E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μοσκοβισί: Να πάψει να ορίζεται η μοίρα της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Το Eurogroup πρέπει να λογοδοτεί

Δημοσίευση 1/6/2017 | 18:13

Μοσκοβισί: Να πάψει να ορίζεται η μοίρα της Ελλάδας πίσω από κλειστές πόρτες

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι για να ενισχυθεί η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τα κράτη-μέλη πρέπει, μεταξύ άλλων, να δεχθούν να μοιράζονται περισσότερες αρμοδιότητες και αποφάσεις για θέματα της ζώνης του ευρώ, μέσα σε ένα κοινό νομικό πλαίσιο.

«Η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας και επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία στο μέλλον ενός ταμείου της ζώνης του ευρώ -ενδεχομένως με έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ-, καθώς και το διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, μόνιμης απασχόλησης.

Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

«Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, ο Π.Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς ισχυρή και σταθερή ευρωζώνη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Μετά την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, οι οικονομίες της ευρωζώνης θα αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Αυτό υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που θα έχει το ευρώ στο μέλλον της ΕΕ των 27», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έλαβαν αποφασιστικά βήματα κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης και να κάνουν πιο ισχυρή την ΟΝΕ.

Όπως ανέφερε, φέτος διανύουμε την πέμπτη συνεχή χρονιά ανάπτυξης στην Ευρώπη και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή κακοκαιρία την Τετάρτη: 7 περιοχές σε επιφυλακή με καταιγίδες, 10 μποφόρ και πλημμυρικό κίνδυνο

Καιρός 28.03.2026
Δύο σενάρια για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού - το πιο δύσκολο «χτυπά» Αττική, Πελοπόννησο και Θεσσαλία

Ανασύρθηκε η σορός του 34χρονου δύτη από το «Πηγάδι του Διαβόλου» στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Ελλάδα 28.03.2026
Επτά εξειδικευμένοι σπηλαιοδύτες ολοκλήρωσαν το Σάββατο την επιχείρηση ανάσυρσης, ενώ από νωρίς το πρωί βρέθηκε στην περιοχή η οικογένεια του άτυχου δύτη.

Κλείνει στις 14:00 ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα λόγω αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Ελλάδα 28.03.2026
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός των Γραμμών 2 και 3 κλείνει μία ώρα πριν τη συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Βρετανία: Αφγανός μετανάστης καταδικάστηκε σε 15 χρόνια για βιασμό 12χρονης που έπαιζε στις κούνιες

Κόσμος 28.03.2026
Ο 23χρονος Αχμάντ Μουλαχίλ συνέλαβε και βίασε την ανήλικη στο Νιούνιτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αιτών άσυλο.

Βρέφος Πύργου: «Το δάγκωναν τα ξαδέρφια του, έπεσε από το καρότσι» – Οι δικαιολογίες της 18χρονης μητέρας

Ελλάδα 28.03.2026
Ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου αποκάλυψε τους ισχυρισμούς της μητέρας, ενώ οι γιατροί διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «κάτι περίεργο συνέβαινε».

Συναγερμός για iPhone και iPad: Διέρρευσαν προηγμένα εργαλεία hacking – Τι πρέπει να κάνετε τώρα

Tech + Science 28.03.2026
Τα εργαλεία Coruna και DarkSword κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο στοχευμένων επιθέσεων ακόμα και από λιγότερο έμπειρους χάκερ.

Κακοκαιρία Deborah: Πού θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες – Συναγερμός για 5 περιοχές

Καιρός 28.03.2026
Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων - νέα κακοκαιρία αναμένεται από την 1η Απριλίου.

Νοέλια Καστίγιο: Τρεις βιασμοί, παραπληγία και ευθανασία στα 25 – «Θέλω να σταματήσω να υποφέρω»

Κόσμος 28.03.2026
Η 25χρονη Ισπανίδα επέλεξε να φύγει από τη ζωή μόνη της σε κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας από την οικογένειά της να αποχωρήσει πριν της χορηγηθεί η θανατηφόρα ένεση.

Πάτρα: Η 18χρονη μητέρα του κακοποιημένου βρέφους είναι εκ νέου έγκυος χωρίς να το γνωρίζει

Ελλάδα 28.03.2026
Το 10 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται στο Καραμανδάνειο με εγκαύματα, δαγκωματιές και πολλαπλά κατάγματα - η μητέρα κρατείται και αναμένεται ιατροδικαστική έκθεση.

Αχαΐα: Τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι – Χτυπούσαν τη μητέρα μπροστά στην 15χρονη κόρη της

Ελλάδα 28.03.2026
Οι ληστές άσκησαν σωματική βία για να αποσπάσουν τον κωδικό χρηματοκιβωτίου, ενώ η ανήλικη παρακαλούσε: «Σας παρακαλώ μη την χτυπάτε».

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Εκατέρωθεν πυρά στον 2ο μήνα – Τραυματίες Αμερικανοί στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία

Κόσμος 28.03.2026
Νεκρός και τραυματίες από ιρανικό πλήγμα στο Τελ Αβίβ, ενώ ο Ρούμπιο εκτιμά ότι οι στόχοι των ΗΠΑ θα επιτευχθούν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Fuel Pass 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Τα 5 βήματα για την αίτηση και πόσα ευρώ δικαιούστε

Οικονομία 28.03.2026
Η πλατφόρμα στο gov.gr αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να γίνουν πριν τα μέσα Απριλίου.