E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διάγνωση του καρκίνου εγκεφάλου πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Χάρη σε ανιχνεύσιμες πρωτεϊνικές αλλαγές

Δημοσίευση 4/6/2017 | 12:16

Διάγνωση του καρκίνου εγκεφάλου πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών που μεταδίδουν πληροφορίες από το ένα ανοσο-κύτταρο στο άλλο είναι αποδυναμωμένη στο αίμα των πασχόντων από καρκίνο του εγκεφάλου ήδη πέντε χρόνια πριν από την διάγνωση του καρκίνου, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές.

Η διαπίστωση αυτή αναμένεται στο μέλλον να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου, ελπίζουν οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE η επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζούντιθ Σβαρτζμπαουμ, η μελέτη επικεντρώθηκσε στο γλοίωμα, που αναλογεί στο 80% των διαγνώσεων καρκίνου στον εγκέφαλο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών για τους συχνότερους τύπους γλοιώματος είναι 14 μήνες.

Τα συμπτώματα διαφέρουν αρκετά και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αλλαγές στον χαρακτήρα, θόλωση της όρασης και δυσκολία στην ομιλία. Κατά μέσο όρο ο καρκίνος διαγιγνώσκεται τρεις μήνες μετά την απαρχή των συμπτωμάτων, όταν ο όγκος συνήθως έχει εξελιχθεί αρκετά.

«Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τον όγκο σε πρώιμο στάδιο ώστε να έχουμε ελπίδες να παρέμβουμε ουσιαστικά. Αν κατανοήσουμε αυτά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του όγκου, ίσως μπορέσουμε να σχεδιάσουμε θεραπείες για την αναστολή της ανάπτυξης του όγκου», εξηγεί η Δρ Σβαρτζμπαουμ.

Στο πλαίσιο της μελέτης ελήφθησαν δείγματα αίματος από 974 άτομα, που οι μισοί τελικά στην πορεία διαγνώστηκαν με καρκίνο του εγκεφάλου στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η Δρ Σβαρτζμπαουμ εστίασε στον ρόλο των κυτοκίνων, των πρωτεϊνών που επικοινωνούν μεταξύ τους και με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να προκαλέσουν ανοσοποιητικές αντιδράσεις.

Μελετήθηκαν σε βάθος 277 κυτοκίνες στα δείγματα αίματος και διαπιστώθηκε ότι μικρότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυτοκίνων στο αίμα των ανθρώπων που μετέπειτα εκδήλωσαν καρκίνο.

«Υπήρχε ξεκάθαρη αδυναμία στις αλληλεπιδράσεις της συγκεκριμένης ομάδας που εκδήλωσε καρκίνο στον εγκέφαλο και ίσως αυτό παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του όγκου και την εξέλιξη της νόσου», εξηγεί η ερευνήτρια και προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε σε βάθος τη δραστηριότητα των κυτοκίνων στον καρκίνο διότι μπορούν να παίξουν τον ρόλο του ‘καλού’ στην καταπολέμηση του όγκου, ενώ μπορούν επίσης να υποστηρίζουν τον όγκο καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα».

Τέλος, εκτός από την αποδυναμωμένη αλληλεπίδραση των κυτοκίνων στο αίμα των μελλοντικών ασθενών με καρκίνο, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια ομάδα κυτοκίνων που φαίνεται να παίζουν ρόλο ιδιαίτερα σημαντικό στην ανάπτυξη του γλοιώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία – Αργεντινή 1‑0: Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Φούριας Ρόχας

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο Φεράν Τόρες σκόραρε στο 106` της παράτασης και χάρισε στην Ισπανία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, σε έναν τελικό όπου η «Φούρια Ρόχα» κυριάρχησε απόλυτα.

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα αναμένεται να φθηνύνουν από τον Σεπτέμβριο

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Μετά τη λήξη του πλαφόν, τίθεται σε ισχύ συμφωνία πάγωματος τιμών σε 2.000 προϊόντα για Ιούλιο-Αύγουστο, με νέες μειώσεις να προγραμματίζονται από το φθινόπωρο.

Η Αγκυρα αντιδρά στην αναστολή λειτουργίας 11 σχολείων στη Θράκη και επαναφέρει τους ισχυρισμούς περί «τουρκικής μειονότητας»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για καταπιεστικές αποφάσεις και πρακτικές που συνιστούν παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τροχαίο στη Χαλκιδική: Καταγγελίες για πλαστό έρανο για την επιστροφή των σορών στη Μολδαβία, αύριο θα επιχειρήσουν οι γιατροί να ξυπνήσουν την 7χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφτασε στη Θεσσαλονίκη η θεία που θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού - Η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή του παιδιού σκοτώθηκαν όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με βυτιοφόρο στη Χαλκιδική

Μουντιάλ 2026: Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει η ομάδα που θα σηκώσει την κούπα

E-Daily 3.Left Χτες
Η FIFA διαθέτει φέτος τεράστια ποσά για τους νικητές - ο πρωταθλητής κόσμου θα φύγει με 37,1 εκατ. ευρώ, ενώ και ο φιναλίστ εξασφαλίζει κέρδος ρεκόρ.

Μελόνι για τον κοσμηματοπώλη‑δολοφόνο: «Ποιος μπορεί να κρίνει τον φόβο του ανθρώπου;»

Κόσμος Χτες
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος στον Μάριο Ροτζιέρο, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 χρόνια και 9 μήνες για τη δολοφονία δύο ληστών.

Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στην κορυφή: Πρώτος τίτλος μετά από 17 μήνες στο Γκστάαντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Έλληνας τενίστας επικράτησε του Κολινιόν με 2-1 σετ στον τελικό του ATP 250 στην Ελβετία και κατέκτησε τον 13ο τίτλο της καριέρας του.

Σοκαριστικό βίντεο: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τούμπαρε μετά από σύγκρουση με ΙΧ στα Χανιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ασθενοφόρο μετέφερε ασθενή με ανακοπή - ένας διασώστης τραυματίστηκε με κατάγματα στον θώρακα, ο ασθενής κατέληξε και τα αίτια ερευνά η Τροχαία Χανίων.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Σελίνια της Σαλαμίνας

Ελλάδα Χτες
Μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου - Οκτώ αεροσκάφη και ελικόπτερο επιχειρούν από αέρος

Ο Μέσι «μίλησε» πριν τον τελικό του Μουντιάλ ‑ το μήνυμα που συγκλόνισε εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αρχηγός της Αργεντινής ανάρτησε συγκινητικό μήνυμα λίγες ώρες πριν τον τελικό με την Ισπανία, εστιάζοντας στη διαδρομή της ομάδας και όχι στο τρόπαιο.

Ινδία: Πώς σχεδίασε η σύζυγος τον «τέλειο» θάνατο του άνδρα της με δηλητηριώδες φίδι

E-Daily 3.Left Χτες
Η 32χρονη Νταμίνι, μαζί με τον εραστή της και δύο γητευτές φιδιών, φέρεται να νάρκωσε τον σύζυγό της και στη συνέχεια άφησε κράιτ να τον δαγκώσει ώστε ο θάνατος να μοιάζει με ατύχημα.

Τελικός Μουντιάλ 2026: Efood και Wolt σταματούν τις παραδόσεις – Από τι ώρα και γιατί

Ελλάδα Χτες
Οι διανομείς των δύο μεγάλων πλατφορμών κηρύσσουν στάση εργασίας από τις 19:00 έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 20χρονου συναδέλφου τους.