E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απελευθερώθηκε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

Η είδηση επιβεβαιώθηκε μέσω του δικηγόρου του

Δημοσίευση 11/6/2017 | 18:12

Απελευθερώθηκε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι απελευθερώθηκε από μια ένοπλη οργάνωση στη δυτική Λιβύη*, όπου παρέμενε κρατούμενος μετά την εξέγερση, το 2011, εναντίον του πατέρα του, Μουάμαρ Καντάφι, επιβεβαίωσε ένας δικηγόρος του.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ αποφυλακίστηκε στην πόλη Ζέντεν με βάση έναν νόμο περί αμνηστείας το οποίο πέρασε το (μη αναγνωρισμένο) κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, είπε ο δικηγόρος Χάλεντ αλ Ζαΐντι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έχει ήδη αναχωρήσει για κάποια άλλη πόλη, την οποία δεν αποκάλυψε για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το reuters, ο 44χρονος Σαΐφ ήταν το γνωστότερο από τα παιδιά του Καντάφι και κάποιοι τον θεωρούσαν πιθανότερο διάδοχο του πατέρα του. Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει σήμερα στη Λιβύη όπου αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις, κοινοβούλια και κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για την εξουσία. Ορισμένοι όμως στην ανατολική Λιβύη, όπου ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ ενισχύει τη θέση του, πίεζαν για την αποφυλάκισή του, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν και πάλι την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις προσωπικότητες του παλαιού καθεστώτος.

Η Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ Σαντίκ, που ήταν υπεύθυνη για την κράτηση του Σαΐφ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τον απελευθερώσει μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. "Επιβεβαιώνουμε ότι αναχώρησε από τη Ζεντέν την 14η ημέρα του Ραμαζανιού", δηλάδη την Παρασκευή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Το 2015 δικαστήριο της Τρίπολης είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Σαΐφ για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της εκτέλεσης διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά του πατέρα του.

Η πόλη Ζέντεν, που ενίσχυσε τον ρόλο της μετά την επανάσταση και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αρχές της Τρίπολης, είχε αρνηθεί να τον παραδώσει. Να σημειωθεί ότι ο Σαΐφ καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο ποιος όρους μπορεί να έθεσε η Ταξιαρχία για να απελευθερώσει τον κρατούμενο ο οποίος θεωρείτο ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί». Μια ανακοίνωση πάντως του στρατιωτικού και του δημοτικού συμβουλίου της Ζέντεν καταδίκαζε την απόφαση της αποφυλάκισής του χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία» απέναντι στο αίμα των μαρτύρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλος στο θρίλερ: Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Σέλι Κίτλεσον στο Ιράκ

Κόσμος Χτες
Η Κίτλεσον είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος με έδρα της Ρώμη

Τhe Sun: Φιάσκο με το Dragon που έστειλε η Βρετανία στην Κύπρο ‑Αποσύρεται λόγω τεχνικού προβλήματος

Κόσμος Χτες
Η Βρετανία είχε δεχθεί επικρίσεις για την αργή ανάπτυξή του στη Μεγαλόνησο - Έφτασε στην Κύπρο μετά από τρεις και πλέον εβδομάδες από το χτύπημα στο Ακρωτήρι

Πέθανε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου

Αθλητικά Νέα Χτες
«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο Ρουμάνος προπονητής

Εφιαλτική προσομοίωση: Τι θα συμβεί στα πρώτα 30 λεπτά αν οι ΗΠΑ κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο

Κόσμος Χτες
Μία μελέτη του 2019, εκτίμησε ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέθαιναν και 57,4 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν τις πρώτες ώρες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Το FBI προειδοποιεί: Μην εγκαταστήσετε αυτές τις εφαρμογές στα κινητά σας

Tech + Science Χτες
Η Κίνα πρώτη στη λίστα των επικίνδυνων εφαρμογών

Βόλος: Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν 54χρονο για ζημιά σε υδρορροή ύψους 150 ευρώ

Ελλάδα Χτες
O 50χρονος πατέρας και ο 21χρονος γιος συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου

Ιράν: Το καθεστώς σχηματίζει «ανθρώπινες αλυσίδες» σε γέφυρες ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες και απλώνοντας ένα τεράστιο εθνικό σύμβολο κατά μήκος του οδοστρώματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας

Fuel Pass 2026: Ποιοι θα πληρωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα και ποιοι όχι

Οικονομία Χτες
Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ΑΦΜ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ασχημα νέα για Λουτσέσκου: Πολλαπλά εγκεφαλικά και πνευμονική θρομβοεμβολή

Αθλητικά Νέα Χτες
Τα τελευταία νέα για την κατάσταση υγείας του Μιρτσέα Λουτσέσκου που έρχονται από τη Ρουμανία – Τα δυσάρεστα που «έδειξε» η αξονική στην οποία υποβλήθηκε.

Tι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την Ευρώπη από τις 10 Απριλίου

Κόσμος Χτες
Το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία από τις 10 Απριλίου 2026

Artemis II: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Tech + Science Χτες
Το πλήρωμα του Artemis II έγραψε ιστορία φτάνοντας μακρύτερα από κάθε άλλον άνθρωπο