E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρόστιμο για όσους δεν έβαλαν τσιπ στο σκύλο τους και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του

Τι προβλέπει η νομοθεσία και για την εγκατάλειψη σκύλου

Δημοσίευση 20/7/2017 | 14:01

Το πρόστιμο για όσους δεν έβαλαν τσιπ στο σκύλο τους και δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του

Βασικούς κανόνες που προβλέπει η νομοθεσία πρέπει να τηρούν όσοι είναι ιδιοκτήτες ζώων. Ήδη στο Δήμο Βόλου ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης και από Σεπτέμβριο πρόστιμα.

Οι πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι με βάση την προβλεπόμενη Νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής διαβίωσής του, να μεριμνά και να εξασφαλίζει προστατευμένο χώρο από τις καιρικές συνθήκες και καθαρό χώρο χωρίς να είναι συνεχώς δεμένο. Φροντίζει παράλληλα να χορηγεί τροφή και νερό και να το συντροφεύει στον περίπατό του για την καθημερινή του απαραίτητη άσκηση.

Κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να:

  • Φροντίζει τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
  • Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  • Να έχει εμβολιάσει το ζώο και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο του.
  • Να έχει στειρώσει το ζώο εφόσον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων που θα γεννηθούν ή να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. Η απόρριψη νέων νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  • Να γνωστοποιεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου την πρόθεσή του να αποχωριστεί το ζώο που έχει και το οποίο με την ψηφιακή του ταυτότητα έχει ήδη καταχωρηθεί σε σχετικό αρχείο.
  • Να συντροφεύει ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του το ζώο στον καθημερινό του περίπατο για να έχει τον άμεσο έλεγχό του.
  • Να μην εξέρχεται το ζώο από την κατοικία του προκαλώντας ανησυχία με την ανεξέλεγκτη είσοδο του σε άλλους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
  • Να δηλώνει την «απώλειά» του ζώου στον κτηνίατρο σε διάστημα πέντε ημερών προκειμένου να υπάρχει σωστή και σαφής καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων.

Οι ποινές που ο νομός ορίζει και επιβάλλει:

Παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) : 300 ευρώ

  • Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου : 300 ευρώ
  • Εγκατάλειψη του ζώου : 300 ευρώ
  • Παράλειψη καθαρισμού από περιττώματα ζώου : 100 ευρώ
  • Παράλειψη κονκάρδας εμβολιασμού : 100 ευρώ
  • Παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου : 300 ευρώ
  • Πρόκληση ζημιών από το ζώο : 300 ευρώ
  • Παράλειψη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας : 300 ευρώ
  • Κακοποίηση ζώου ή κοινοποίηση πράξης βίας : 30.000 ευρώ

Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο για τη μεταβολή των στοιχείων – είτε αφορούν τον ίδιο είτε το κατοικίδιό του – που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.

- Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμη και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.

- Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.

- Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, διότι στους χώρους αυτούς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες για την καλή υγεία τους.

- Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι

- Αποσαφηνίζεται η επανένταξη των αδέσποτων. Έτσι, απαγορεύεται η επανένταξή τους στις εισόδους και εξόδους των λιμανιών, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στις κλειστές αγορές.

- Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρο ή κλουβί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή των κατοικίδιων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο, τον ακάλυπτο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.

Στις μονοκατοικίες, η διατήρηση ζώων συντροφιάς επιτρέπεται εάν και εφόσον έχουν σημανθεί και καταχωρισθεί νομίμως και φέρουν βιβλιάριο υγείας. Παράλληλα, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις καθώς και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος