Οι χάρτες που δείχνουν διαμελισμό της Τουρκίας τα επόμενα έξι χρόνια
Αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές και δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό τύπο
Δημοσίευση 4/7/2017 | 00:09

Χάρτες με σενάρια διαμελισμού της Τουρκίας διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο σε μια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Οι χάρτες, που αποδίδονται σε ισραηλινές πηγές από τους Τούρκους, ορίζουν τον διαμελισμό της Τουρκίας μέχρι το 2023.
Χάρτες με σχεδιασμούς για διαμελισμό της Τουρκίας κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2025 και αυτή είναι μια πολύ υπαρκτή πιθανότητα, που την κάνει πιο πιθανή η πολιτική του Ερντογάν, πέρα από το ότι για πολλούς μεγάλους παίκτες της γεωπολιτικής οδιαμελισμός της Τουρκίας είναι και επιθυμητός.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές τονίσει σε δημόσιες ομιλίες του ότι δεν θα επιτρέψει τον διαμελισμό της χώρας του.
Ο ίδιος μάλιστα δικαιολογεί τις επιχειρήσεις «Ασπίδες» του τουρκικού στρατού, δηλαδή «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βορειοδυτική Συρία, «Ασπίδα του Τίγρη» (δεν έχει ακόμα ξεκινήσει) στο βορειοδυτικό Ιράκ και «Ασπίδα της Μεσογείου», δηλαδή τις ναυτικές ασκήσεις (προς το παρόν) στην ΑΟΖ της Κύπρου, ως «ασπίδες» στον επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι με επιθετικές ενέργειες και προσχώρηση εδαφών, έστω και ως ψευδοκράτη ή «ζώνες ασφαλείας», κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ματαιώσει τα σχέδια για ίδρυση κουρδικού κράτους, ποντιακού και αρμενικού.
Στους τρεις χάρτες που δημοσιεύονται, ωστόσο, δεν φαίνεται το σχέδιο για δημιουργία «ευρωπαϊκής Τουρκίας» που θα συμπεριλαμβάνει τα σημερινά τουρκικά εδάφη στη Θράκης και τις ακτές της Μικράς Ασίας, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη.
Μόνο σε έναν χάρτη απεικονίζονται τα στενά σε καθεστώς αυτονομίας, μία δηλαδή πόλη κράτος της Κωνσταντινούπολης.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, θα περιοριστούν στην Ανατολία, η οποία θα μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού.
Είναι γνωστό πως τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας είναι τεράστια και πως για αυτό συχνά επιδιώκεται η πόλωση με γειτονικά κράτη ώστε να στρέφεται αλλού το ενδιαφέρον.
Μια ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της τουρκικής φούσκας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδοχικές εξελίξεις.