E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πράσινο» φως από το ΚΑΣ για την συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο

Θα δώσουν τελικά συναυλία οι Foo Fighters στο Ηρώδειο;

Δημοσίευση 7/6/2017 | 11:35

«Πράσινο» φως από το ΚΑΣ για την συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο

Θα δώσουν τελικά συναυλία οι Foo Fighters στο Ηρώδειο; Το ερώτημα που πλανάται εδώ και λίγους μήνες στο Διαδίκτυο απαντήθηκε χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε το σχετικό αίτημα. Μετά από αρκετή συζήτηση και επιφυλάξεις, τα μέλη του ΚΑΣ είπαν «ναι» στην προσωρινή παραχώρηση χρήσης του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού για την πραγματοποίηση συναυλίας του διάσημου συγκροτήματος στις 10 Ιουλίου 2017, αλλά και στην κινηματογράφηση-βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, που θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο γνωστής αμερικανικής ταξιδιωτικής εκπομπής.

Όπως έγινε γνωστό, η συναυλία δεν θα έχει εισιτήρια, αλλά μόνο προσκλήσεις, οι οποίες θα δοθούν σε φορείς, όπως στον Δήμο Αθηναίων και στο Υπουργείο Τουρισμού, ενώ για τη μαγνητοσκόπησή της θα χρησιμοποιηθούν διαφόρων τύπων κάμερες (κάποιες πάνω σε γερανούς τύπου Jimmy Jib). Το βίντεο θα προβληθεί από το αμερικανικό δίκτυο PBS/USA στο πλαίσιο της ταξιδιωτικής εκπομπής Landmarks Live in Concert, ενώ την ημέρα της συναυλίας θα γίνει ζωντανή αναμετάδοση τριών τραγουδιών με live streaming διάρκειας περίπου 10 λεπτών.

Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή αμερικανική εκπομπή, που την παρακολουθούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι. Την παρουσιάζει ο Chad Smith, ντράμερ των Red Hot Chili Peppers, ένα από τα πιο γνωστά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο. Όπως ανέφεραν οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, η εκπομπή, που ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, επιλέγει ως πυρήνα της τη συναυλία ενός δημοφιλούς τραγουδιστή ή συγκροτήματος σε κάποιο εμβληματικό μνημείο της περιοχής, όπως για παράδειγμα στο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία ή στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Παράλληλα, πλαισιώνεται από μια σειρά από συνεντεύξεις με καίριους ανθρώπους της κάθε χώρας σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου που θα προβληθεί τον Οκτώβριο θα είναι η Αθήνα, με πλάνα από την πόλη, τη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο, καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων και η υπουργός Πολιτισμού, οι οποίες θα γίνουν στην Αρχαία Αγορά, στην Ακρόπολη, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Σημειώνεται ότι η προσωρινή παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων για τις συνεντεύξεις θα συζητηθεί σε άλλο ΚΑΣ.

Η γνωμοδότηση δόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι αντιρρήσεις ήταν αρκετές. «Συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου μια συναυλία σκληρού ροκ;», «υπάρχει κίνδυνος για το Ηρώδειο από τον αρκετά βαρύ εξοπλισμό της διοργάνωσης;», «έχει ασφάλεια η χρήση drone πάνω από τα κεφάλια των θεατών;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, τέσσερα μέλη του οποίου έδωσαν αρνητική ψήφο, κυρίως με το σκεπτικό ότι η ασφάλεια και ο χαρακτήρας του μνημείου «επιζητούν» άλλου τύπου εκδηλώσεις.

Η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ήταν αρνητική («γιατί να μην χρησιμοποιηθεί κάποιος άλλος χώρος, πιο ταιριαστός και πιο μεγάλος από το Ηρώδειο;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε), προτείνοντας ωστόσο όρους στην περίπτωση που η συναυλία έπαιρνε την έγκριση του ΚΑΣ. Κάποιοι από αυτούς ήταν τα ντεσιμπέλ να μην ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια, τα οχήματα που θα μεταφέρουν τον εξοπλισμό να μην ζυγίζουν περισσότερο από 10 τόνους το καθένα και να μην χρησιμοποιηθεί drone για την κινηματογράφηση της συναυλίας.

Τελικά υπερίσχυσαν τα οφέλη από τις ανησυχίες, ενώ το drone δεν θα πετάξει πάνω από το Ηρώδειο για λόγους ασφαλείας, αλλά θα πάρει πλάνα από πιο μακριά, κάτι που πρότειναν και οι διοργανωτές. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η προβολή της Αθήνας και του μνημείου θα είναι τεράστια με το γεγονός να δίνει «νέα οπτική», όπως ανέφερε μέλος του Συμβουλίου, το οποίο θύμισε τη συναυλία των Pink Floyd το 1971 στο Αμφιθέατρο της Πομπηίας και την παραγωγή μουσικού ντοκιμαντέρ, που «έγραψε ιστορία». Εξάλλου, δεν θα παιχτούν τα πιο «άγρια» κομμάτια του συγκροτήματος, που έχει πολλούς θαυμαστές. Οι Foo Fighters δημιουργήθηκαν το 1994 στις ΗΠΑ από τον κιθαρίστα-πρώην ντάμερ των Nirvana, Ντέιβ Γκρολ, και θεωρείται η διάδοχη κατάσταση του περίφημου συγκροτήματος που άφησε εποχή. Η μουσική τους έχει περιγραφεί ως εναλλακτικό, μετα-γκραντζ και σκληρό ροκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο «σεληνιακό ρολόι» στον κόσμο

Tech + Science 13.01.2026
Η χρονομέτρηση στη Σελήνη παύει να είναι θεωρητικό ζήτημα

Ένας σπουδαίος δάσκαλος: Το Σάββατο απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας, τη Δευτέρα τον αποθέωσε το σχολείο

Αθλητικά Νέα 13.01.2026
Με την επιστροφή του στην τάξη, γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές του

«Η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν»: Αναφορές για οργανωμένες δολοφονίες πολιτών με εντολή Χαμενεΐ

Κόσμος 13.01.2026
Δολοφονίες πολιτών το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Iran International

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της έφεση της Μαρίν Λεπέν – Κρίνεται το πολιτικό της μέλλον

Κόσμος 13.01.2026
Στο εδώλιο σήμερα για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης

Τζαν Γιαμάν: «Ο τουρκικός τύπος μου φέρεται πάντα άσχημα» ‑ Αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός ηθοποιός

Κόσμος 13.01.2026
Η πρώτη ανάρτηση μετά τη σύλληψή του «Φτερωτού Θεού» στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά

Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: «Πουλούσε τα πράγματά της»

Ελλάδα 13.01.2026
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών

Γεωργιάδης για αγρότες: Τον παραδέχομαι τον Μητσοτάκη, έχει δείξει πολύ μεγάλη υπομονή

Πολιτική 13.01.2026
«Αυτό που επιδιώκουν είναι να στείλουμε τα ΜΑΤ για να λένε η κυβέρνηση μας δέρνει»

Ιράν: «Ίσως παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες αυτού του καθεστώτος», εκτιμά ο Μερτς

Κόσμος 13.01.2026
Η χώρα παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο διαδίκτυο εδώ και περισσότερες από 100 ώρες