E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές και δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο

Δημοσίευση 4/7/2017 | 00:09

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Χάρτες με σενάρια διαμελισμού της Τουρκίας διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο σε μια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Οι χάρτες, που αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές από τους Τούρκους, ορίζουν τον διαμελισμό της Τουρκίας μέχρι το 2023.

Χάρτες με σχεδιασμούς για διαμελισμό της Τουρκίας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2025 και αυτή είναι μια πολύ υπαρκτή πιθανότητα, που την κάνει πιο πιθανή η πολιτική του Ερντογάν, πέρα από το ότι για πολλούς μεγάλους παίκτες της γεωπολιτικής οδιαμελισμός της Τουρκίας είναι και επιθυμητός.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές τονίσει σε δημόσιες ομιλίες του ότι δεν θα επιτρέψει τον διαμελισμό της χώρας του.

Ο ίδιος μάλιστα δικαιολογεί τις επιχειρήσεις «Ασπίδες» του τουρκικού στρατού, δηλαδή «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βορειοδυτική Συρία, «Ασπίδα του Τίγρη» (δεν έχει ακόμα ξεκινήσει) στο βορειοδυτικό Ιράκ και «Ασπίδα της Μεσογείου», δηλαδή τις ναυτικές ασκήσεις (προς το παρόν) στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως «ασπίδες» στον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι με επιθετικές ενέργειες και προσχώρηση εδαφών, έστω και ως ψευδοκράτη ή «ζώνες ασφαλείας», κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ματαιώσει τα σχέδια για ίδρυση κουρδικού κράτους, ποντιακού και αρμενικού.

Στους τρεις χάρτες που δημοσιεύονται, ωστόσο, δεν φαίνεται το σχέδιο για δημιουργία «ευρωπαϊκής Τουρκίας» που θα συμπεριλαμβάνει τα σημερινά τουρκικά εδάφη στη Θράκης και τις ακτές της Μικράς Ασίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Μόνο σε έναν χάρτη απεικονίζονται τα στενά σε καθεστώς αυτονομίας, μία δηλαδή πόλη κράτος της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, θα περιοριστούν στην Ανατολία, η οποία θα μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού.

Είναι γνωστό πως τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας είναι τεράστια και πως για αυτό συχνά επιδιώκεται η πόλωση με γειτονικά κράτη ώστε να στρέφεται αλλού το ενδιαφέρον. 

Μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της τουρκικής φούσκας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδοχικές εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Κλέλια Ανδριολάτου άλλαξε χρώμα μαλλιών ‑ αντίο στο ξανθό

E-Daily 3.Left 13.06.2026
Η ηθοποιός του «Maestro» του Netflix έγινε μελαχρινή λίγο πριν το καλοκαίρι

Η Ζιζέλ ποζάρει τόπλες στα 45 της και εξηγεί γιατί έγινε το πρόσωπο μιας «υγιούς γενιάς» top models

E-Daily 3.Left Χτες
Το διάσημο μοντέλο εξηγεί ότι η επιτυχία της δεν οφειλόταν μόνο στην εμφάνισή της, αλλά και στον χαρακτήρα και την ενέργεια που εξέπεμπε

Το Moonrise στη Μύκονο: Το yacht των 325 εκατ. ευρώ του ιδρυτή του WhatsApp

E-Daily 3.Left Χτες
Η «πλωτή ιδιωτική κατοικία» του συνιδρυτή του WhatsApp, Jan Koum

Μουντιάλ 2026: Η τηλεθέαση που σημείωσε η πρεμιέρα στην ΕΡΤ1

E-Daily 3.Left Χτες
Το μέσο μερίδιο τηλεθέασης στους άνδρες (18-34) έφτασε το 40,8%

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι... πήρε μια κούκλα‑μωρό στην αγκαλιά και φωτογραφήθηκε ως μητέρα που θηλάζει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Το 35χρονο μοντέλο πόζαρε με ένα μαύρο δερμάτινο σύνολο και ένα «μωρό» στην αγκαλιά για εξώφυλλο περιοδικού, αναδεικνύοντας το πλούσιο ντεκολτέ της

Σκορδά: «Γιατί τσακώθηκες;» – Ουγγαρέζος: «Δεν μπορεί να με βρίζεις και να έρχεσαι μετά να με χαιρετήσεις»

E-Daily 3.Left Χτες
Με αφορμή πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του σε κοινωνική εκδήλωση

Ο Ατζαράκης «τσακώνεται» με τη Γιούσεφ ντυμένος «κακάσχημη μούμια του Φαραώ»

E-Daily 3.Left Χτες
Του έδωσε content και δεν το άφησε να πάει χαμένο

Βάνα Μπάρμπα: Ποιος ρόλος έκπληξη την επαναφέρει στην ελληνική τηλεόραση μετά από χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Η αγαπημένη ηθοποιός επιστρέφει στο μικρό μας σκρίν με έναν δυναμικό ρόλο στη νέα σειρά του ΣΚΑΪ «Μπλε Ώρες».

Βασίλισσα Λετίθια: Πρέσβης της Δομινικανής Δημοκρατίας παραβίασε το πρωτόκολλο προσπαθώντας να τη φιλήσει

E-Daily 3.Left Χτες
Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει μετά την κίνηση πρέσβη που επιχείρησε να φιλήσει στο μάγουλο τη βασίλισσα Λετίθια, αγνοώντας το αυστηρό βασιλικό πρωτόκολλο

Ρούμερ Γουίλις: Η κόρη της Ντέμι Μουρ κερδίζει την επιμέλεια της κόρης της ‑ Οι όροι του δικαστηρίου

E-Daily 3.Left Χτες
Σημαντική εξέλιξη στη δικαστική διαμάχη της κόρης της Ντέμι Μουρ με τον Ντέρεκ Ρίτσαρντ Τόμας, ύστερα από μήνες αμοιβαίων κατηγοριών και έντασης γύρω από την ανατροφή της κόρης τους