E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάγνωση του καρκίνου εγκεφάλου πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Χάρη σε ανιχνεύσιμες πρωτεϊνικές αλλαγές

Δημοσίευση 4/6/2017 | 12:16

Διάγνωση του καρκίνου εγκεφάλου πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών που μεταδίδουν πληροφορίες από το ένα ανοσο-κύτταρο στο άλλο είναι αποδυναμωμένη στο αίμα των πασχόντων από καρκίνο του εγκεφάλου ήδη πέντε χρόνια πριν από την διάγνωση του καρκίνου, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.

Η διαπίστωση αυτή αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου, ελπίζουν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζούντιθ Σβαρτζμπαουμ, η μελέτη επικεντρώθηκσε στο γλοίωμα, που αναλογεί στο 80% των διαγνώσεων καρκίνου στον εγκέφαλο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών για τους συχνότερους τύπους γλοιώματος είναι 14 μήνες.

Τα συμπτώματα διαφέρουν αρκετά και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αλλαγές στον χαρακτήρα, θόλωση της όρασης και δυσκολία στην ομιλία. Κατά μέσο όρο ο καρκίνος διαγιγνώσκεται τρεις μήνες μετά την απαρχή των συμπτωμάτων, όταν ο όγκος συνήθως έχει εξελιχθεί αρκετά.

«Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τον όγκο σε πρώιμο στάδιο ώστε να έχουμε ελπίδες να παρέμβουμε ουσιαστικά. Αν κατανοήσουμε αυτά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του όγκου, ίσως μπορέσουμε να σχεδιάσουμε θεραπείες για την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου», εξηγεί η Δρ Σβαρτζμπαουμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης ελήφθησαν δείγματα αίματος από 974 άτομα, που οι μισοί τελικά στην πορεία διαγνώστηκαν με καρκίνο του εγκεφάλου στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η Δρ Σβαρτζμπαουμ εστίασε στον ρόλο των κυτοκίνων, των πρωτεϊνών που επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να προκαλέσουν ανοσοποιητικές αντιδράσεις.

Μελετήθηκαν σε βάθος 277 κυτοκίνες στα δείγματα αίματος και διαπιστώθηκε ότι μικρότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυτοκίνων στο αίμα των ανθρώπων που μετέπειτα εκδήλωσαν καρκίνο.

«Υπήρχε ξεκάθαρη αδυναμία στις αλληλεπιδράσεις της συγκεκριμένης ομάδας που εκδήλωσε καρκίνο στον εγκέφαλο και ίσως αυτό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη της νόσου», εξηγεί η ερευνήτρια και προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε σε βάθος τη δραστηριότητα των κυτοκίνων στον καρκίνο διότι μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ‘καλού’ στην καταπολέμηση του όγκου, ενώ μπορούν επίσης να υποστηρίζουν τον όγκο καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα».

Τέλος, εκτός από την αποδυναμωμένη αλληλεπίδραση των κυτοκίνων στο αίμα των μελλοντικών ασθενών με καρκίνο, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ομάδα κυτοκίνων που φαίνεται να παίζουν ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό στην ανάπτυξη του γλοιώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χτύπα μια πόρτα και πες πεθαίνει»: Λυγίζει και ξεσπά η αδελφή της Μυρτούς που έχασε τη ζωή της στο Αργοστόλι

Ελλάδα 16.04.2026
«Οι φταίχτες να πληρώσουν», λέει η αδελφή της 19χρονης - Δείτε το βίντεο

Ο Πάπας επιτίθεται στους «τυράννους» που ξοδεύουν δισεκατομμύρια για πολέμους

Κόσμος 16.04.2026
Η απάντηση του Πάπα μετά τη νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ

Κυψέλη: Ούτε τσιμέντο, ούτε αθηναϊκός σχιστόλιθος – Τι ήταν τελικά το υλικό που πλημμύρισε τους δρόμους

Ελλάδα 16.04.2026
Λόγω της διαρροής του υλικού στο οδόστρωμα, η κυκλοφορία διεκόπη

Κρήτη: Νεκρός άνδρας σε σπηλιά στα Φαλάσαρνα ‑ Εντοπίστηκε χωρίς ρούχα

Ελλάδα 16.04.2026
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς η σορός ενός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλία Φαλάσαρνα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τραγωδία στον Ισημερινό: Πάνω από 10 νεκροί μετά την πτώση λεωφορείου σε χαράδρα

Κόσμος 16.04.2026
Το δυστύχημα στον Ισημερινό έγινε κοντά στη Μογιετούρο, στην επαρχία Ασουάι των Ανδεων. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 20.

«Βόμβα» για τα καύσιμα των αεροσκαφών: «Η Ευρώπη ίσως έχει αποθέματα για μόλις 6 εβδομάδες»

Κόσμος 16.04.2026
«Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα πτήσεις να ακυρώνονται» δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ

Νέο ραντεβού ΗΠΑ ‑ Ιράν: «Αυξάνονται οι ελπίδες για το τέλος του πολέμου» λέει το Reuters

Κόσμος 16.04.2026
Οι εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή και οι συζητήσεις για ειρήνη στον Λίβανο - «Είμαστε αισιόδοξοι» αναφέρουν οι ΗΠΑ

Γεωργιάδης: «Έγιναν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, η Μυρτώ είχε φτάσει στο νοσοκομείο με τις τελευταίες της ανάσες»

Ελλάδα 16.04.2026
«Για την υπόθεση της ατυχούς Μυρτούς από την Κεφαλλονιά και τις καταγγελίες περί ελλείψεως ιατρών από τα ΤΕΠ, μίλησε προς ολίγου με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ»

Ο Μαμντάνι ξεκινά να υλοποιεί τα σχέδιά του για φορολόγηση των πλουσίων

Κόσμος 16.04.2026
Τι προβλέπει ο φόρος «pied-à-terre» για πολυτελείς κατοικίες εκατομμυριούχων στη Νέα Υόρκη

Πτολεμαΐδα: Νεκρή εκπαιδευτικός σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής

Ελλάδα 16.04.2026
Φέρεται να βρέθηκε σημείωμα στο σημείο που εντοπίστηκε νεκρή