E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές και δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο

Δημοσίευση 4/7/2017 | 00:09

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Χάρτες με σενάρια διαμελισμού της Τουρκίας διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο σε μια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Οι χάρτες, που αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές από τους Τούρκους, ορίζουν τον διαμελισμό της Τουρκίας μέχρι το 2023.

Χάρτες με σχεδιασμούς για διαμελισμό της Τουρκίας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2025 και αυτή είναι μια πολύ υπαρκτή πιθανότητα, που την κάνει πιο πιθανή η πολιτική του Ερντογάν, πέρα από το ότι για πολλούς μεγάλους παίκτες της γεωπολιτικής οδιαμελισμός της Τουρκίας είναι και επιθυμητός.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές τονίσει σε δημόσιες ομιλίες του ότι δεν θα επιτρέψει τον διαμελισμό της χώρας του.

Ο ίδιος μάλιστα δικαιολογεί τις επιχειρήσεις «Ασπίδες» του τουρκικού στρατού, δηλαδή «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βορειοδυτική Συρία, «Ασπίδα του Τίγρη» (δεν έχει ακόμα ξεκινήσει) στο βορειοδυτικό Ιράκ και «Ασπίδα της Μεσογείου», δηλαδή τις ναυτικές ασκήσεις (προς το παρόν) στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως «ασπίδες» στον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι με επιθετικές ενέργειες και προσχώρηση εδαφών, έστω και ως ψευδοκράτη ή «ζώνες ασφαλείας», κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ματαιώσει τα σχέδια για ίδρυση κουρδικού κράτους, ποντιακού και αρμενικού.

Στους τρεις χάρτες που δημοσιεύονται, ωστόσο, δεν φαίνεται το σχέδιο για δημιουργία «ευρωπαϊκής Τουρκίας» που θα συμπεριλαμβάνει τα σημερινά τουρκικά εδάφη στη Θράκης και τις ακτές της Μικράς Ασίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Μόνο σε έναν χάρτη απεικονίζονται τα στενά σε καθεστώς αυτονομίας, μία δηλαδή πόλη κράτος της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, θα περιοριστούν στην Ανατολία, η οποία θα μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού.

Είναι γνωστό πως τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας είναι τεράστια και πως για αυτό συχνά επιδιώκεται η πόλωση με γειτονικά κράτη ώστε να στρέφεται αλλού το ενδιαφέρον. 

Μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της τουρκικής φούσκας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδοχικές εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη, ξαναείδε τα παιδιά της μετά από χρόνια ‑ Σε τι φάση είναι η Britney Spears τώρα

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η Britney Spears θέλει να ανοίξει νέο κεφάλαιο στη ζωή της αλλά ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρει

Ανδρας με Αλτσχάιμερ πήγε σε συναυλία και αρχίζει να τραγουδά όταν θυμάται τους στίχους

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η σκληρή διάγνωση στα 51 και το λάθος των γιατρών

Η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε «Thank U, Next» με την κόρη του Μπεν Αφλεκ ‑ Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Η 56χρονη σταρ γλέντησε στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με την κόρη της Έμα και τη Σεραφίνα, κόρη του Αφλεκ

Καίτη Γαρμπή: Ακυρώνει εμφανίσεις λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ‑ «Θέλω την προσευχή σας»

E-Daily 3.Left Χτες
Η τραγουδίστρια μίλησε δημοσίως για την κατάσταση της υγείας της

Σάκης Κατσούλης: Ποιο προσβλητικό μήνυμα δέχτηκε για τον νεογέννητο γιο του και πώς αντέδρασε

Tabloid Χτες
Ο νικητής του Survivor έλαβε ένα σοκαριστικό μήνυμα για το νεογέννητο μωρό του και επέλεξε να απαντήσει με έναν τρόπο που εξέπληξε τους πάντες.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή απαντά στον Παύλο Σταματόπουλο για το «Happy Day γίναμε»

TV Buzz Χτες
Η παρουσιάστρια του Alpha αντέδρασε στο σχόλιο του συναδέλφου της, τονίζοντας ότι η εκπομπή της μιλά πάντα με ειλικρίνεια, μπροστά και πίσω από τις κάμερες.

Αρια Καλύβα: Το δημόσιο «άδειασμα» στον Γιώργο Λιάγκα και η ατάκα που έγινε αμέσως viral

TV Buzz Χτες
Η δημοσιογράφος μίλησε ανοιχτά για την αποχώρηση Κατσαρίδη από το «Πρωινό» και δεν άφησε τον Λιάγκα αναπάντητο.

Σκοκαρισμένη η Φαίη Σκορδά στον αέρα του Buongiorno: «Δεν άντεξα να δω το βίντεο, δεν ήθελα να το δω»

E-Daily 3.Left Χτες
Η Φαίη Σκορδά αρνήθηκε να προβάλει το σοκαριστικό βίντεο στο «Buongiorno», εξομολογούμενη ότι δεν άντεξε να το δει ούτε η ίδια.

Η Κάιλι Τζένερ φοράει μαύρο αθλητικό σετ και απολαμβάνει καλοκαιρινές στιγμές ξεκούρασης σε πολυτελές γιοτ

E-Daily 3.Left Χτες
Στο φόντο διακρίνονται όργανα γυμναστικής, δείχνοντας πως δεν αφήνει την άσκηση ούτε στις διακοπές

Γρηγόρης Αρναούτογλου για Γιώργο Λιάγκα: Αυτό που έκανε ήταν μπούρδα

E-Daily 3.Left Χτες
Ο παρουσιαστής απάντησε δημόσια στον Λιάγκα, χαρακτηρίζοντας ως «μπούρδα» τη συμπεριφορά του μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία στο «Πρωινό».

Ανατροπές στον ΑΝΤ1: Η Σία Κοσιώνη έρχεται, ο Νίκος Χατζηνικολάου φεύγει από το κεντρικό δελτίο

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σία Κοσιώνη ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 και να αναλάβει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με τον Νίκο Χατζηνικολάου να κατευθύνεται σε επιτελικό ρόλο;