E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανησυχία στον Κορινθιακό κόλπο: έφυγαν τα ψάρια και ήρθαν οι μέδουσες

To Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προτείνει να απαγορευτεί το ψάρεμα για ένα χρόνο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2017 | 21:18

Ανησυχία στον Κορινθιακό κόλπο: έφυγαν τα ψάρια και ήρθαν οι μέδουσες

Ανησυχητικές διαστάστεις έχει πάρει η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο. Βασικά αίτια της αύξησης είναι η υπεραλίευση ψαριών που τρώνε τις μέδουσες, η μείωση των δελφινιών και των χελωνών, καθώς και η ρύπανση από λιπάσματα και βοθρολύματα. Αυτό δήλωσε ο κ. Σωτήρης Λαμπρόπουλος, από το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος του Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Κατά την άποψη του κ. Λαμπρόπουλου «θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού κόλπου, με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας, τουλάχιστον για ένα χρόνο».

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες αλιείς στη συντριπτική πλειοψηφία τους τηρούν τους κανόνες που επιβάλλει η κοινή αλιευτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκ μέρους τους ευαισθησία στην προστασία των δελφινιών και χελωνών, που είναι οι φυσικοί θηρευτές των μεδουσών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τους καταστρέφουν τα δίχτυα».

Όσον αφορά στους ερασιτέχνες αλιείς, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος σημειώνει ότι «είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τους κανόνες αλιείας, με αποτέλεσμα να ψαρεύουν τονοειδή και μεγάλα ψάρια, τα οποία τρέφονται με μέδουσες».

Η Μαρία Σαλωμίδου, επιστημονική υπεύθυνη σε πρόγραμμα αξιολόγησης των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων στη χώρα μας, συμμετέχει στη μελέτη του Κορινθιακού από το 2009.

«Λόγω της υπεραλίευσης έχουν χαθεί τα φύκια σε μεγάλη έκταση και στον Κορινθιακό. Η έλλειψη των σαργοειδών ψαριών, που είναι εξειδικευμένοι θηρευτές των αχινών, προκαλεί την ανεξέλεγκτη αύξησή τους. Οι αχινοί, που είναι... «τα κατσίκια της θάλασσας», προκαλούν υποβρύχια ερημοποίηση. Στον Κορινθιακό υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, η παράνομη αλιεία του πετροσωλήνα, για τη συλλογή του οποίου καταστρέφονται τα βράχια των ακτών».

Όσον αφορά την ανάπτυξη διχτυών που απωθούν τις μέδουσες από τις παραλίες, ο κ. Σπυρόπουλος λέει ότι «το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρούς και κλειστούς κόλπους που δεν έχουν μεγάλο βάθος, όπως δηλαδή έγινε πέρυσι στο Λουτράκι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ: Γιατροί και φαρμακοποιοί είχαν στήσει κομπίνα με παράνομες συνταγογραφήσεις – Η ζημιά 405.000 ευρώ για το δημόσιο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 240 συσκευασίες παράνομα συνταγογραφημένων φαρμάκων

Καρυστιανού: «Περίεργο που οπαδοί της ΝΔ βγήκαν με τυπωμένα μπλουζάκια» ‑ Τι είπε για το ακίνητο και το fund

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Το να βρουν τη διάθεση και τον χρόνο να τυπώσουν μπλουζάκια, δείχνει ότι επένδυσαν στην επικοινωνία»

Τι σχεδιάζει η Ρωσία εναντίον της Πολωνίας και πώς θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τη Βαρσοβία για πιθανά ρωσικά σχέδια που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μητσοτάκη ‑ Την παραίτησή του ζητά το ΠΑΣΟΚ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το βίντεο που δημοσιεύτηκε, η αναφορά του Θάνου Ντόκου στις εκλογές και η απάντηση κυβερνητικών πηγών

Ποιοι διασώθηκαν τελευταία στιγμή από το ταχύπλοο που τυλίχθηκε στις φλόγες ανοιχτά της Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα άτομα περισυλλέχθηκαν σώοι από παραπλέον ιστιοφόρο πριν το πολυτελές σκάφος βυθιστεί στα ανοιχτά των Φλεβών.

Η Γρατσία υπερασπίζεται την Καρυστιανού για το ακίνητο που αγόρασε μέσω πλειστηριασμού: «Δεν υπάρχει κάτι κρυφό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η κυρία Καρυστιανού θέλει να είναι όλα στο φως, οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει και να τα δει  στο κτηματολόγιο» είπε η δικηγόρος και στενή συνεργάτιδα της προέδρου Ελπίδας για τη Δημοκρατία

Συνελήφθη 21χρονος οδηγός ταξί που χρέωσε τουρίστες 175€ από το «Ελ. Βενιζέλος» μέχρι το κέντρο της Αθήνας, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ποσό αυτό ήταν τετραπλάσιο από το προβλεπόμενο κόμιστρο της διαδρομής

Έτσι κλέβουν τα βενζινάδικα στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η απάτη στις αντλίες καυσίμων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες πληγές της ελληνικής αγοράς. Μπορεί οι έλεγχοι να έχουν ενταθεί και οι κυρώσεις να έχουν γίνει αυστηρότερες, όμως τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί.

Ελαφόνησος: «Λειτούργησα ενστικτωδώς και βούτηξα στη θάλασσα», λέει ο πλοιοκτήτης

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν λάθος», ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης – κολυμβητής της Ελαφονήσου

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Βασίλη Λεβέντη, «δεν είμαι βιολογικό του παιδί, αλλά είχα την τύχη να τον αποκαλώ πατέρα» είπε ο γιος του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, που πέθανε σε ηλικία 75 ετών ύστερα από προβλήματα υγείας

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο τέταρτος ύποπτος για τη φονική εμπρηστική επίθεση  – Σε σταθερή κατάσταση η Αφροδίτη Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, υπολείμματα των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιθέσεις