E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές και δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο

Δημοσίευση 4/7/2017 | 00:09

Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια

Χάρτες με σενάρια διαμελισμού της Τουρκίας διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο σε μια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Οι χάρτες, που αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές από τους Τούρκους, ορίζουν τον διαμελισμό της Τουρκίας μέχρι το 2023.

Χάρτες με σχεδιασμούς για διαμελισμό της Τουρκίας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2025 και αυτή είναι μια πολύ υπαρκτή πιθανότητα, που την κάνει πιο πιθανή η πολιτική του Ερντογάν, πέρα από το ότι για πολλούς μεγάλους παίκτες της γεωπολιτικής οδιαμελισμός της Τουρκίας είναι και επιθυμητός.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές τονίσει σε δημόσιες ομιλίες του ότι δεν θα επιτρέψει τον διαμελισμό της χώρας του.

Ο ίδιος μάλιστα δικαιολογεί τις επιχειρήσεις «Ασπίδες» του τουρκικού στρατού, δηλαδή «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βορειοδυτική Συρία, «Ασπίδα του Τίγρη» (δεν έχει ακόμα ξεκινήσει) στο βορειοδυτικό Ιράκ και «Ασπίδα της Μεσογείου», δηλαδή τις ναυτικές ασκήσεις (προς το παρόν) στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως «ασπίδες» στον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι με επιθετικές ενέργειες και προσχώρηση εδαφών, έστω και ως ψευδοκράτη ή «ζώνες ασφαλείας», κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ματαιώσει τα σχέδια για ίδρυση κουρδικού κράτους, ποντιακού και αρμενικού.

Στους τρεις χάρτες που δημοσιεύονται, ωστόσο, δεν φαίνεται το σχέδιο για δημιουργία «ευρωπαϊκής Τουρκίας» που θα συμπεριλαμβάνει τα σημερινά τουρκικά εδάφη στη Θράκης και τις ακτές της Μικράς Ασίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.

Μόνο σε έναν χάρτη απεικονίζονται τα στενά σε καθεστώς αυτονομίας, μία δηλαδή πόλη κράτος της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, θα περιοριστούν στην Ανατολία, η οποία θα μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού.

Είναι γνωστό πως τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας είναι τεράστια και πως για αυτό συχνά επιδιώκεται η πόλωση με γειτονικά κράτη ώστε να στρέφεται αλλού το ενδιαφέρον. 

Μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της τουρκικής φούσκας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδοχικές εξελίξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπραντ Πιτ: Τα πρώτα πλάνα από τα γυρίσματα στη Χαλκίδα

Tabloid 05.03.2026
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 05/03, ο Μπραντ Πιτ βρίσκεται στη Χαλκίδα, για τη συνέχεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Riders», όπου πρωταγωνιστεί

Σμαράγδα Καρύδη και Γιώργος Καπουτζίδης εγκλωβίστηκαν στη Σρι Λάνκα ‑ Επέστρεψαν με πτήση επαναπατρισμού των Ελλήνων

Tabloid 05.03.2026
Μια απρόσμενη τροπή πήρε το ταξίδι αναψυχής της Σμαράγδας Καρύδη και του Γιώργου Καπουτζίδη στη Σρι Λάνκα

Αρκάς: Το σκίτσο της Πέμπτης για την αδικία του πολέμου

Χιούμορ 05.03.2026
«Μαντέψτε ποιος θα την πληρώσει»

OPEN: Αυτός είναι ο νέος διευθυντής προγράμματος

Media 05.03.2026
Η ανακοίνωση του καναλιού

Οι Beckham στέλνουν μήνυμα στον Brooklyn μετά το δημόσιο ξέσπασμα

Tabloid 05.03.2026
Η κίνηση των Beckham για τα γενέθλια του γιου τους

Κέιτ Μος: «Μην με ακουμπάτε» ‑ Η αντίδρασή της στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι που συζητήθηκε

Tabloid 05.03.2026
Το περιστατικό συνέβη στην επίδειξη μόδας του οίκου μόδας YSL μπροστά από τον Πύργο του Αιφελ

Η υπόθεση της ηθοποιού τηλεοπτικών σειρών που σόκαρε τις ΗΠΑ επιστρέφει στο προσκήνιο

Celebrity Stories 05.03.2026
Από μικρούς ρόλους στο Χόλιγουντ σε 18 χρόνια ομοσπονδιακής κάθειρξης

«Παρακαλώ, μην με αγγίζετε»: Το «ξέσπασμα» της Κέιτ Μος στο Παρίσι

Tabloid Χτες
Το αμήχανο σκηνικό με την Κέιτ Μος που κατέγραψε κάμερα έξω από το show του YSL, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι

«Σ`αγαπάμε»: Συγκινεί η ανάρτηση του Ντέιβιντ και της Βικτόρια Μπέκαμ για τα γενέθλια του Μπρούκλιν

Social Χτες
Οι δημόσιες ευχές του ζευγαριού για τα 27α γενέθλια του πρωτότοκου γιου τους, εν μέσω της οικογενειακής διαμάχης

Η Φαίη Σκορδά επιβεβαίωσε on air ότι παντρεύεται

TV Buzz Χτες
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή της η παρουσιάστρια θα κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση της πριν το καλοκαίρι