LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα σκάτωσαν: Αντίο ιατρικοί φάκελοι με ευαίσθητα δεδομένα 18.000 ασθενών

Δεν έχει λήξει η εικοσαετής προθεσμία διατήρησής τους

Δημοσίευση 1/5/2017 | 10:58

Τα σκάτωσαν: Αντίο ιατρικοί φάκελοι με ευαίσθητα δεδομένα 18.000 ασθενών

Την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πλέον αδυνατούν να υποστηρίξουν βασικές λειτουργίες τους, αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η είδηση που έγινε γνωστή σήμερα και αφορά στην υπερχείλιση λυμάτων και την καταστροφή χιλιάδων ιατρικών αρχείων.

Συγκεκριμένα η υπερχείλιση λυμάτων από τις αποχετεύσεις μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές αλλοιώσεις ιατρικά αρχεία το βάρος των οποίων ξεπερνούσε τους 25 τόνους και η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου όπως αναμενόταν ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για ολοκληρωτική τους καταστροφή.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου (πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου) του νοσοκομείου στο οποίο καταστράφηκαν οι ιατρικοί φάκελοι, η προϊσταμένη του Τμήματος Κινήσεως Ασθενών, ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι στο αρχείο του νοσοκομείου υπάρχουν ιατρικοί φάκελοι ασθενών που δεν έχει λήξει η εικοσαετής προθεσμία διατήρησής τους (σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1258/1981), «ωστόσο αλλοιώθηκαν λόγω αιφνίδιας διαρροής των σωληνώσεων αποχέτευσης στον χώρο που ήταν αποθηκευμένοι και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν...».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με απόφαση του προχώρησε στη σύσταση Τριμελούς Επιτροπής, η οποία είχε ως αντικείμενο την... καταγραφή των φακέλων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής , εντοπίστηκαν:29.000 φάκελοι προ της 31/12/1996, και 18.000 φάκελοι με χρονολογίες από 2000 έως 2013. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι περιείχαν τα ιατρικά δεδομένα ασθενών που νοσηλεύθηκαν στην Καρδιολογική κλινική, στην ΩΡΛ, στη Χειρουργική και στη Θωρακοχειρουργική.

Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία οι 18.000 φάκελοι (από το 2000 έως το 2013) έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Πρακτικά όμως, όπως αναφέρει το νοσοκομείο, «είναι αδύνατη η χρησιμοποίησή τους, διότι έχουν υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις λόγω ανωτέρας βίας».

Το Νοσοκομείο για να προχωρήσει πλέον τη διαδικασία εκκαθάρισης, οφείλει να καλέσει «εγγράφως και επί αποδείξει» τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους προκειμένου με επιτόπιο έλεγχο να κρίνει το υπό εκκαθάριση αρχείο (ανενεργό ή μη) και να δοθεί στο Νοσοκομείο άδεια διάθεσης ή καταστροφής μέσω του ΔΔΔΥ (Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού), πρώην ΟΔΔΥ.
Το επόμενο βήμα, μετά την άδεια διάθεσης ή καταστροφής είναι η εκποίηση υλικού προς καταστροφή, η οποία θα γίνει με έγγραφη αναγγελία από το Νοσοκομείο προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΔΔΔΥ πρώην ΟΔΔΥ), η οποία (υπηρεσία) είναι αρμόδια για την παραλαβή και εκποίηση του προς αχρήστευση υλικού.

Πηγή : Ημερησία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

All Star Game: Team Γουόκαπ εναντίον Team Σλούκα στην Καρδίτσα, οι συνθέσεις των ομάδων

Ελλάδα 11.12.2023
Θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου

Τι έψαξαν οι Έλληνες στη Google το 2023: Από τον Sin Boy, στον Κασσελάκη και τον Mathew Perry

Ελλάδα 11.12.2023
Aκόμη και απρόσμενες απορίες, όπως «γιατί είναι μαύρα τα βουνά» βρέθηκαν ανάμεσα στις κορυφαίες αναζητήσεις

Ομοσπονδία αστυνομικών: «Χάδια» τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Ελλάδα 11.12.2023
«Αν δεν φανείτε τώρα δίκαιοι, δεν θα το κάνετε ποτέ»

Επεισόδια στον Ρέντη: Τα νεότερα για την υγεία του 31χρονου αστυνομικού

Ελλάδα 11.12.2023
Εντός της ημέρας αναμένεται ιατρικό ανακοινωθέν

Σχεδόν 1.000 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν από γρίπη των πτηνών στη Βραζιλία

Περιβάλλον 11.12.2023
Οι επιστήμονες βρήκαν κάποια θαλάσσια θηλαστικά που είχαν σπασμούς κατά μήκος των τοπικών παραλιών

Χωρίς φιλάθλους και τα Ολυμπιακός‑ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ‑ Αρης για το Κύπελλο

Ελλάδα 11.12.2023
Διευκρινίσεις για το Κύπελλο Ελλάδας και τους φιλικούς αγώνες έδωσε η Κυβέρνηση