E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρώτο εμβόλιο κατά της ηρωίνης

Σύντομα θα γίνει δοκιμή και σε ανθρώπους

Δημοσίευση 9/6/2017 | 11:29

Πρώτο εμβόλιο κατά της ηρωίνης

Αποτελεσματικό κρίθηκε μετά από δοκιμή σε μαϊμούδες ένα εμβόλιο που έφτιαξαν Αμερικανοί επιστήμονες, το οποίο μπλοκάρει την ευφορία που προκαλεί η ευφορία της ηρωίνης στον οργανισμό.

Είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ηρωίνης και οποιουδήποτε άλλου οπιοειδούς, που φθάνει σε αυτό το προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών. Είχαν προηγηθεί δοκιμές του σε τρωκτικά και ακολούθησε ο έλεγχός του σε μεγαλύτερα ζώα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Κιμ Τζάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of American Chemical Society, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο σύντομα θα δοκιμασθεί και σε ανθρώπους.

Το εμβόλιο «δουλεύει» εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα τμήμα του μορίου της ηρωίνης, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα ενάντια στην ηρωίνη και στις ψυχοδραστικές ουσίες της. Τα αντισώματα εξουδετερώνουν τα μόρια της ηρωίνης, εμποδίζοντάς τα να φθάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν το αίσθημα της ευφορίας.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι «φρενάροντας» αυτό το αίσθημα θα μειωθεί δραστικά η επιθυμία πολλών εθισμένων χρηστών να κάνουν ξανά και ξανά χρήση του επικίνδυνου ναρκωτικού.

Η ανάπτυξη του εμβολίου έχει αρχίσει εδώ και οκτώ χρόνια. Η χορήγησή του σε τρεις δόσεις σε τέσσερα πειραματόζωα (ρέζους μακάκους) δημιούργησε μια αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο αισθητό κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, αλλά διήρκεσε για πάνω από οκτώ μήνες. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειιες στις μαϊμούδες.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και στις δοκιμές σε ανθρώπους» δήλωσε ο Τζάντα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο παρελθόν είχαν δοκιμασθεί εμβόλια ενάντια σε άλλα ναρκωτικά απευθείας σε ανθρώπους, χωρίς να προηγηθούν ολοκληρωμένες δοκιμές σε μεγάλα ζώα και είχαν τελικά αποτύχει.

Το νέο εμβόλιο προορίζεται αποκλειστικά για την ηρωίνη και όχι για άλλα οπιοειδή ναρκωτικά ή οπιούχα αναλγητικά που προκαλούν εθισμό. Το επόμενο βήμα θα είναι οι ερευνητές να συνεργασθούν με κάποια φαρμακευτική εταιρεία για να κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του

Βραζιλία: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για την κοινή κηδεμονία των κατοικιδίων μετά το διαζύγιο

Κόσμος 02.04.2026
Τι προβλέπει ο νέος νόμος και ποιες οι εξαιρέσεις

Πανσέληνος Απριλίου: Απόψε το «ροζ φεγγάρι» ‑ Πώς πήρε το όνομά του

Ελλάδα 02.04.2026
Την Πέμπτη 2 Απριλίου αναμένεται να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό το ροζ φεγγάρι

Τι λέει ο CEO με το μαντρί στην ταράτσα στους Αμπελόκηπους ‑«Υπήρχε και κλιματισμός για το καλοκαίρι!»

Ελλάδα 02.04.2026
Απάντηση σε δημοσιεύματα που αφορούν τα ζώα που εντοπίστηκαν σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους δίνει εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη των ζώων

Η απάτη με τις «έξυπνες» κάμερες – Πώς να ξεχωρίσετε το αληθινό SMS από το Gov

Tech + Science 02.04.2026
Τι πρέπει να προσέξετε για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων

Το σημείο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 54χρονος, «βγήκε έξω και τον παρέσυρε το νερό», λέει φίλος του

Ελλάδα 02.04.2026
Eπιχείρησε να γαντζωθεί από τα κάγκελα στην αυλή του σπιτιού του

Διάγγελμα Τραμπ για πόλεμο στο Ιράν: «Πλησιάζει στο τέλος» – Προειδοποιεί για νέα σκληρά πλήγματα

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για «απαραίτητο πόλεμο» και ζητά από χώρες που εξαρτώνται από τα Στενά του Ορμούζ να «βρουν το θάρρος»