E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όχημα χτύπησε Γάλλους στρατιώτες στο Παρίσι ‑ 6 τραυματίες

Ο δράστης αναζητείται ακόμα

Δημοσίευση 9/8/2017 | 10:29

Όχημα χτύπησε Γάλλους στρατιώτες στο Παρίσι ‑ 6 τραυματίες

Τρεις Γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι τρεις ελαφρύτερα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους την ώρα που έβγαιναν από τον στρατώνα στο προάστιο Λεβαλουά - Περέ του Παρισιού, νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Κανενός η ζωή δεν απειλείται, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, που αναζητούν τον δράστη, καθώς εκείνος εξαφανίστηκε με το ίδιο αυτοκίνητο αμέσως μετά το συμβάν.

Όλα έγιναν στις 8 το πρωί τοπική ώρα και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Εν τούτοις, έγινε γνωστό πως τις έρευνες για τον άντρα που φέρεται να ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο όταν χτύπησε τους στρατιώτες, έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική.

Ο δήμαρχος του Λεβαλουά - Περέ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην επρόκειτο για ηθελημένη πράξη, καθώς όπως είπε, το αυτοκίνητο είχε πάρει θέση απέναντι από τον στρατώνα και περίμενε κάποιος να βγει για να επιτεθεί.

Ο ίδιος ενημέρωσε πως το αυτοκίνητο ήταν μάρκας BMW και πως μάλιστα κινήθηκε ανάποδα στο μικρό δρομάκι, ώστε να χτυπήσει τους στρατιώτες.

Οι στρατιώτες είχαν μόλις βγει από τον στρατώνα τους ώστε να επιβιβαστούν σε όχημα που θα τους μετέφερε στην περιοχή όπου επρόκειτο να αναλάβουν βάρδια, στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ισχύουν στην γαλλική πρωτεύουσα μετά τις απανωτές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως άκουσε ένα δυνατό «μπαμ» και αμέσως μετά είδε τους στρατιώτες στο έδαφος.

Καταδίκασε την επίθεση η υπουργός Άμυνας

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί καταδίκασε ως «δειλή ενέργεια» την επίθεση. «Σήμερα το πρωί γύρω στις 08:00 (τοπική ώρα) ένα όχημα χτύπησε στρατιωτικούς της επιχείρησης Sentinelle σε περιπολία στο Λεβαλουά-Περέ. Έξι στρατιωτικοί του 35ου συντάγματος πεζικού του Μπελφόρ τραυματίστηκαν, από τους οποίους τρεις πιο σοβαρά, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός.

«Ο δράστης, που διαφεύγει, καταζητείται αυτή την ώρα από τις δυνάμεις της τάξης. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα προσδιορίσει τα κίνητρά του και τις συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησε», πρόσθεσε.

Η υπουργός, η οποία αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να επισκεφθεί τους τραυματίες μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα αυτή τη δειλή ενέργεια που δεν θα διασπάσει καθόλου την αποφασιστικότητα των στρατιωτικών να εργάζονται για την ασφάλεια των Γάλλων».

Η νομαρχία του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν έκανε από την πλευρά της λόγο για «μια a priori σκόπιμη ενέργεια», αναφερόμενη στο περιστατικό αυτό το οποίο σημειώθηκε τέσσερις ημέρες έπειτα από μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών της Sentinelle στο σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μπροστά από ένα στρατόπεδο που βρίσκεται στο κέντρο του Λεβαλουά- Περέ, σύμφωνα με τον Πατρίκ Μπαλκανί, δήμαρχο αυτού του «ήσυχου και ασφαλούς» προαστίου, όπου, σύμφωνα με τον ίδιον, «δεν έχουν σημειωθεί ποτέ περιστατικά».

«Σήμερα το πρωί στην έξοδο του στρατώνα τους, οι στρατιωτικοί μας βγήκαν σε ομάδα για να πάνε να κάνουν την περιπολία τους και ένα όχημα BMW που ήταν προηγουμένως σταθμευμένο στη λεωφόρο τους χτύπησε», πρόσθεσε ο Μπαλκανί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην άκρη της πλατείας Βερντέν στο κέντρο του Λεβαλουά.

Η περιοχή, που ήταν πιο ήσυχη απ΄ό,τι συνήθως στην καρδιά της θερινής περιόδου διακοπών αποκλείστηκε μετά το περιστατικό.

Το Λεβαλουά-Περέ απέχει περίπου 5 χλμ. από χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου της πόλης όπως ο Πύργος του Άιφελ και το προεδρικό μέγαρο Ελιζέ.
Στόχος τρομοκρατών η Γαλλία

Από τον Ιανουάριο του 2015, η Γαλλία υπήρξε στόχος σειράς τζιχαντιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των περισσότερων από τις οποίες έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που έχουν προκαλέσει συνολικά 239 θανάτους.

Οι τελευταίες από αυτές έχουν θέσει ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις δυνάμεις της τάξης σε εμβληματικά σημεία.

Στην επιχείρηση Sentinelle συμμετέχουν σε μόνιμη βάση 7.000 στρατιώτες στην εθνική επικράτεια, από τους οποίους οι μισοί στην περιοχή του Παρισιού από τον Ιανουάριο του 2015. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ο μηχανισμός θα αναθεωρηθεί «εις βάθος προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και να λάβουμε υπόψη την αποδοτικότητα και την εξέλιξη της απειλής».

Η μαζική χρησιμοποίηση στρατιωτών στην εθνική επικράτεια αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με ορισμένους πολιτικούς --που ανήκουν κυρίως στη δεξιά-- και στρατιωτικούς να διερωτώνται για την αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την προσπάθεια που απαιτείται από τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη μεγάλη εμπλοκή σε θέατρα επιχειρήσεων στο εξωτερικό, στο πλαίσιο ενός σφιχτού προϋπολογισμού.

Πολλές βίαιες ενέργειες, που αποδίδονται σε ισλαμιστές ή ισλαμιστές έχουν αναλάβει την ευθύνη γι' αυτές, έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρο γάλλους στρατιώτες ή αστυνομικούς. Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle αποτέλεσαν έτσι στόχο επιθέσεων στη Νίκαια τον Φεβρουάριο του 2015, στο αεροδρόμιο Ορλί τον Απρίλιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2017, στην περιοχή του μουσείου του Λούβρου τον Φεβρουάριο του 2017.

Το Σάββατο, στη βάση του Πύργου του Άιφελ, ένας νέος άνδρας που νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο αλλά είχε άδεια εξόδου διέσχισε ένα προπύλαιο, έβγαλε μαχαίρι και έσπρωξε έναν φρουρό ασφαλείας. Κατά την ανάκρισή του δήλωσε πως ήθελε να «διαπράξει επίθεση εναντίον ενός στρατιώτη».

Το συμβούλιο άμυνας συνεδριάζει από τις 09:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα με τη συμμετοχή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και των υπουργών Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ και Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα 07.04.2026
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος 07.04.2026
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science 07.04.2026
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο

Τραμπ: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»

Κόσμος 07.04.2026
Εκατέρωθεν απειλές όσο το τελεσίγραφο του Τραμπ πλησιάζει στη λήξη του

Υποκλοπές: Στον Αρειο Πάγο βασικό κομμάτι της δικογραφίας

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου

Πατέρας στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή εκείνη ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 07.04.2026
Στο δικαστήριο η σύζυγός του ζήτησε από την έδρα να μην τον τιμωρήσει - Ο άνδρας καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή

Οι 3 λόγοι που φέτος πληρώνουμε ακριβότερα το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Οικονομία 07.04.2026
Συνεχείς ανατιμήσεις λίγο πριν την Κυριακή του Πάσχα

Ιρανικά ΜΜΕ: Στόχος αμερικανικών πληγμάτων το νησί Χαργκ

Κόσμος 07.04.2026
Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου του Ντόναλντ Τραμπ

Νταντάδες της γειτονιάς, σε όλη τη χώρα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ελλάδα 07.04.2026
Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Τραγωδία στα Μετέωρα: Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από το βράχο της μονής του Αγίου Στεφάνου

Ελλάδα 07.04.2026
Υπό άγνωστες συνθήκες η γυναίκα βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από τον βράχο που βρίσκεται το μοναστήρι

Ειρήνη Μουρτζούκου: Στις 27 Απριλίου η απολογία για τον θάνατο του μικρού Παναγιώτη

Ελλάδα 07.04.2026
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορείται για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του μικρού Παναγιώτη