E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παπαδημούλης: Στόχος η οριστική έξοδος από τα μνημόνια το 2018

«Χρειαζόμαστε επίσης ευέλικτη συνεργασία και κατανόηση»

Δημοσίευση 15/5/2017 | 18:36

Παπαδημούλης: Στόχος η οριστική έξοδος από τα μνημόνια το 2018

Η οριστική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο καταλανικό δίκτυο ενημέρωσης «VilaWeb», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ από το 2010 και μετά. Κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ δεν βρέθηκε σε παρόμοια θέση στο παρελθόν, να έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και διαρκή ύφεση, και την ίδια στιγμή να κυβερνάται από τις διεφθαρμένες και πλήρως αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτές οι προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως τελικό στόχο την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018, και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Παπαδημούλης απαντά ότι είναι τρεις οι βασικές προκλήσεις και εξηγεί:

Πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική και οικονομική ατζέντα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και να προτείνουμε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Δεύτερον, οφείλουμε να θωρακίσουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις.
Τρίτον, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το προσφυγικό ζήτημα, να δείξει αλληλεγγύη και να «μοιράσει τα βάρη» μεταξύ των κρατών-μελών, αποδομώντας παράλληλα την λαϊκιστική και ακροδεξιά ρητορική, που έχει ως μοναδικό στόχο την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή στις εθνικιστικές συγκρούσεις του 1940.

Σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στις πολιτικές διαδικασίες, επισημαίνει ότι είναι τρεις οι βασικές προτεραιότητες:

Πρώτον, να ενισχύσουμε τα «κανάλια» επικοινωνίας και διάχυσης της ενημέρωσης για το έργο που επιτελούμε.

Δεύτερον, να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στην Κομισιόν, ώστε να αξιοποιήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση.

Τρίτον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και την επιρροή των συμμετοχικών εργαλείων, όπως η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ECI).

Για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας λέει ότι «παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ο κ. Μακρόν είναι ευρωπαϊστής και αντίθετος στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και τονίζει την ανάγκη η Γαλλία υπό την ηγεσία του να ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα του καταλανικού δημοψηφίσματος ο κ. Παπαδημούλης απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα κρατών-μελών, ή άλλων τρίτων κρατών και σημειώνει: «Αυτό που με σαφήνεια υποστήριξα είναι ότι χρειαζόμαστε εκτενή διάλογο, με καθαρές προτάσεις, και χωρίς προκαταλήψεις, για τόσο σημαντικά ζητήματα. Χρειαζόμαστε επίσης ευέλικτη συνεργασία και κατανόηση. Ο διάλογος είναι η «λέξη-κλειδί», και αυτό υποστήριζε πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγρίνιο: Συνελήφθη 49χρονη ‑ Κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα της

Ελλάδα 07.11.2025
Συνελήφθη 49χρονη που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τον πατέρα της στο σπίτι τους στο Αγρίνιο.

Ληστεία στον Αλιάκμονα: «Ο γιος μου άρπαξε το όπλο του ληστή δεν είχε πιάσει ξανά όπλο στη ζώη του»

Ελλάδα 07.11.2025
Οι αστυνομικές αρχές διερευνούν την υπόθεση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ο δράστης να εμπλέκεται και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις στην περιοχή

Καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του

Ελλάδα 07.11.2025
Τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 ευρώ

Κέντημα και πλέξιμο το νέο μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο

Ελλάδα 07.11.2025
Μέρος του πλαισίου «Πολιτιστική Παιδεία – Εργαστήρια Δημιουργίας και Χειροτεχνίας»

Σκούρτα Βοιωτίας: Ανδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και με χειροπέδες μέσα σε αυτοκίνητο

Ελλάδα 07.11.2025
Την υπόθεση ανέλαβε το ελληνικό FBI - Το αυτοκίνητο είχε πλαστές πινακίδες και είχε κλαπεί από περιοχή της Αττικής

ΗΠΑ: Αναταράξεις στα αμερικανικά αεροδρόμια ‑ Ακυρώθηκαν 1.000 πτήσεις

Κόσμος 07.11.2025
Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αμερικανικά αεροδρόμια

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Τουρνάς

Πολιτική 07.11.2025
Eίχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό

Γερμανός Στρατηγός προεδοποιεί: «Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αύριο!»

Κόσμος 07.11.2025
Δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας στη Συμμαχίαα από το 2029 έαν συνεχιστούν οι προσπάθειές της για εξοπλισμό

Αϊβάζογλου: «Oμάδα από την Αθήνα στις 12 μόνιμες του NBA Europe»

Αθλητικά Νέα 07.11.2025
O Έλληνας γενικός διευθυντής του ΝΒΑ Europe, Γιώργος Αϊβάζογλου, αποκάλυψε ότι η νέα διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα το 2027

Παιδοκτόνος δολοφονήθηκε μέσα στο κελί του από 3 συγκρατούμενούς του

Κόσμος 07.11.2025
Για τον θάνατο του παιδιού καταδικάστηκε και η μητέρα του σε εξαετή ποινή κάθειρξης