E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα

Δημοσίευση 15/5/2017 | 00:12

Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 24/5/2017 έως 31/5/2017
ΜΑΙ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ): Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, τηλ. 210 80 19 975, email: [email protected], http://www.iett.gr

Η Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00-22.00. Η διάρκειά της είναι από 24 έως 31 Μαΐου. Το ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη 10.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα, 10.00-17.00, Τρίτη 10.00-20.00, Τετάρτη 10.00-17.00. Την Τρίτη 30 Μαΐου στις 18.00-20.00 θα γίνει ξενάγηση από τον ίδιο τον ζωγράφο.

Ο Γιώργος Σιγάλας παρουσιάζει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή τη δέκατη ένατη ατομική του έκθεση με τίτλο: «Ζόρικος Καιρός». Εκτίθεται για πρώτη φορά η πλήρης σειρά με τα 79+3 έγχρωμα σχέδια και τα 79+3 ποιήματά του, που αποτέλεσαν τη συλλογή, πρόσφατης κυκλοφορίας, του ομότιτλου βιβλίου του (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).

Ο Γιώργος Σιγάλας γεννήθηκε στον Αϊ-Στράτη και ζει στην Κηφισιά. Είναι ζωγράφος, χαράκτης, διδάκτορας στη Διδακτική της Τέχνης, συγγραφέας και ποιητής. Δίδαξε στη Δ/μια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή, ιστορικός τέχνης, έγραψε για το έργο του: «Παρόλο που τα σχέδια αυτά σε μικρή φόρμα είναι φτιαγμένα με αρκετά χρώματα και σαν εικόνες έχουν πληρότητα, θυμίζουν ένα είδος δημιουργίας του 18ου 19ου αιώνα –σπάνιες πλέον στο ρεπερτόριο των ζωγράφων. Τις ονόμαζαν “dessins à trois crayons” σχέδια με τρία χρώματα. Στο σύνολό τους τα έργα του Σιγάλα έχουν σχέση με εκείνους τους καλλιτέχνες που διέπρεψαν στο πήγαινε-έλα από το σχέδιο στο κείμενο κι απ’ το κείμενο στην παρτιτούρα, όπως ο Κλεέ, ο Μισώ, ο Αντονέν Αρτώ αλλά και ο Βολς, που κατάφεραν μέσα στα όρια του “μικρού” να κάνουν ένα “μεγάλο έργο”. Αυτό που τα αναδεικνύει ως κλασικά είναι, κυρίως, το γεγονός ότι έχουν επιφάνεια ομοιογενή χωρίς επικολλήσεις, γδαρσίματα, ξυσίματα, χωρίς άλλου είδους υλικά, τα θέματα δεν ξεφεύγουν από τα συνήθη της παραστατικής τέχνης και δεν έχουν σκοπό να μας προκαλέσουν άπωση ή αρνητικά αισθήματα. Απεναντίας, επιδιώκουν τη σαγήνη της ωραιότητας. Τα γράμματα που συνοδεύουν την εικόνα δεν είναι τυχαία, ούτε σπαράγματα φράσεων. Είναι τελειωμένα δικά του ποιήματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παράσταση, που παρ’ όλα τα, ας πούμε “ταπεινά” της μέσα, είναι πληθωρική και “βγαίνει” έξω από τα όριά της. Κοιτώντας τα σχέδιά του σε διακατέχει ένα αίσθημα θερμότητας. Νιώθεις τη ζέστη των δακτύλων που άγγιξαν το χαρτί, την υλικότητα του μολυβιού που σούρθηκε στην επιφάνεια και διοχέτευσε ενέργεια. Κι αυτό είναι μια ένθερμη αντίδραση, ένα αντίδοτο απέναντι στην ψυχρότητα του τεχνολογικού κόσμου, ένα κάλεσμα στην ωραιότητα και στις πνευματικές αξίες που τόσο απερίσκεπτα, τόσο επικίνδυνα τείνουν να ξεχαστούν.»

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ) στεγάζεται σε ένα κτήριο στο κέντρο της Κηφισιάς και ιδρύθηκε το 1999 από τον δικηγόρο και συλλέκτη Φίλιππο Τσιχριτζή με κύριο σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των εικαστικών τεχνών. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει συστηματική δράση, για να αποτελέσει έναν ενεργό και δραστήριο πολιτιστικό πυρήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

11ο Edessa Short Film Festival: Η μαγεία του κινηματογράφου επιστρέφει στην πόλη των νερών

Φεστιβάλ 18.06.2026
4 & 5 Ιουλίου 2026 - Cine Καταρράκτες, Περιοχή Μύλοι, Έδεσσα - Είσοδος Ελεύθερη

Οι Σκιαδαρέσες στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χιούμορ και αυθεντική ενέργεια

Μουσική 18.06.2026
Το αγαπημένο μουσικό σχήμα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία την Πέμπτη 25 Ιουνίου

Ο 12ος Πίθηκος στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών – Παρουσιάζει ζωντανά το «Ζούγκλα»

Μουσική 18.06.2026
Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ελληνικής hip hop σκηνής ανεβαίνει στη σκηνή της Σταυρούπολης την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026.

ΜΠΛΙΠ ΦΕΣΤ 26: Ποιοι εμφανίζονται στο μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Εύβοιας;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τρεις ημέρες non-stop μουσικής με δύο stages και πάνω από 50 καλλιτέχνες στο Platanenhof της Κύμης, από 3 έως 5 Ιουλίου 2026.

Avli Music Festival 2026: Ποιοι εμφανίζονται σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο τον Ιούλιο;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Έξι βραδιές με ζωντανή μουσική στις Κυκλάδες από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου 2026, με εισιτήρια διαθέσιμα στο ticketmaster.gr.

Akylas – Press Start Tour στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 17.06.2026
Ο καλλιτέχνης που έγινε viral με το «Ferto» φέρνει το πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό party στη Θεσσαλονίκη

Πάνος Μουζουράκης στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ‑ Τι να περιμένουμε τον Ιούνιο;

Μουσική 17.06.2026
Ο Πάνος Μουζουράκης εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, στις 21:05, παρουσιάζοντας live και το νέο του single «Τι Ωραίο».

14ο Thessaloniki Pride 2026: Ποιοι εμφανίζονται στη σκηνή και πότε γίνεται η πορεία

E-Daily 3.Left 15.06.2026
Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και κορυφώνεται το Σάββατο 20 Ιουνίου με την πορεία υπερηφάνειας και μεγάλη συναυλία στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Οι Tripolism στο Bolivar Beach Club με τους Mayans

E-Daily 3.Left 15.06.2026
BOLIVAR BEACH BAR18/06

Οι Einstürzende Neubauten έρχονται στη Μονή Λαζαριστών

E-Daily 3.Left 15.06.2026
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ17/06