E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα

Δημοσίευση 15/5/2017 | 00:12

Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 24/5/2017 έως 31/5/2017
ΜΑΙ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ): Κασσαβέτη 18, Κηφισιά, τηλ. 210 80 19 975, email: [email protected], http://www.iett.gr

Η Έκθεση Ζωγραφικής και Ποίησης του Γιώργου Σιγάλα εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00-22.00. Η διάρκειά της είναι από 24 έως 31 Μαΐου. Το ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη 10.00-21.00, Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα, 10.00-17.00, Τρίτη 10.00-20.00, Τετάρτη 10.00-17.00. Την Τρίτη 30 Μαΐου στις 18.00-20.00 θα γίνει ξενάγηση από τον ίδιο τον ζωγράφο.

Ο Γιώργος Σιγάλας παρουσιάζει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή τη δέκατη ένατη ατομική του έκθεση με τίτλο: «Ζόρικος Καιρός». Εκτίθεται για πρώτη φορά η πλήρης σειρά με τα 79+3 έγχρωμα σχέδια και τα 79+3 ποιήματά του, που αποτέλεσαν τη συλλογή, πρόσφατης κυκλοφορίας, του ομότιτλου βιβλίου του (εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).

Ο Γιώργος Σιγάλας γεννήθηκε στον Αϊ-Στράτη και ζει στην Κηφισιά. Είναι ζωγράφος, χαράκτης, διδάκτορας στη Διδακτική της Τέχνης, συγγραφέας και ποιητής. Δίδαξε στη Δ/μια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Σύμβουλος Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή, ιστορικός τέχνης, έγραψε για το έργο του: «Παρόλο που τα σχέδια αυτά σε μικρή φόρμα είναι φτιαγμένα με αρκετά χρώματα και σαν εικόνες έχουν πληρότητα, θυμίζουν ένα είδος δημιουργίας του 18ου 19ου αιώνα –σπάνιες πλέον στο ρεπερτόριο των ζωγράφων. Τις ονόμαζαν “dessins à trois crayons” σχέδια με τρία χρώματα. Στο σύνολό τους τα έργα του Σιγάλα έχουν σχέση με εκείνους τους καλλιτέχνες που διέπρεψαν στο πήγαινε-έλα από το σχέδιο στο κείμενο κι απ’ το κείμενο στην παρτιτούρα, όπως ο Κλεέ, ο Μισώ, ο Αντονέν Αρτώ αλλά και ο Βολς, που κατάφεραν μέσα στα όρια του “μικρού” να κάνουν ένα “μεγάλο έργο”. Αυτό που τα αναδεικνύει ως κλασικά είναι, κυρίως, το γεγονός ότι έχουν επιφάνεια ομοιογενή χωρίς επικολλήσεις, γδαρσίματα, ξυσίματα, χωρίς άλλου είδους υλικά, τα θέματα δεν ξεφεύγουν από τα συνήθη της παραστατικής τέχνης και δεν έχουν σκοπό να μας προκαλέσουν άπωση ή αρνητικά αισθήματα. Απεναντίας, επιδιώκουν τη σαγήνη της ωραιότητας. Τα γράμματα που συνοδεύουν την εικόνα δεν είναι τυχαία, ούτε σπαράγματα φράσεων. Είναι τελειωμένα δικά του ποιήματα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια παράσταση, που παρ’ όλα τα, ας πούμε “ταπεινά” της μέσα, είναι πληθωρική και “βγαίνει” έξω από τα όριά της. Κοιτώντας τα σχέδιά του σε διακατέχει ένα αίσθημα θερμότητας. Νιώθεις τη ζέστη των δακτύλων που άγγιξαν το χαρτί, την υλικότητα του μολυβιού που σούρθηκε στην επιφάνεια και διοχέτευσε ενέργεια. Κι αυτό είναι μια ένθερμη αντίδραση, ένα αντίδοτο απέναντι στην ψυχρότητα του τεχνολογικού κόσμου, ένα κάλεσμα στην ωραιότητα και στις πνευματικές αξίες που τόσο απερίσκεπτα, τόσο επικίνδυνα τείνουν να ξεχαστούν.»

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή (ΙΕΤΤ) στεγάζεται σε ένα κτήριο στο κέντρο της Κηφισιάς και ιδρύθηκε το 1999 από τον δικηγόρο και συλλέκτη Φίλιππο Τσιχριτζή με κύριο σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των εικαστικών τεχνών. Μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει συστηματική δράση, για να αποτελέσει έναν ενεργό και δραστήριο πολιτιστικό πυρήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Thessaloniki Street Food Festival

Φεστιβάλ 08.05.2026
ΔΕΘ - HELEXPOαπό 20/05 έως 24/05

NEWORLD w/ ARGY & ARTBAT

Μουσική Προχτές
Παρασκευή 3 Ιουλίου ARGY και ARTBAT στην Αθήνα με το NEWORLD

Ο Γιώργος Μαζωνάκης έρχεται τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη!

Μουσική Προχτές
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ10/0620

Oι Megadeth διασκευάζουν Metallica επί σκηνής!

Φεστιβάλ 04.05.2026
Ο Dave Mustaine «τιμά» ένα κλασικό τραγούδι με τη δική του υπογραφή

Tο TEDxMaviliSquare επιστρέφει με ΕΝάΡΓΕΙΑ

Φεστιβάλ 04.05.2026
Ένα πολυεπίπεδο TEDx event

MAYANS w/ Hardt Antoine στο Bolivar Beach Club

Nightλάιφ 04.05.2026
BOLIVAR BEACH BAR07/0510

Adam Beyer & Bart Skils στο Bolivar Beach Bar

Μουσική 27.04.2026
BOLIVAR BEACH BAR02/05

Run ‑ Bike ‑ Care: Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο

Cityλάιφ 27.04.2026
Κυριακή 7 Ιουνίου στη Πλατεία Συντάγματος

Bolivar Beach Bar Opening w/ Gioli &Assia

Μουσική 22.04.2026
BOLIVAR BEACH BAR25/04