E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από το 2018 και αν, η συζήτηση για το χρέος, λένε Euroworking Group, ESM και γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το κοινό μήνυμα των Ευρωπαίων

Δημοσίευση 5/5/2017 | 09:10

Από το 2018 και αν, η συζήτηση για το χρέος, λένε Euroworking Group, ESM και γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Η συζήτηση για το χρέος μετατίθεται από το 2018 και αν, είναι το μήνυμα που έστειλαν χθες το Euroworking Group, το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ο ESM.

Euroworking Group

Σε ανακοίνωσή του το EWG επικαλείται ως προς το χρέος την απόφαση του Μαΐου του 2016. Ουσιαστικά υποδεικνύει πως τα όποια μέτρα για την ελάφρυνση χρέους, παραπέμπονται για μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το 2018 και συνεπώς, μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Το EWG έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Το EWG καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016», προσθέτει.

Σε εκείνη την δήλωση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπεταιι πως «για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή μιας πιθανής δεύτερης δέσμης μέτρων (βιωσιμότητας του χρέους) έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM».

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Ουσιαστικά το Βερολίνο επιβεβαίωσε τα όσα αποφάσισε το EuroWorking Group στην έκτακτη συνεδρίασή του το απόγευμα της Πέμπτης, λέγοντας οθρά κοφτά ότι δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, που υποστήριζε το αντίθετο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σπεύδει δε να επισημάνει ότι η απόφαση για το εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα ληφθεί το 2018.«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε δημοσίευμά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι θεσμοί ετοιμάζουν κοινή πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Ανταλλαγή χρέους με βάση την οποία ο ESM θα «αγοράσει» τα δάνεια του ΔΝΤ των 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που λήγουν το 2019 ή και αργότερα, χρησιμοποιώντας πόρους από το πρόγραμμα διάσωσης. Πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν τα 13 δισ. από το τρέχον δάνειο του ESM τα οποία περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι το ΔΝΤ παίρνει εγγυήσεις για να μπει με νέο μικρότερο δικό του δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα.
  2. Χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες ωριμάνσεις στο ελληνικό χρέος, όπως περιγράφηκαν τον Μάιο πέρυσι και συζητούνται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια. Μια εναλλακτική, είναι η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 10 -15 χρόνια. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν τα ANFA’s και SNP’s που έχασε η Ελλάδα όταν διεκόπη απότομα το Β΄Μνημόνιο, δηλαδή η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη που έβγαλαν από τα ελληνικά ομόλογα. Άγνωστο παραμένει όμως αν αυτό θα ικανοποιήσει το Ταμείο, καθώς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, η επικεφαλής το Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, αλλιώς δεν θα μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ΔΝΤ εξετάζει να προσφέρει στην Ελλάδα ένα πακέτο διάσωσης μικρής διάρκειας, μόλις 1-1,5 έτους.

ESM

To ίδιο μήνυμα στην Αθήνα, ότι η λύση για το ζήτημα του χρέους δεν είναι στον άμεσο ορίζοντα έστειλε και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Εν όψει των συζητήσεων που ξεκινούν, στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας-δανειστών για χρέος, πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου του ESM, Wolfgang Proissl, είπε ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η UEFA αλλάζει τους κανόνες στα νοκ‑άουτ ματς του Champions, Europa και Conference League

Αθλητικά Νέα 08.07.2025
Όσον αφορά τη νοκ-αόυτ φάση των διοργανώσεων της

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Τέξας: Στους 107 οι νεκροί

Κόσμος 08.07.2025
Την Παρασκευή μεταβαίνει στην περιοχή ο Τραμπ

Οργή της οικογένειας του 21χρονου ΟΥΚα που έχασε τη ζωή του στην εκπαίδευση: «Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σε ατομικό καψόνι»

Ελλάδα 08.07.2025
Για «εν ψυχρώ δολοφονία» του στρατιώτη Αλέξανδρου Κετίκογλου που έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2024, κάνει λόγο η οικογένειά του μέσω των δικηγόρων της

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στη Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων

Κόσμος 08.07.2025
Οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων

Μεταναστευτικό ‑ Αναβρασμός: Ο Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και τον Πλεύρη

Ελλάδα 08.07.2025
Η κυβέρνηση Χαφτάρ χαρακτήρισε τους τρεις υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο ως ανεπιθύμητους

Εικόνες Αποκάλυψης από την πυρκαγιά κοντά στη Μασσαλία

Κόσμος 08.07.2025
Έκλεισε το αεροδρόμιο, δείτε βίντεο

«Πόλεμος» των δύο οικογενειών στη δίκη για τον φόνο της Κυριακής Γρίβα

Ελλάδα 08.07.2025
«Τι κάνατε για να προστατεύσετε το κορίτσι σας από τον γιο μου;»