E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν πλήρωσαν εισφορές 1,7 εκ. στον ΕΦΚΑ

Απίστευτη απάτη και πλαστογραφίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου

Δημοσίευση 25/5/2017 | 15:06

Δεν πλήρωσαν εισφορές 1,7 εκ. στον ΕΦΚΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα χθες (24/05/2017), συνολικά 5 ημεδαποί και συγκεκριμένα 47χρονος και 41χρονη που είναι και αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, δύο 51χρονοι και 32χρονος.

Στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα, από τα οποία το ένα κρατείται σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και μεθοδικών ερευνών αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε όλο τα πλέγμα των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της.

Πώς δρούσε η σπείρα

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι η 41χρονη μαζί με τον 47χρονο - ηγετικά στελέχη της οργάνωσης - διατηρούσαν εταιρεία και προέβαιναν με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της, σε «εταιρείες αχυρανθρώπων», εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο, διότι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να εργάζονται για τα συμφέροντα της αρχικής εταιρείας.

Με τη διαδικασία αυτή οι εικονικές εταιρείες υπερχρεώνονταν με οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στις Δ.Ο.Υ, ενώ εγκαταλείπονταν αδρανείς χωρίς να προβαίνουν σε διακοπή τις δραστηριοτήτων τους.

Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό του (1.723.758,76€) , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι.

Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους (116.667,88€), ποσό που αποτελεί και την ζημία στις Δ.Ο.Υ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (κυρίως ΦΜΥ, ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος).

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα γραφεία των συλληφθέντων, καθώς και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του 41χρονου αρχηγικού μέλους κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και φορολογικών παραστατικών, σφραγίδες από τις οποίες μία με το εντύπωμα του Ο.Α.Ε.Δ., ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητά τηλέφωνα, πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου κ.α.

Επίσης στην κατοχή ενός από τους 51χρονους βρέθηκε Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, που έφερε φωτογραφία του και στοιχεία έτερου ατόμου, το οποίο αποτελεί προϊόν υφαρπαγής, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες του είχαν επιβληθεί αντίστοιχα, κάθειρξη (7) ετών και φυλάκιση (2) ετών και (6) μηνών για ποινικές υποθέσεις κλοπής και υπεξαίρεσης.

Επιπλέον στην κατοχή του 32χρονου βρέθηκαν και τρία κομμάτια ναρκωτικών δισκίων, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη επτά (7) ετών για υπόθεση ληστείας.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left 12.05.2026
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

Πολιτική 12.05.2026
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα 12.05.2026
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία 12.05.2026
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%