα 18.03.2026
Την υλοποίηση παρεμβάσεων που απαντούν σε δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις, τη στεγαστική κρίση και το ενεργειακό κόστος, προβλέπει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

Σκoτώθηκε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Την είδηση μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ