E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στην Τουρκία επέρριψε την ευθύνη για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ίδια γραμμή και ο Μητσοτάκης

Δημοσίευση 11/7/2017 | 13:16

Στην Τουρκία επέρριψε την ευθύνη για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας

Στη στάση της Τουρκίας επέρριψε ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τον τερματισμό των συνομιλιών στη Γενεύη την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Βουλής για το κυπριακό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Τουρκία στις συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας καθώς «δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή έστω αποχώρηση του κατοχικού στρατού».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη στήριξη και τη συνεργασία με την κυπριακή δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ευχαρίστησε δημόσια των υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα στήριξε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ και ανέδειξε σε όλα τα διεθνή φόρα το γεγονός ότι ένας κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να πείσει για τις θέσεις της οι οποίες υιοθετήθηκαν και αποτελούν πλέον μέρος της συζήτησης.

Μπορέσαμε, είπε, να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει τις θέσεις μας, αλλά ταυτόχρονα «πείσαμε και για τις προθέσεις μας ότι δε βρεθήκαμε στη διαπραγμάτευση να ροκανίσουμε το χρόνο για να παίξουμε το γνωστό παιχνίδι της επίρριψης των ευθυνών για μια αποτυχία αλλά αγωνιστήκαμε ειλικρινά για λύση που θα εξασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δε θα επαναληφθούν και ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δε θα οικοδομηθεί εις βάρος της άλλης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε 4 σημεία για το μέλλον των συζητήσεων για το κυπριακό:

1. Η συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου είναι κρίσιμος άξονας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο για τις συνομιλίες για το κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφορά τη διεθνή διπλωματική μας συνεργασία στην ΕΕ, στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου, στις τριμερείς συνεργασίες μας με χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες χώρες. Αφορά τη στήριξη της Κύπρου στην άσκηση των δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της. Σε αυτή της την επιλογή είναι αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός.

2. Ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειάς μας, η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνική εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε ανοιχτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ στο βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Θα αξιοποιήσουμε το γεγονός ότι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των στρατευμάτων αποτελεί πλέον μέρος της διεθνούς ατζέντας για την επίλυση του ζητήματος

3. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι και πρέπει να είναι όχι απλώς το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και της ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της, όχι μόνο διότι αφορά την άρση της παράνομης κατοχής ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά διότι συμβάλλοντας στην επίλυση του κυπριακού η ΕΕ ανοίγει το δρόμο ώστε να ενισχύσει και τον δικό της διεθνή περιφερειακό ρόλο

4. Το μήνυμά μας προς την Τουρκία πρέπει να παραμείνει σταθερό: είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης. Μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει τη σημασία της βιώσιμης λύσης του κυπριακού.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμέντα από το 1986- 1988. «Εικοσιεννιά χρόνια μετά την εξεταστική και 43 χρόνια μετά την εισβολή, η ελληνική βουλή θα δώσει πλήρη σειρά των ντοκουμέντων για να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Η Άγκυρα φέρει το βάρος της αποτυχίας στο Κυπριακό

Ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επιρρίπτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. «Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Φέρει το βάρος της αποτυχίας αυτών των παρεμβάσεων» επεσήμανε.

«Δεν βρισκόμαστε πια στο 1960, δεν είμαστε στον ψυχρό πόλεμο», τόνισε αναφορικά με το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Οι συνθήκες του 1960 δεν μπορούν να είναι το θεμέλιο για το αύριο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε η Αγκυρά δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρων. «Ούτε η παρουσία της ΕΕ έκανε την Αγκυρα να αλλάξει στάση. Ούτε ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ που επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή».

«Σε αυτό το άγονο τοπίο η γενναία στάση του Αναστασιάδη έμεινε χωρίς ανταπόκριση από την άλλη πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι θετικό ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια γραμμή ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

«Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εθνική ενότητα είναι επιλογή της ΝΔ αλλά οφείλω να πω ότι αυτή η γραμμή ευθύνης πρέπει να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού πρέπει να αποφεύγονται και να μην δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά» σημείωσε..

«Κύριε Τσίπρα, αυτό είναι δικό σας χρέος να το εξασφαλίσετε γιατί διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά εσωκομματικών ισορροπιών», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 02.05.2026
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

Αιματηρή επίθεση στις φυλακές Δομοκού: Κρατούμενος κάρφωσε συγκρατούμενό του με αιχμηρό αντικείμενο

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Ενέδρα έξω από το κελί του έστησε ο 33χρονος δράστης.

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

E-Daily 2.TopNews 02.05.2026
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα