E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μοσκοβισί: Να πάψει να ορίζεται η μοίρα της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Το Eurogroup πρέπει να λογοδοτεί

Δημοσίευση 1/6/2017 | 18:13

Μοσκοβισί: Να πάψει να ορίζεται η μοίρα της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη-μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας και επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ-, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

«Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, ο Π.Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Μετά την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, οι οικονομίες της ευρωζώνης θα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που θα έχει το ευρώ στο μέλλον της ΕΕ των 27», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν αποφασιστικά βήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να κάνουν πιο ισχυρή την ΟΝΕ.

Όπως ανέφερε, φέτος διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Τέξας: Στους 107 οι νεκροί

Κόσμος 08.07.2025
Την Παρασκευή μεταβαίνει στην περιοχή ο Τραμπ

Οργή της οικογένειας του 21χρονου ΟΥΚα που έχασε τη ζωή του στην εκπαίδευση: «Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε ατομικό καψόνι»

Ελλάδα 08.07.2025
Για «εν ψυχρώ δολοφονία» του στρατιώτη Αλέξανδρου Κετίκογλου που έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2024, κάνει λόγο η οικογένειά του μέσω των δικηγόρων της

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στη Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων

Κόσμος 08.07.2025
Οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων

Μεταναστευτικό ‑ Αναβρασμός: Ο Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και τον Πλεύρη

Ελλάδα 08.07.2025
Η κυβέρνηση Χαφτάρ χαρακτήρισε τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ανεπιθύμητους

Εικόνες Αποκάλυψης από την πυρκαγιά κοντά στη Μασσαλία

Κόσμος 08.07.2025
Έκλεισε το αεροδρόμιο, δείτε βίντεο

«Πόλεμος» των δύο οικογενειών στη δίκη για τον φόνο της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 08.07.2025
«Τι κάνατε για να προστατεύσετε το κορίτσι σας από τον γιο μου;»

Σάλος στην Κίνα με τον «Κόκκινο Θείο»: Μεταμφιεζόταν σε γυναίκα και βρισκόταν ερωtικά με άνδρες

Κόσμος 08.07.2025
Kατέγραφε κρυφά τις συνευρέσεις του με πάνω από 1.000 άνδρες

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Μεγάλα κεφάλια είναι από πίσω της» – Αποκάλυψη… βόμβα από τη μητέρα της

Ελλάδα 08.07.2025
Η Πόπη Αναγνωστοπούλου, μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου, απαντά σχετικά με τις διαδικτυακές απειλές που δεχόταν αλλά και τη σύλληψη της κόρης της, για τη δολοφονία τριών βρεφών

Θεσσαλονίκη: Με πρόστιμο 50.000 ευρώ τη γλίτωσε ο κακοποιός που βασάνισε και σκότωσε γατάκι

Ελλάδα 08.07.2025
Αν και ο Νόμος 4830/2021 είναι σαφής και προβλέπει πολυετή κάθειρξη για τέτοια κακουργήματα, για ακόμη μια φορά ο ένοχος τη γλιτώνει με ένα «υψηλό» πρόστιμο