E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Συνθηκολόγηση» ΔΝΤ – Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ένας «χρυσός συμβιβασμός»

Δημοσίευση 12/5/2017 | 08:46

«Συνθηκολόγηση» ΔΝΤ – Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ένας «χρυσός συμβιβασμός» μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας φαίνεται πως έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το CNN.

Το Ταμείο αποδέχεται πλέον πως οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016 «ευθυγραμμίζονται» με την αξιόπιστη στρατηγική που ζητά για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ η γερμανική πλευρά φέρεται να αποδέχεται τον λεπτομερέστερο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που είχε αποφασίσει στις 24 Μάιου 2016 η Ευρωομάδα.

Τον συμβιβασμό αυτό αποκάλυψε στο CNN, πηγή από την Ουάσιγκτον. «Το αίτημα του ΔΝΤ για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου του 2016», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο ανέφερε πως «προκειμένου να υπάρξει περισσότερη αξιοπιστία στη στρατηγική για το χρέος της Ελλάδας, απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων όσον αφορά στον τύπο και το εύρος της ανακούφισης του χρέους που αναμένεται».

Πλέον ο συμβιβασμός του Ταμείου με την Γερμανία οδήγησε αφενός την Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της να κάνουν πίσω στο θέμα των πρόσθετων παρεμβάσεων για το χρέος αφετέρου ανάγκασε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δεχθεί την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα προεκλογικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 είναι δυνατόν να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες. Για παράδειγμα με την αξιοποίηση των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσαν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3,4%, από τον ESM.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 1,25%.

Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016 προέβλεπε ακόμη τη δυνατότητα μεταφοράς στον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, ώστε να επέλθει μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.


Ακόμη, η απόφαση προέβλεπε την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να δανείζεται με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Σήμερα όταν ο ESM δανείζεται για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, η χώρα πληρώνει το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ESM. Αν ισχύσει η μεσοπρόθεσμη παρέμβαση η χώρα θα πληρώνει το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε απευθείας ο ESM και το οποίο είναι αρκετά πιο χαμηλό.

Η απόφαση της Ευρωομάδας προέβλεπε ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, όπως π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης ή για τον EFSF.


Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup , το πνεύμα της οποίας γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΔΝΤ, αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση). Μάλιστα, η Ευρωομάδα ξεκαθάρισε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον θεσμοί και Eurogroup αξιολογήσουν στο τέλος του ελληνικού προγράμματος πως αυτό εφαρμόσθηκε άρτια.

Τι κερδίζει και τί χάνει η Ελλάδα

Τα κέρδη και οι απώλειες της Ελλάδος από το συμβιβασμό ΔΝΤ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος είναι, εν πολλοίς, εμφανή.


Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται το ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 8 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα δάνεια του Ιουλίου και θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συντάξει μια θετική έκθεση προόδου για το ελληνικό χρέος εντάσσοντας τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πριν αυτό εκπνεύσει.

Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε περισσότερο για το χρέος από όσα είχε λάβει το Μάιο του 2016 και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη του 2018 και εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί ενδιάμεσα με ακρίβεια. Αυτό σημαίνει πως στις αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν τους επομένους 14 μήνες έως τη λήξη του προγράμματος θεσμοί και Eurogroup θα ασκούν διαρκείς πιέσεις επικαλούμενοι τις αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Ο 26χρονος Έλληνας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Τι είπε στην ομολογία του ο 26χρονος κατηγορούμενος - Διατάχθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση

Συναγερμός με νοροϊό στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο λιμάνι του Μπορντό

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας 90χρονος επιβάτης είχε πεθάνει και περίπου 50 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νοροϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στο Game 5 και αποθέωσε τον δικηγόρο του που βρήκε τον τρόπο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Στη Βαλένθια βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενόψει του Game 5 με την Βαλένθια, αν και παραμένει τιμωρημένος από την Euroleague για ένα ακόμα παιχνίδι

Παρενόχληση του Ocean link από τουρκική πυραυλάκατο μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Κατά τη διάρκεια εργασιών πόντισης καλωδίου - Από την ελληνική πλευρά, απάντησε η φρεγάτα «Αδρίας»

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες στο Περιστέρι – Συνελήφθησαν οι γονείς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία

Τέλος στα σχέδια κατασκευής του Trump Tower στην Χρυσή Ακτή, καθώς η επωνυμία θεωρείται «τοξική για τους Αυστραλούς»

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Τι αναφέρει η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο

Ατομο έπεσε στις ράγες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Το συμβάν δημιούργησε προβλήματα στην λειτουργία της Γραμμής 1

Αγρια επεισόδια στα VIP του Αλ Νασρ‑Αλ Χιλάλ: Ξύλο με κοντάρια και εκτοξευόμενα ποτήρια, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται φίλοι της Αλ Νασρ που βρίσκονται σε σουίτα να δέχονται επίθεση όταν τους... περικύκλωσαν οπαδοί της Αλ Χιλάλ

Ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει το σχέδιο κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του

Ξαφνικό «λουκέτο» σε σχολεία στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι γονείς είχαν ήδη ενημερωθεί από τις σχολικές μονάδες

Νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες: Οι ημερομηνίες κλειδιά

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
72 δόσεις, εξωδικαστικό και προστασία κατοικίας