Σουηδία: Συνέλαβαν τον οδηγό που σκόρπισε τον θάνατο με το φορτηγό
Υποστηρικτής του ISIS
Δημοσίευση 8/4/2017 | 11:36

Ο άνδρας που συνελήφθη χθες σε σχέση με την επίθεση με φορτηγό στο κέντρο της Στοκχόλμης που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, πιστεύεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική αστυνομία.
«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης» της επίθεσης. «Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει συλληφθεί ως ένοχος ... σε αυτή την περίπτωση ως ο οδηγός», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λαρς Μπάιστρομ. «Επίσης, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος».
Ο άνδρας εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης χθες, και αργότερα συνελήφθη ως ύποπτος για διάπραξη τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο άνδρας φέρεται να είχε προβεί σε αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook με προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους. Οι φίλοι του όμως τόνισαν στην Aftonbladet ότι ο 39χρονος δεν είχε ενδιαφέρον στην πολιτική και την θρησκεία και μιλούσε μόνο για το πώς θα αποκτήσει χρήματα για την οικογένεια του.
Πληροφορίες για εκρηκτικά στο φορτηγό
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στο φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης βρέθηκαν και εκρηκτικά. Συγκεκριμένα, το σουηδικό SVT, μετέδωσε ότι πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι στο όχημα βρέθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μέσα σε μία τσάντα, ο οποίος δεν πυροδοτήθηκε. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Και δεύτερη σύλληψη
Στο μεταξύ, μετά την επίθεση με το φορτηγό που το απόγευμα της Παρασκευής στην εμπορική περιοχή του κέντρου της Στοκχόλμης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 15, βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια αστυνομική έρευνα.
Η αστυνομία συνέλαβε και ένα δεύτερο άτομο στην περιοχή Hjulsta στη βορειοδυτική Στοκχόλμη και πιστεύει ότι συνδέεται με τον 39χρονο. Ο δεύτερος συλληφθείς σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη στιγμή που οι αστυνομικοί του περνούν χειροπέδες, πιστεύεται ότι συνδέεται με τον 39χρονο.
Πρωθυπουργός Σουηδίας: Είναι τρομοκρατική επίθεση -Ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι
Για τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στεφάν Λεβέν στις πρώτες του δηλώσεις. Ο Λεβέν μίλησε λίγη ώρα μετά την επίθεση στη Στοκχόλμη που συγκλονίζει την Ευρώπη και υποστήριξε ότι: «Η Σουηδία δέχεται επίθεση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία».
Σύσσωμοι οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασαν ηχηρά το νέο χτύπημα.
«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας.






