E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρευνα: Τελικά τα λεφτά φέρνουν όντως την ευτυχία;

Η αναπάντεχη απάντηση της επιστήμης

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/8/2017 | 00:20

Έρευνα: Τελικά τα λεφτά φέρνουν όντως την ευτυχία;

Το ερώτημα για το αν τα χρήματα τελικά φέρνουν την ευτυχία, φαίνεται ότι βρήκε την απάντηση του και επίσημα, καθώς πρόσφατα ήρθαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, πάνω σε αυτό.

Όπως λοιπόν αποκαλύφθηκε, τα λεφτά όντως μπορούν να οδηγήσουν στην ευτυχία, όχι όμως επειδή δίνουν τη δυνατότητα αγοράς πανάκριβων αγαθών και υπηρεσιών, αλλά επειδή μπορεί κάποιος να τα μοιραστεί με άλλους ανθρώπους.

Το θέμα που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη, αφορούσε τη σχέση της γενναιοδωρίας με την ευτυχία. Οι επιστήμονες πήραν ένα δείγμα 50 ανθρώπων και αφού τους χώρισαν σε δυο ομάδες τους υπέδειξαν με ποιον τρόπο θα ξοδέψουν τα λεφτά τους. Η πρώτη ομάδα είχε σαν αποστολή να ξοδέψει χρήματα για δώρα ή σε εκδρομές με άλλα άτομα, ενώ στη δεύτερη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ξοδέψουν χρήματα για τους εαυτούς τους.

Οι ειδικοί, μέτρησαν τα επίπεδα της ευτυχίας του καθενός πριν και μετά το ξόδεμα των χρημάτων και όπως αποδείχτηκε, τα άτομα της πρώτης ομάδας είχαν μεγαλύτερο αίσθημα ευτυχίας, από εκείνα της ομάδας που ξόδεψαν λεφτά για τους εαυτούς τους.

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τοπογραφία, ώστε οι επιστήμονες να δουν ποια τμήματα του εγκεφάλου λειτουργούσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των γενναιόδωρων πράξεων. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία της τομογραφίας, οι εθελοντές απάντησαν στην ερώτηση πως και με ποιον θα ήθελαν να ξοδέψουν τα λεφτά τους.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα τμήμα που συνδέεται με τη γενναιοδωρία, όπως και ένα άλλο που συνδέεται με την ευτυχία και όπως φάνηκε στα άτομα που έκαναν γενναιόδωρες πράξεις, και τα δύο αυτά τμήματα παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εν λόγω αποτελέσματα φέρουν σημαντικές επιπτώσεις σε όλους, ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που ξόδευαν λεφτά σε δώρα ή για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ήταν πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ξόδευαν μόνο για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη, είχε δείξει ότι τα παιδιά αισθάνονται πιο ευτυχισμένα όταν δίνουν από ότι όταν παίρνουν, ενώ και έρευνες σχετικά με τον εθελοντισμό έχουν αποκαλύψει ότι αυτός συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ευτυχίας.