E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι στο Κυπριακό

«Δεν είμαστε πια στην εποχή που μας κατηγορούσαν, πριν 15 χρόνια, ότι δεν θέλαμε λύση»

Δημοσίευση 11/7/2017 | 17:14

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι στο Κυπριακό

Στα σημαντικά βήματα που έγιναν στη Διάσκεψη της Ελβετίας και βάζουν το Κυπριακό σε άλλη, εκ διαμέτρου διαφορετική, τροχιά αντιμετώπισης διεθνώς, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Βουλή, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Ο Κ. Κοτζιάς ενημέρωσε αρχικά για το πρώτο σχέδιο, που έλαβε σήμερα το πρωί, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, στο οποίο, όπως είπε, αναφέρεται πρωτίστως ότι η Διάσκεψη «σηματοδότησε ένα ιστορικό και αποφασιστικό στάδιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό», καθώς «για πρώτη φορά οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για τα θέματα Ασφαλείας και Εγγυήσεων», ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνεται, συνιστά «μεγάλο βήμα που αναδείχτηκε στην ίδια τη διαπραγμάτευση». Ενώ παράλληλα τονίζεται ότι ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση όλων των μερών, στο πλαίσιο του ρόλου του, προκειμένου να διευκολύνει την παραπέρα διαδικασία του Κυπριακού, αφήνοντας, όπως σημείωσε, ο υπουργός Εξωτερικών «ανοιχτό δρόμο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια σωστή λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι ήταν μεγάλο βήμα τόσο ο τρόπος «που βάλαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και «μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη τη θέληση και γνώμη της, κατά τις διμερείς συναντήσεις, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφος κράτους-μέλους της που διεκδικούσε και απαιτεί η Τουρκία, όσο και «το γεγονός ότι ο ΟΗΕ για πρώτη φορά επίσημα δήλωσε με τα χείλη του ΓΓ του ότι στο Κυπριακό δεν μπορεί τρίτη χώρα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα και στρατό κατοχής».

Και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε πια στην εποχή που μας κατηγορούσαν, πριν 15 χρόνια, ότι δεν θέλαμε λύση. Δεν είμαστε στην εποχή που θεωρείτο αυτονόητο οι Τούρκοι να διατηρούν αυτά τους τα δικαιώματα. Είμαστε πια στην εποχή που, πλην Τούρκων, ουδείς θεωρεί αυτονόητο κάποιος να έχει στρατό σε τρίτη χώρα παρά τη θέλησή της και κάποιος να μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτήν». «Για αυτό», πρόσθεσε, «για να μπορέσουμε να πετύχουμε οτιδήποτε πετύχαμε, την αναβάθμιση αυτό το ζητημάτων, την απαλλαγή του κυπριακού στοιχείου από τις ευθύνες και τον πόλεμο ευθυνών που γινόταν στο παρελθόν σε βάρος τους, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία όλα τα ζητήματα που ήταν ανοικτά».

Βεβαίως, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι ολοφάνερο ότι δεν τελείωσε το κυπριακό πρόβλημα μετά τη Διάσκεψη της Ελβετίας», αποσαφηνίζοντας όμως ότι «η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας είναι διαφορετική από ό,τι πριν», ότι άλλαξε η ατζέντα του Κυπριακού και «έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο πυρήνας του είναι αυτό που είχε ξεχαστεί: οι εγγυήσεις και η ασφάλεια».

«Θα δούμε τουρκικές προκλήσεις; Πιθανόν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι, χωρίς να θέλει να υποτιμήσει ούτε να υπερεκτιμήσει κανέναν, «οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πορεία που θα χαράξει η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο και μάλιστα πολύ άμεσα, τόσο ως προς τη διαμόρφωση συμμαχιών, όσο και ως προς την απαιτούμενη στρατηγική.

Λόγος για τον οποίο την προσεχή Τρίτη, όπως είπε, θα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου θα έχει επαφές και συζητήσεις προκειμένου να συμφωνηθεί η αξιοποίηση των σημερινών νέων δυνατοτήτων αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης με την κυπριακή διπλωματία. Τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο με «την επιδίωξη να έχουμε υψηλές επαφές παντού τον κόσμο και να εξηγήσουμε τι πραγματικά συνέβη», ώστε με μοχλό την αλήθεια να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων κι από πλευράς μας αλλά και διεθνώς για την επιδίωξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού για όλους τους Κυπρίους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο οίκους ανοχής

Ελλάδα 31.01.2026
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες, οι οποίες λειτουργούσαν παράνομα τους οίκους ανοχής, παραβιάζοντας αποφάσεις σφράγισης

Τούρκοι γεμίζουν λεωφορεία και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής

Κόσμος 31.01.2026
Ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας έχουν εκτοξεύσει της τιμές στην Τουρκία

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε 33χρονος αθλητής κατά τη διάρκεια αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος

Ελλάδα 31.01.2026
Μία τραγωδία χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό τις πρώτες ημέρες του 2026

Οπαδοί ΠΑΟΚ: Σήμερα η τελευταία πράξη του δράματος με το «αντίο» στα άλλα πέντε «αετόπουλα»

Ελλάδα 31.01.2026
Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο 28χρονος τραυματίας που χθες πήρε εξιτήριο από το «Παπαγεωργίου»

Νέο έκτακτο της ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες

Καιρός 31.01.2026
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Κεραμεικός: Παράτησε το όχημά του στις γραμμές του τρένου και έφυγε

Ελλάδα 31.01.2026
Για 1,5 ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία

Μυστήριο με το νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων στα Ψαχνά Ευβοίας: Βρέθηκε δοχείο με καύσιμο κοντά στις σορούς τους

Ελλάδα 31.01.2026
Οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις γύρω από τις συνθήκες θανάτου του νεκρού ηλικιωμένου ζευγαριού στα Ψαχνά Ευβοίας

Οι επιστήμονες χτυπούν το «καμπανάκι» – Δύο νέοι ιοί η επόμενη μεγάλη απειλή

Tech + Science 31.01.2026
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ιοί με ζωική προέλευση μπορούν να μεταλλαχθούν